Το τσίκνισμα αύξησε την αιθαλομίχλη στην Αθήνα - «Έφτασε τα 250 mg σε κάποιες περιοχές» - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

18.2.23

Το τσίκνισμα αύξησε την αιθαλομίχλη στην Αθήνα - «Έφτασε τα 250 mg σε κάποιες περιοχές»


 Επιπτώσεις στον αττική ουρανό είχε το έθιμο της Τσικνοπέμπτης, όπως το κατέγραψε το Αστεροσκοπείο Αθηνών. Κι αυτό, επειδή στο σύνηθες φαινόμενο της αιθαλομίχλης προστέθηκε και ο καπνός από το τσίκνισμα.

«Αυτό το οποίο μετρήσαμε και διαπιστώσαμε ήταν ότι σε σχέση με τα συνήθη βραδινά επίπεδα, που έχουμε συγκεντρώσεις γύρω στο 70 με 90 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, εχθές το βράδυ (16/2) και πιο νωρίς, είχαμε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις που σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας ξεπέρασαν και τα 250 μικρογραμμάρια στο κυβικό μέτρο», είπε στην ΕΡΤ ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Ευάγγελος Γερασόπουλος. Όπως εξήγησε, η τιμή ήταν οριακή, καθώς ήταν 2 με 2,5 φορές επάνω από τα συνήθη κρύα βράδια στην Αθήνα.

Ο κ. Γερασόπουλος διευκρίνισε ότι η ατμόσφαιρα καθαρίζει τις πρωινές ώρες, αφού το φαινόμενο φθίνει.

«Γύρω στις 11 το βράδυ βλέπουμε ότι η κατάσταση σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής είναι πάρα πολύ δύσκολη, με τιμές που σε κάποιες περιοχές ξεπερνάνε τα 200 μικρογραμμάρια. Αντίστοιχα, άλλα βράδια του φετινού χειμώνα βλέπουμε πορτοκαλί και κόκκινα αλλά σχεδόν σε μικρές συγκεντρώσεις. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο το είδαμε και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας», διευκρίνισε ο κ. Γερασόπουλος.

Και όπως είπε εκτός από την κάπνα που οφείλεται στο τσίκνισμα, ο καπνός από τα τζάκια και τις σόμπες προκαλεί επιβάρυνση για την υγεία μας. «Το όριο που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι στα 15 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Η μέση τιμή της μέρας είναι 15μg φέτος που είναι μια ιδιαίτερη χρονιά και ήταν πιο αυξημένη, ενώ τα βράδια ξεπερνάμε τα 70, 80 και 100 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Είμαστε αρκετά πιο πάνω» επισήμανε ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών.