Ε.Α.Α.Λ.Σ - Π.Ε.Α.Λ.Σ &Π.Ο.Λ. : Δικαίωση του αγώνα και διατήρηση των κρατήσεων (4% ΜΤΝ και 2% για ΕΛΟΑΝ) από τα εξοπλιστικά προγράμματα - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

3.11.22

Ε.Α.Α.Λ.Σ - Π.Ε.Α.Λ.Σ &Π.Ο.Λ. : Δικαίωση του αγώνα και διατήρηση των κρατήσεων (4% ΜΤΝ και 2% για ΕΛΟΑΝ) από τα εξοπλιστικά προγράμματα


 Από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το ζήτημα, οι Διοικήσεις των Ενώσεών μας θέσαμε σε ύψιστη προτεραιότητα την αποφυγή (αποτροπή, αποσόβηση) της μείωσης της κράτησης 4% και 2% υπέρ των Μ.Τ.Ν. και Ε.ΛΟ.Α.Ν., αντίστοιχα, σε δαπάνες για προμήθειες εξοπλισμών.


Μπορεί ήδη να σας είναι γνωστό, όμως αξίζει να υπενθυμίσουμε εκ νέου ότι, ένας πολύ σημαντικός (πλην, όμως, περιστασιακός) πόρος των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας είναι οι κρατήσεις 4% (και 2%), επί των πάσης φύσεως δαπανών, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για την άμυνα, οι οποίες αποδίδονται στα Μετοχικά Ταμεία των Ε.Δ., ξεχωριστά στο καθένα και αναλόγως του Κλάδου που εκτελεί την προμήθεια, σύμφωνα με το ν.δ. 3981/1959.


Ομοίως, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, από τότε που η Κυβέρνηση σύναψε διακρατική συμφωνία με τη Γαλλία για εξοπλιστικό πρόγραμμα προμήθειας φρεγατών Belharra και μαχητικών αεροσκαφών Rafale, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών (ΑΝ.ΥΠ.ΟΙΚ.) κ. Θ. Σκυλακάκης με επιστολές του προς το ΥΠΕΘΑ είχε δηλώσει την έντονη αντίθεσή του να αποδώσει στα Μετοχικά Ταμεία των Κλάδων (Π.Ν. και Π.Α.) που διενεργούν την εξοπλιστική προμήθεια τα ποσά αυτά στο ακέραιο, παρότι έχει αυτή την υποχρέωση, σύμφωνα με το ν.δ. 3981/1959


Στο ίδιο πνεύμα με τον κ. Σκυλακάκη κινήθηκε και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος στην από 17/8/2022 έγγραφη απάντησή του στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, είχε δηλώσει ότι επεξεργάζεται νομοσχέδιο το οποίο αποσκοπεί «…στην ικανοποίηση του αιτήματος…» του κ. Σκυλακάκη «για μείωση των κρατήσεων…για τα προγράμματα εξοπλισμού σημαντικού κόστους, προκειμένου το ύψος των εσόδων των Μ.Τ. και των Ε.ΛΟ.Α. να συγκρατηθεί…» για να επιτευχθεί αφενός «…σημαντική εξοικονόμηση πόρων προς όφελος μελλοντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων του ΥΠΕΘΑ…» και αφετέρου «…διαχρονική διασφάλιση των υφιστάμενων πόρων των Μ.Τ. και των Ε.ΛΟ.Α…., με μείωση των κρατήσεων μόνο στα εξοπλιστικά προγράμματα σημαντικού οικονομικού μεγέθους, προς εξασφάλιση της δυνατότητάς τους, στο άμεσο μέλλον, να χορηγήσουν έγκαιρα τις παροχές τους χωρίς κίνδυνο για τη βιωσιμότητά τους».


Ωστόσο, με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι, οι μηνιαία εκδιδόμενοι πίνακες εκτέλεσης προϋπολογισμού του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού (ΜΤΝ) και του Ειδικού Λογαριασμού Αλληλοβοηθείας Ναυτικού (ΕΛΟΑΝ), που υπαγόμαστε, για το μήνα Σεπτέμβριο 2022 έκρυβαν μια ευχάριστη έκπληξη για όλους μας, την οποία σας γνωστοποιούμε.


Πιο συγκεκριμένα και όπως μας διευκρινίσθηκε από τη Διεύθυνση του οικείου Μετοχικού Ταμείου μας, οι προϋπολογισμοί των δύο φορέων (ΜΤΝ & ΕΛΟΑΝ) μηνός Σεπτεμβρίου 2022 ενισχύθηκαν με την πίστωση €40.000.000 και €20.000.000, αντίστοιχα, προερχόμενων από κράτηση 4% και 2%, επί της καταβολής πληρωμής μέρους (περίπου €1 δις) του συνολικού τιμήματος για την προμήθεια των φρεγατών Belharra από το Πολεμικό Ναυτικό.


Από πλευράς μας δηλώνουμε ότι μολονότι η εξέλιξη αυτή είναι ομολογουμένως ευχάριστη, δεν πρέπει ωστόσο να εκλαμβάνεται ως καθησυχαστική, πολλώ δε μάλλον να αποτελεί αφορμή για πανηγυρισμούς.


Τονίζουμε ότι ο κίνδυνος περικοπής αυτού του τόσο ζωτικού για τα Μετοχικά Ταμεία μας πόρου ουδέποτε εξέλιπε, ιδίως μάλιστα αφού μέχρι τούδε δεν έχει υπάρξει καμία δημόσια δέσμευση από τους ιθύνοντες


Η ενθαρρυντική εξέλιξη του περασμένου Σεπτεμβρίου, που είναι τόσο ζωτική για τους φορείς μας, ΜΤΝ και ΕΛΟΑΝ, μπορεί με την πρώτη ματιά να δικαιώνει την κοινή ενωτική προσπάθεια των τριών ενώσεων του εν ενεργεία και εν αποστρατεία προσωπικού του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ (Ε.Α.Α.Λ.Σ. – Π.Ε.Α.Λ.Σ. – Π.Ο.Λ.) και των λοιπών φορέων που την στήριξαν.


Παρά ταύτα, όσο δεν υπάρχει δημόσια κυβερνητική δέσμευση, θα είμαστε επιφυλακτικοί και σε συνεχή επιφυλακή, ιδίως ενόψει της αναμενόμενης κατάθεσης σχεδίου νόμου από το ΥΠΕΘΑ στο αμέσως προσεχές διάστημα. 


Δεν θα επιτρέψουμε να συντελεστεί η τόσο κραυγαλέα «κλοπή» σε βάρος των Μετοχικών Ταμείων μας, των μοναδικών Ταμείων του Δημοσίου, που αυτοχρηματοδοτούνται και που δεν επικουρούνται από το Δημόσιο.

 %CE%95%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B12