Το είπε και το έκανε ο Υπουργός Οικονομικών για την ειδική εισφορά (1%) και για μείωση των πόρων του ΜΤΝ-ΕΛΟΑΝ - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

7.11.22

Το είπε και το έκανε ο Υπουργός Οικονομικών για την ειδική εισφορά (1%) και για μείωση των πόρων του ΜΤΝ-ΕΛΟΑΝ


 Παραθέτουμε άποψη αναγνώστη μας που λάβαμε μέσω Email : 


Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε  του Προεδρείου της Π.Ο.Λ με τον  Υπουργό  Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα Υπουργός ανέλαβε άμεσα πρωτοβουλίες για την ικανοποίηση των αιτημάτων της Π.Ο.Λ.

 

 

·         Αναστολή της  νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΕΘΑ για μείωση των πόρων του ΜΤΝ-ΕΛΟΑΝ.

 

Η Π.Ο.Λ. σε συνεργασία με τη Π.Ε.Α.Λ.Σ και την Ε.Α.Α.Λ.Σ ανέδειξε το ζήτημα και

έκρουσε τον  κώδωνα του κινδύνου προς πάσα κατεύθυνση για όσα αρνητικά έπονται εις βάρος των στελεχών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, σε ενέργεια και εν αποστρατεία, αναφορικά με με τη  σχεδιαζόμενη νομοθετική παρέμβαση της Κυβέρνησης προκειμένου να μειωθούν  δραματικά   τα έσοδα των Μετοχικών Ταμείων των  Ενόπλων Δυνάμεων  -και κατά συνέπεια και των  ΜΤΝ, ΕΛΟΑΝ- από τις ανταποδοτικές  κρατήσεις ύψους 4% και 2% επί των πάσης φύσεως συμβάσεων προμηθειών- δαπανών.

 

Ωστόσο, με ικανοποίηση διαπιστώθηκε μετά και την παρέμβαση του κ.Σταικούρα ότι, οι μηνιαία εκδιδόμενοι πίνακες εκτέλεσης προϋπολογισμού του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού (ΜΤΝ) και του Ειδικού Λογαριασμού Αλληλοβοηθείας Ναυτικού (ΕΛΟΑΝ), που υπαγόμαστε, για το μήνα Σεπτέμβριο 2022 έκρυβαν μια ευχάριστη έκπληξη για όλους μας,

 

Πιο συγκεκριμένα και όπως διευκρινίσθηκε από τη Διεύθυνση του οικείου Μετοχικού Ταμείου μας, οι προϋπολογισμοί των δύο φορέων (ΜΤΝ & ΕΛΟΑΝ) μηνός Σεπτεμβρίου 2022 ενισχύθηκαν με την πίστωση €40.000.000 και €20.000.000, αντίστοιχα, προερχόμενων από κράτηση 4% και 2%, επί της καταβολής πληρωμής μέρους (περίπου €1 δις) του συνολικού τιμήματος για την προμήθεια των φρεγατών Belharra από το Πολεμικό Ναυτικό.

 

 

·         Παρέμβαση και κατάργηση και στα Σ.Α. της ειδικής εισφοράς (1%) ν. 3986/2011 στο προωθούμενο σ/ν του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.

 

 Στο σχέδιο νόμου Υπουργείου  Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων   «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις», που είχε αναρτηθεί στο opengov για δημόσια διαβούλευση διαπιστώνεται πως η ειδική εισφορά (1%) της περ. β) παρ. 2 άρθρου 38 ν. 3986/2011 καταργείται για όλους ασφαλισμένους του δημοσίου εκτός από τους ασφαλισμένους των Μετοχικών Ταμείων των Ε.Δ και  των Σ.Α .  Υπενθυμίζουμε πως  οι ένστολοι ασφαλισμένοι καταβάλουν υπέρ των μετοχικών ταμείων εισφορά ύψους 4% επί των τακτικών αποδοχών ενώ το επιπρόσθετο 1% επιβληθεί κατά την περίοδο των μνημονίων και μετά το PSI προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των ταμείων.

 

Ζήτησε η ΠΟΛ   από τον κ.Υπουργό την κατάργηση και στα Σ.Α. της ειδικής εισφοράς (1%) ν. 3986/2011 στο προωθούμενο σ/ν του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

 

Πληροφορίες αναφέρουν πως η συγκεκριμένη διάταξη μετά και την παρέμβαση Σταικούρα προσαρμόστηκε ώστε να ισχύσει η κατάργηση και για τα Σ.Α. 

 

Φαίνεται λοιπόν πως οι παρεμβάσεις της Π.Ο.Λ.-ΠΕΑΛΣ και ΕΑΑΛΣ αλλά και οι σχέσεις που διατηρούν στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών -ΠΟΛ με τον Υπουργό  Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα έπιασαν τόπο .

 

Πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρξουν και άλλες ευχάριστες εκπλήξεις, σύντομα ..