Νόμος του κράτους η Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Τι εξοπλισμό θα έχουν, τι στολές θα φοράνε - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

12.7.22

Νόμος του κράτους η Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Τι εξοπλισμό θα έχουν, τι στολές θα φοράνε


 Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία είναι πλέον νόμος του κράτους. Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ Α 132-7-7-2022 το εφαρμοστικό Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) 53/2022 για τη συγκρότηση, οργάνωση, λειτουργία, ρύθμιση θεμάτων προσωπικού και λοιπά θέματα των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.) (Πανεπιστημιακή Αστυνομία) με τροποποίηση διατάξεων του Π.Δ. 178/2014 “Οργάνωση Υπηρεσιών Ελληνικής Αστυνομίας” (Α΄281) και του Π.Δ. 7/2017 “Αναδιάταξη – αναδιοργάνωση, σύσταση και λειτουργία περιφερειακών υπηρεσιών Ελληνικής Αστυνομίας” (Α΄ 14).



Δείτε ΕΔΩ το ΦΕΚ




Σε τοποθέτησή της, η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι να ξεκινήσουν αμέσως να λειτουργούν οι ομάδες προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, για τα τέσσερα πανεπιστήμια, το Αριστοτέλειο, το πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.


Αποστολή των Ο.Π.Π.Ι. είναι η ασφάλεια και προστασία των προσώπων και των υποδομών που βρίσκονται στους χώρους των Α.Ε.Ι. από αξιόποινες ενέργειες προσώπων και γεγονότα έκτακτης ανάγκης σε συνεργασία με τα αρμόδια όργανα του Α.Ε.Ι. και τις συναρμόδιες εθνικές αρχές και υπηρεσίες.


Κάθε Ο.Π.Π.Ι. αποτελείται από αστυνομικό προσωπικό και ειδικούς φρουρούς. Ο ανώτερος ή αρχαιότερος αστυνομικός ορίζεται ως επικεφαλής κάθε Ο.Π.Π.Ι.
Οι Ο.Π.Π.Ι. συγκροτούνται με απόφαση του Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας από αστυνομικό προσωπικό και ειδικούς φρουρούς που προσλαμβάνονται για το σκοπό αυτό σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν. 2734/1999 (Α’ 161) και διατίθενται, από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας στις οποίες υπάγονται, σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα «Α.Ε.Ι.» για την εκτέλεση της αποστολής τους. Οι Ο.Π.Π.Ι. διατίθενται με κριτήριο την ύπαρξη και έκταση των αναγκών που διαπιστώνονται μετά από προηγούμενη πρόσκληση διαβούλευσης προς τον Πρύτανη πριν από το στάδιο της αρχικής διάθεσης Ο.Π.Π.Ι. στο Α.Ε.Ι., λαμβανομένων υπόψη τυχόν προηγούμενων περιστατικών παραβατικότητας και των τυχόν υφισταμένων σχεδίων ασφαλείας των Α.Ε.Ι.. Το εν λόγω προσωπικό διατίθεται χωρίς χρονικό περιορισμό και ανακατανέμεται ανάλογα με τις περιστάσεις και τις ανάγκες που διαπιστώνονται.

Η τοποθέτηση των ειδικών φρουρών που συγκροτούν τις Ο.Π.Π.Ι., σε Υπηρεσίες της Γ.Α.Δ.Α. ενεργείται με απόφαση του Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι ειδικοί φρουροί που συγκροτούν τις Ο.Π.Π.Ι. τοποθετούνται υποχρεωτικά στη Γ.Α.Δ.Α., ενώ δύναται με απόφαση του Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας να αποσπώνται, σε Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και Θεσσαλονίκης (Γ.Α.Δ.Θ.), καθώς και σε Υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αστυνομίας Νομών, αποκλειστικά για την εκπλήρωση της αποστολής τους, ενώ δεν μετακινούνται – αποσπώνται – μετατίθενται σε άλλη Υπηρεσία για την εκτέλεση λοιπών καθηκόντων πέραν της αποστολής τους.


Οι Ο.Π.Π.Ι. συγκροτούνται και από αστυνομικό προσωπικό, το οποίο δύναται να αποσπάται, με απόφαση του Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας, σε Υπηρεσίες της Γ.Α.Δ.Α., της Γ.Α.Δ.Θ. και των Διευθύνσεων Αστυνομίας Νομών, για το σκοπό αυτό, βάσει υπηρεσιακών και κοινωνικών κριτηρίων και για χρονικό διάστημα που ορίζεται στην ως άνω απόφαση, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης.


eurokinissi
Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Εξοπλισμός

Το προσωπικό των Ο.Π.Π.Ι. δεν φέρει πυροβόλο όπλο κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του εντός των χώρων έδρας των Α.Ε.Ι..


Ειδικότερα, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του το προσωπικό των Ο.Π.Π.Ι. φέρει, ιδίως, τον κάτωθι βασικό επιχειρησιακό εξοπλισμό:

α. αστυνομική ράβδο,


β. χειροπέδες,

γ. ασύρματο,

δ. αλεξίσφαιρο γιλέκο,

ε. αστυνομική σφυρίχτρα και

στ. φακό.
Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Στολή των Ο.Π.Π.Ι.

Το προσωπικό των Ο.Π.Π.Ι φέρει ενιαία στολή η οποία ορίστηκε με την Απόφαση Αριθμ 7012/6/103-πα του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 3519/Β/6-7-2022 καθορίστηκε η στολή για την εκτέλεση των καθηκόντων του αστυνομικού προσωπικού των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.)

Θα φορούν πράσινο μπλουζάκι και ανθρακί παντελόνι, Τζόκεϋ χρώματος βαθυπράσινου.

Με την ίδια Απόφαση, καθιερώνεται, επίσης διακριτικό σήμα των Ο.Π.Π.Ι. το οποίο αποτελείται από έναν κύκλο, χρώματος πορτοκαλί όπου στο κέντρο αυτού απεικονίζεται με πορτοκαλί χρώμα, σε γκρι φόντο, ένα κτίριο με κίονες. Η απεικόνιση του διακριτικού σήματος των Ο.Π.Π.Ι.


Πηγή: dikastiko.gr