«Δεν τρώνε «κουτόχορτο» οι ένστολοι, κ. Υπουργέ!!!» - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

12.11.22

«Δεν τρώνε «κουτόχορτο» οι ένστολοι, κ. Υπουργέ!!!»


 Ακριβώς πριν από 1 μήνα με επιστολές τους, τα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη ΕΔ, ΣΑ και ΛΣ-ΕΛΑΚΤ ζητούσαν από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κ. Χατζηδάκη να καταργήσει άμεσα την ειδική εισφορά (1%) της περ. β) παρ. 2 άρθρου 38 ν. 3986/2011 και για τους στρατιωτικούς-ασφαλισμένους στα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων, αφού με νομοσχέδιό του την καταργούσε για τους άλλους ασφαλισμένους του δημοσίου.

Τα επιχειρήματα τους συνοψίζονταν στο ότι: (α) η κατάργηση της εισφοράς ήταν προεκλογική δέσμευση της παρούσας Κυβέρνησης, (β) η μη κατάργησή της είναι άδικη και απαξιωτική για τους στρατιωτικούς, (γ) η διατήρησή της είναι δημοσιονομικά περιττή, και (δ) είναι ο μόνος τρόπος αύξησης εισοδήματος για χιλιάδες στρατιωτικούς, χωρίς καμιά δημοσιονομική δαπάνη.

Μάλιστα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εν ενεργεία στρατιωτικών (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. και Π.Ο.Ε.Σ.) εξέφρασαν την δυσφορία τους με ιδιαίτερα δεικτικό τρόπο. Η Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. απευθυνόμενη στον καθ’ ύλη αρμόδιο Υπουργό, έθετε το ακόλουθο ερώτημα: «Ρωτήσατε τον θεσμικό εκπρόσωπο των εν ενεργεία στελεχών;», ενώ η Π.Ο.Ε.Σ. διατύπωνε με τη σειρά της το ακόλουθο ερώτημα: «…τί σας έχουμε κάνει και προσπαθείτε με κάθε ευκαιρία να υπενθυμίζετε εμπράκτως την απέχθειά σας απέναντί μας;…».  Στο ίδιο περίπου  κλίμα κινήθηκαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών (Π.Ο.Λ.) και η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Λ.Σ. (Ε.Α.Α.Λ.Σ.).

Με αφορμή αυτές τις  αντιδράσεις των θιγόμενων στρατιωτικών ενώσεων, ο Βουλευτής της συμπολίτευσης κ. Γ. Καρασμάνης (ν. Πέλλας, τ. Υπ.Α.Α.Τ.), με αναφορά του στη Βουλή (υπ΄ αριθμ. πρωτ. 114/14-10-2022 αναφοράς) κατέθεσε μια εξ αυτών, στην οποία με έκθεσή του από 8/11/2022  (το σχετικό έγγραφο ΕΔΩ) απαντά ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Α. Βεσυρόπουλος.

Την παραπάνω απάντηση δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε ασχολίαστη :

  1. i. Στη μοναδική μνεία που καταδέχεται να κάνει στην επίμαχη ειδική εισφορά και, «παρηγορώντας» τους θιγόμενους στρατιωτικούς, πως η κράτηση αυτή ξεφεύγει από την «τσιμπίδα» της Εφορίας, ο κ. Υφυπουργός τονίζει ότι αυτή «…αφαιρείται από τις ακαθάριστες αποδοχές ως κράτηση προκειμένου…» ακολούθως «…να εξευρεθεί το “καθαρό” ποσό προς φορολόγηση επί του οποίου υπολογίζεται και ο φόρος που παρακρατείται.»

Με άλλα λόγια, ο κ. Υφυπουργός εννοεί ότι, οι στρατιωτικοί πρέπει να είναι ευχαριστημένοι που δεν πληρώνουν περισσότερο φόρο και να πανηγυρίζουν, αφού η κράτηση που γίνεται στις μικτές αποδοχές τους μικραίνει το φορολογητέο εισόδημά τους (!!!).  

  1. ii. Στη συνέχεια, ο κ. Βεσυρόπουλος «ρίχνει τη μπάλα στην εξέδρα», αφού στην απάντησή του σπεύδει να κάνει αναφορά σε άλλο νόμο (4972/2022, αντί στο επίμαχο νομοσχέδιο Χατζηδάκη) και σε μιαν άλλη προεκλογική δέσμευση της παρούσας Κυβέρνησης (την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του Κ.Φ.Ε.), που μολονότι είχε ήδη καταργηθεί για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, διατηρήθηκε μεν για τους στρατιωτικούς, αλλά θα καταργηθεί από 1/1/2023 και γι’ αυτούς.

Με άλλα λόγια ο κ. Υφυπουργός εννοεί ότι οι στρατιωτικοί έχουν ακόμη έναν λόγο να πανηγυρίζουν, αφού η Κυβέρνηση τους έκανε επιτέλους το χατίρι και καταργεί κάποια από τις «μνημονιακές» εισφορές που επί σειρά ετών «απομυζούσαν» τις πενιχρές, αλλά πέρα για πέρα «επάξια κεκτημένες» αποδοχές τους.  

iii.  Κλείνοντας την έκθεση-απάντησή του στον κ. Καρασμάνη, ο κ. Βεσυρόπουλος επισημαίνει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου του μελετούν και προωθούν προτάσεις «…που στοχεύουν στην κατεύθυνση της ευνοϊκότερης φορολόγησης…»μη διευκρινίζοντας όμως, αν οι ωφελούμενοι από τη φορολόγηση αυτή είναι τα κρατικά ταμεία ή τα συνήθη φορολογικά «υποζύγια», ήτοι οι στρατιωτικοί.

  1. iv. Τέλος, με εκφράσεις που θυμίζουν περισσότερο προεκλογικά συνθήματα παρά διαβεβαιώσεις ουσιαστικής ανάκαμψης των αποδοχών των ενστόλων, κάνει αναφορά σε έννοιες όπως «κοινωνική δικαιοσύνη», «ίση φορολογική μεταχείριση» και «επίτευξη δημοσιονομικών στόχων», επισημαίνοντας τα «…αιτήματα φορέων και πολιτών…» ως τα (μόνα;) εναύσματα «…για βελτιώσεις και ελαφρύνσεις στη φορολογία».

Όπως θα ‘λεγε κι ο σοφός λαός μας, «από ‘κεί που μας χρωστάγαν, μας πήραν και το…βόδι»…

Πηγή