Δημοσκόπηση Marc: H Ν.Δ στο 33% – Αποχή και «γκρίζα ζώνη» κρίνουν το αποτέλεσμα - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

3.6.24

Δημοσκόπηση Marc: H Ν.Δ στο 33% – Αποχή και «γκρίζα ζώνη» κρίνουν το αποτέλεσμα


 Η έρευνα της εταιρείας Marc, η οποία διενεργήθηκε τις αμέσως προηγούμενες ημέρες για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος», έρχεται να επιβεβαιώσει τη διαπιστωμένη εδώ και καιρό άνετη πρωτοκαθεδρία της κυβερνητικής παράταξης, η οποία κινείται εντός του στόχου της προσέγγισης του 33,12% που πέτυχε η Ν.Δ. στις προηγούμενες ευρωεκλογές και συγκριτικά με τους «διώκτες» της, οι οποίοι διεκδικούν τη δεύτερη θέση της κατάταξης, κινείται σε τροχιά που μπορεί να την οδηγήσει σε νέο double score.

Το γεγονός, όμως, ότι αφενός μόλις μία εβδομάδα πριν από την ψηφοφορία ένας στους δέκα ψηφοφόρους δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει την επιλογή ψήφου που θα κάνει και αφετέρου οι περισσότεροι εκλογικοί αναλυτές παραδέχονται την έλλειψη των επιστημονικών εργαλείων που θα τους επιτρέψουν να προσδιορίσουν με ακρίβεια την έκταση την οποία θα έχει το φαινόμενο της αποχής αφήνει περιθώρια για ενδεχόμενες μεταβολές των τελικών επιδόσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πολιτικός αρχηγός με την υψηλότερη δημοτικότητα, καθώς προηγείται με 41,5% στις θετικές γνώμες των πολιτών για το πρόσωπό του και είναι εκείνος με τις λιγότερες αρνητικές. Ακολουθούν ο Δημήτρης Κουτσούμπας, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Δημήτρης Νατσιός και ο Βασίλης Στίγκας.

Ο αρχηγός της Ν.Δ. είναι ταυτόχρονα ο ηγέτης τον οποίο εμπιστεύεται για το τιμόνι της χώρας το 37,8% των συμμετεχόντων στην έρευνα. Ακολουθούν πολύ πίσω ο κ. Κασσελάκης με 10,6%, ο κ. Βελόπουλος με 7,1%, ο κ. Ανδρουλάκης με 7%, ο κ. Κουτσούμπας και η κυρία Κωνσταντοπούλου με 4,9% και έπονται με ισχνά ποσοστά οι υπόλοιποι αρχηγοί. Οπως φαίνεται από τα ευρήματα, ο κ. Μητσοτάκης είναι ο μόνος που κερδίζει την εμπιστοσύνη περισσότερων πολιτών από εκείνους που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν το κόμμα του.

Οι αναλυτές της Marc επιχείρησαν να ακτινογραφήσουν τις ενδεχόμενες επιλογές των αναποφάσιστων, αλλά οι απαντήσεις που πήραν μάλλον δεν οδήγησαν σε πλήρη αποσαφήνιση των προθέσεων της συγκεκριμένης δεξαμενής. Και τούτο διότι, αν και η πλειοψηφία απάντησε ότι αμφιταλαντεύεται μεταξύ δύο επιλογών, όταν κλήθηκε να εκφράσει την πιο πιθανή επιλογή στην οποία προσανατολίζεται, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτώμενους (44,8%) απέφυγαν να απαντήσουν. Από όσους απάντησαν, το 10,7% υπέδειξε τη Ν.Δ., το 8,7% την Ελληνική Λύση, το 4,1% το ΠΑΣΟΚ, το 3% το ΚΚΕ, το 2,7% τη Νέα Αριστερά, το 2,4% τον ΣΥΡΙΖΑ, το 2% το ΜέΡΑ 25 και τα υπόλοιπα κόμματα κινούνται ακόμη χαμηλότερα.

Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, ότι στις διπλές απαντήσεις που έδωσαν οι αναποφάσιστοι ο ένας στους τέσσερις (25,7%) δήλωσε ότι ταλαντεύεται μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και μιας άλλης επιλογής. Παρά ταύτα, το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη στην ερώτηση για τη μία επιλογή βρέθηκε χαμηλά.