Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό εμποδίζει τη μεταφόρτωση ρωσικού πετρελαίου - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

5.6.24

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό εμποδίζει τη μεταφόρτωση ρωσικού πετρελαίου


 Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζει τις ασκήσεις σε μια περιοχή λίγο έξω από τον Λακωνικό Κόλπο, παρεμποδίζοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη υδάτινη έκταση για τη μεταφόρτωση πετρελαίου μέσω δεξαμενόπλοιων, όπως μεταδίδει το Bloomberg.


Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, πρόκειται για ασκήσεις στον Λακωνικό Κόλπο, οι οποίες θα συνεχιστούν μέχρι τις 15 Ιουλίου. Οι προηγούμενες ασκήσεις στην εν λόγω περιοχή έληξαν τη Δευτέρα και αμέσως μετά τη λήξη τους αρκετά δεξαμενόπλοια που μετέφεραν ρωσικό πετρέλαιο εισήλθαν στα ύδατα. 


Η Ελλάδα άρχισε να πραγματοποιεί ασκήσεις στα συγκεκριμένα ύδατα σε μια προσπάθεια να ανακόψει τη δραστηριότητα της Ρωσία να μεταφέρει το πετρέλαιό της στον υπόλοιπο κόσμο. Η δέσμευση της περιοχής μέσω NAVTEX ήταν σημαντική καθώς πρόκειται για σημείο στο οποίο η Ελλάδα δε μπορεί να πραγματοποιήσει έλεγχο, με την Ρωσία να βρίσκει αυτό το "παραθυράκι” για να παρακάμπτει τις δυτικές κυρώσεις. 


Παρ' όλα αυτά, η Μόσχα φαίνεται πως έχει βρει τουλάχιστον μία νέα τοποθεσία - κοντά στη Βόρεια Αφρική - για την μεταφόρτωση πετρελαίου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα δεδομένα του Bloomberg, μικρότερα πλοία μεταφορτώνουν ρωσικό αργό σε μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια στο ανατολικό άκρο των ακτών του Μαρόκου και έτσι, μέσω της Μεσογείου, παραδίδουν τα φορτία στην Ασία. Ορισμένα από τα πλοία αυτά μάλιστα δεν έχουν καν στοιχεία ασφάλισης στον αρμόδιο ιστότοπο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού. 

ΠΗΓΗ