Μεγάλη η αύξηση στις ροές προσφύγων - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

7.6.24

Μεγάλη η αύξηση στις ροές προσφύγων


 Συναγερμός στις ελληνικές Αρχές καθώς ο φετινός Μάιος θυμίζει τον Μάιο του 2018

Στα επίπεδα του 2018 έκλεισε ο Μάιος σε ό,τι αφορά στις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, οι οποίες έφτασαν τις 4.323, όταν έξι χρόνια πριν, με το προσφυγικό ζήτημα να είναι στο επίκεντρο, οι ροές ήταν 4.734.


Συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές Αρχές με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα το τελευταίο διάστημα. Είναι ενδεικτικό, βάσει των δεδομένων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, την εβδομάδα 27 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου, 825 άτομα έφθασαν στα νησιά του Αιγαίου, με τις αφίξεις μέσω θαλάσσης να είναι περισσότερες από αυτές της προηγούμενης εβδομάδας, που δεν ξεπέρασαν τις 580. Ο μέσος όρος, δε, των ημερήσιων αφίξεων στα νησιά του Αιγαίου για το διάστημα αυτό ήταν 118. Μεγαλύτερος πιθανότατα θα είναι ο μέσος όρος των αφίξεων της εβδομάδας που διανύουμε, κάτι που φαίνεται και από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Αξίζει να σημειωθεί πως τις τέσσερις πρώτες ημέρες του μήνα 418 άτομα αποβιβάστηκαν στις ακτές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με τις ροές των τελευταίων ημερών να αγγίζουν τις 135 καθημερινά.


Από τις αρχές του έτους 17.602 υπήκοοι τρίτων χωρών πραγματοποίησαν το ταξίδι από τα τουρκικά παράλια, τις αφρικανικές ακτές αλλά και διασχίζοντας τον Έβρο. Το νέο δεδομένο στο μεταναστευτικό ζήτημα που «ακουμπά» και την Ελλάδα είναι ο νέος δρόμος που έχουν… ανοίξει οι διακινητές. Από τη Λιβύη και κυρίως από το Τομπρούκ υπερφορτωμένες βάρκες προσεγγίζουν τις ακτές της Γαύδου και της νότιας

Κρήτης. Μέχρι σήμερα 1.829 άνθρωποι έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο και για μέρες ταξιδεύουν μέχρι να φτάσουν εντός ελληνικών υδάτων.


Την Τρίτη, με διαφορά ελάχιστων ωρών, οι λιμενικές Αρχές στην Κρήτη αντιμετώπισαν δύο περιστατικά. Στην πρώτη περίπτωση μία πολυεστερική λέμβος με 38 αλλοδαπούς επιβαίνοντες (37 άνδρες και μία γυναίκα) εξέπεμψε σήμα κινδύνου 20 ναυτικά μίλια νότια της Γαύδου. Ενώ λίγη ώρα αργότερα η λιμενική αρχή της Παλαιόχωρας ενημερώθηκε για την ύπαρξη 16 αλλοδαπών στην παραλία Κόρφου της Γαύδου, οι οποίοι είχαν φτάσει στο σημείο με ξύλινη βάρκα και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Καραβέ του νησιού.

Πηγή: tanea.gr (έντυπη έκδοση)