Πανσέληνος Νοεμβρίου 2022: Γιατί ονομάζεται «Φεγγάρι του Κάστορα» - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

4.11.22

Πανσέληνος Νοεμβρίου 2022: Γιατί ονομάζεται «Φεγγάρι του Κάστορα»


 Η πανσέληνος Νοεμβρίου φτάνει και πρόκειται να φωτίσει το νυχτερινό ουρανό προκαλώντας δέος και θαυμασμό.


Η πανσέληνος αυτό το μήνα θα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, καθώς πρόκειται να συνδυαστεί με ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο, την ολική έκλειψη Σελήνης.


Η ολική έκλειψη Σελήνης λέγεται και «Ματωμένο Φεγγάρι» και, σύμφωνα με τη NASA, η ερχόμενη θα είναι και η τελευταία για τα επόμενα τρία χρόνια, με την επόμενη να αναμένεται το 2025.


Όπως αναφέρει η αστρονομική ιστοσελίδα «Time and Date», η έκλειψη δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα.


Πότε είναι το «Φεγγάρι του Κάστορα»

Όπως αναφέρει το περιοδικό του Παλιού Αγρότη («Old Farmer’s Almanac»), η πανσέληνος Νοεμβρίου θα λάβει χώρα την Τρίτη, 8 Νοεμβρίου.


Η φωτεινότητά του θα αγγίξει το 100%, ενώ στην Ελλάδα θα ανατείλει στις 17:18, δύοντας στις 7:05.


Αξίζει να σημειωθεί ότι το φεγγάρι θα μοιάζει πλήρες ήδη από την προηγούμενη ημέρα, την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, επομένως θα απολαύσουμε την εικόνα της πανσελήνου για δύο συναπτές νύχτες.


Γιατί ονομάζεται «Φεγγάρι του Κάστορα»

Τόσο η πανσέληνος, όσο και ολόκληρος ο μήνας κατά τον οποίο πραγματοποιείται, παίρνουν συνήθως το όνομά τους από τα φυσικά φαινόμενα και τις συνήθειες του ζωικού βασιλείου που χαρακτηρίζουν την περίοδο αυτή. Αυτό σημαίνει ότι ολόκληρος ο Νοέμβριος είναι ο «μήνας του Κάστορα».


Συνήθως, οι ονομασίες της πανσελήνου και του εκάστοτε μήνα δίνονται από τις φυλές ιθαγενών της Αμερικής. Συγκεκριμένα για το Νοέμβριο, ο κάστορας αναφέρεται στα χαριτωμένα τρωκτικά, τα οποία μέχρι τις αρχές έχουν ήδη συλλέξει αρκετό φαγητό, προτού βρουν καταφύγιο μέσα στα δέντρα.


Άλλα ονόματα για την Πανσέληνο του Νοεμβρίου

Το Παγωμένο Φεγγάρι (Φυλή Κρι): Αναφέρεται στην πτώση της θερμοκρασίας που παρατηρείται αυτή την περίοδο.

Το Φεγγάρι της Ανασκαφής (Φυλή Τλινγκίτ): Αναφέρεται στα μικρά ζώα που σκάβουν το έδαφος, αναζητώντας πεσμένους καρπούς.

Το Φεγγάρι του Οίστρου των Ελαφιών (Φυλές Ντακότα και Λακότα): Αναφέρεται στο γεγονός ότι αυτή είναι η περίοδος ζευγαρώματος των ελαφιών.

Πηγή