Παραλήρημα των τουρκικών ΜΜΕ για τις ελληνικές σεισμικές έρευνες - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

12.11.22

Παραλήρημα των τουρκικών ΜΜΕ για τις ελληνικές σεισμικές έρευνες


 Με καθόλου καλό μάτι δεν βλέπουν, όπως ήταν αναμενόμενο, οι Τούρκοι την έναρξη των σεισμικών ερευνών από την Ελλάδα, στις νότιες και δυτικές θάλασσες της χώρας, καθώς βλέπουν… παραβίαση του τουρκολιβυκου μνημονίου!

Για ακόμα μία φορά η Τουρκία σηκώνει τους τόνους απέναντι στις Αθήνα αυτή τη φορά με αφορμή τις ελληνικές έρευνες για φυσικό αέριο στα ανοιχτά της Κρήτηςκαι της Πελοποννήσου. Κινητήριος μοχλός για να ασκηθεί πίεση δεν είναι άλλος από τα τουρκικά ΜΜΕ.

Όπως αναφέρει το ethnos.gr, τα γειτονικά ΜΜΕ που κάνουν στοχευμένες διαρροές, τονίζουν ότι η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης θα ενεργοποιήσει το casus belli, δηλαδή την απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης. Μάλιστα η Μιλιέτ έγραψε ότι «τα νερά της περιοχής των ερευνών είναι αμφισβητούμενα».

Από την πλευρά το CNN Turk «προανήγγειλε» αντίδραση της Λιβύης. «Οι συντεταγμένες που ανακοίνωσε η Ελλάδα για την περιοχή έρευνας καλύπτουν μια έκταση περίπου 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αν και οι καθορισμένες περιοχές δεν δημιουργούν πρόβλημα για την Τουρκία, παραβιάζει ωστόσο την υφαλοκρηπίδα της Λιβύης σύμφωνα με το μνημόνιο για τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας που έχει υπογραφεί μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Το ζήτημα είναι αν η Λιβύη θα αντιδράσει ή όχι» αναφέρει απόσπασμα ρεπορτάζ του.

Σύμφωνα με την τηλεόραση του OPEN και την Αλεξία Τασούλη, η Αθήνα θεωρεί ότι αυτό είναι μόνο η αρχή καθώς βλέπει ότι η Τουρκία επιλέγει τις προκλήσεις, επιδιώκει επιβολή θέσεων, αγνοεί τη γεωγραφία, αγνοεί την κοινή λογική. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έστειλε διπλό μήνυμα το ένα προς την Τουρκία και το άλλο προς τη Λιβύη

Προς την Τουρκία το μήνυμα Δένδια ήταν ότι δεν θα γίνει κανένας διάλογος μέχρι να γίνουν οι εκλογές στη γείτονα χώρα, και μετά τις εκλογές μοναδικό θέμα διαλόγου θα είναι το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Το δεύτερο μήνυμα προς της Λιβύη ήταν ότι όταν και εφόσον οριοθετηθεί ΑΟΖ με τη Λιβύη – όταν αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση – τότε θα υπάρξει και τριμερή συμμαχίας Ελλάδας, Λιβύης, Αιγύπτου.

Πηγή