Οι ετήσιες τακτικές κρίσεις και η ιεραρχική δομή στο ΛΣ…!!! - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

19.2.23

Οι ετήσιες τακτικές κρίσεις και η ιεραρχική δομή στο ΛΣ…!!!Έχοντας σχεδόν ολοκληρωθεί οι ετήσιες τακτικές κρίσεις στις Ε.Δ. , ΕΛ.ΑΣ, Π.Σ απομένουν λίγες μέρες που μας χωρίζουν από την διενέργεια των ετήσιων κρίσεων των Αξιωματικών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Δυστυχώς το κεφάλαιο «κρίσεις» στο ΛΣ, κορυφαία στιγμή για την επαγγελματική εξέλιξη των στελεχών, ακόμη κι αν όλοι συνομολογούν στην ανάγκη αλλαγής του «προβληματικού» πεδίου διεξαγωγής τους, παραμένει ίδιο.
Φαίνεται ότι κάποια πράγματα, εξακολουθούν να μένουν ανέγγιχτα, για προφανείς λόγους… !
Με αφορμή λοιπόν την αναμφισβήτητα αδήριτη ανάγκη τροποποίησης της κείμενης νομοθεσίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την αποφυγή δημιουργίας θολού τοπίου γύρω από τα κριτήρια βάσει των οποίων διενεργούνται οι κρίσεις, για ακόμη μια χρονιά, μένουμε στην  προσδοκία ότι σύντομα θα χτιστεί μια νέα διαδικασία που να μην επιδέχεται αμφισβητήσεων.

Σήμερα διανύοντας τις τελευταίες ημέρες πριν από τις ετήσιες τακτικές κρίσεις των Αξιωματικών Λ.Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ., σημαντική στιγμή για την επαγγελματική τους εξέλιξη,  όλα δείχνουν ότι θα βιώσουμε το ίδιο σκηνικό προηγούμενων ετησίων τακτικών κρίσεων όπου  επικρατούσε η  έντονη παραφιλολογία- φημολογία περί  παρασκηνίου, εξωθεσμικών  παρεμβάσεων,  παρεών  ε.ε και ε.α, συνδικαλιστικών,  πολιτικών κριτηρίων- συμφερόντων,  και διαξιφισμών… και ότι θα οδηγηθούν  στην αναγκαστική αποστρατεία Αξιωματικοί εκ ΣΝΔ .

 

Για μια ακόμη φορά όλα δείχνουν οτι και  οι φετινές κρίσεις θα στηριχθούν και πάλι κυρίως στην υποκειμενικότητα του κρίνοντος και όχι στην αντικειμενικότητα του συστήματος,   χωρίς συγκεκριμένα, μετρήσιμα κριτήρια, που δεν θα επιδέχονται αμφισβητήσεων, απαραίτητο συστατικό μιας δίκαιης κρίσης, με την κατάσταση να επιδεινώνεται και πάλι από τη συνήθη τα τελευταία χρονια,  μη τήρηση των χρονικών περιορισμών πραγματοποίησης των ετήσιων τακτικών κρίσεων.
 
Καμιά μέριμνα, κανένας οφειλόμενος σεβασμός προς τους κρινόμενους  που αγωνιούν ώστε οι φετινές ετήσιες τακτικές κρίσεις  να πραγματοποιηθούν στην ώρα τους ή έστω  νωρίτερα,  προκειμένου οι κρινόμενοι Αξιωματικοί ΛΣ αλλα και το ΛΣ να μην αποτελέσουν <<θύματα>> του χρόνου, της προεκλογικής περιόδου – πραγματοποίησης των  Βουλευτικών εκλογών.
Ακόμα χειρότερο ειναι να αναβληθούν  προς εξυπηρέτηση προσωπικών μικροπολιτικών λόγων-συμφερόντων και δήθεν πολιτικού κόστους ενόψει εκλογών, κάτι που θα επιβεβαιώσει το τραγικό συμπέρασμα ότι πέραν άλλων και τα αποτελέσματα των κρίσεων ορίζει η πολιτική ηγεσία με εκτελεστικό όργανο τον  Αρχηγό -Αρχηγείο .
Δυστυχώς αυτά και αλλα πολλά, όπως οι μεταθέσεις-αποσπάσεις-διαθέσεις, βλέπουν οι συνάδελφοι και δίκαια αναρωτιούνται τι νόημα έχει να υπάρχει το Αρχηγείο αν όλα γίνονται από την πολιτική ηγεσία και το περιβάλλον της με την φυσική τους ηγεσια θεατή.
Σε όλα τα παραπάνω την κατάσταση δυσχεραίνει το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια,  προφανώς στο πλαίσιο της ανεξέλεγκτης χορήγησης βαθμών και των δεκάδων δήθεν ευεργετικών διατάξεων – παροχών, αντίθετων συνήθως από το πραγματικά εφικτό και ζητούμενο, τα οποία καταθέτουν κάποιοι, ελαφρά τη καρδία, χωρίς μελέτη-επαρκή επιχειρηματολογία για την εξυπηρέτηση πολιτικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων και άλλων θεσμικων ή εξωθεσμικών συντεχνιών ακόμα και παρεμβάσεων ε.α στελεχων ΛΣ , έχουν γίνει αλλαγές που επηρέασαν αρνητικά την Ιεραρχία-Προαγωγές  σε επίπεδο Ανωτάτων Αξιωματικών ΛΣ  και μεταξύ λοιπών Αξιωματικών .
Στη νέα αυτή πραγματικότητα που αγγίζει τα όρια αντικανονικότητας,   νέοι Πλοίαρχοι προάγονται ταχύρυθμα στο βαθμό   Αρχιπλοιάρχου ΛΣ, Πλοίαρχοι καλύπτουν θέσεις Αρχιπλοιάρχων και οι  πρόωρα προαχθέντες Αρχιπλοίαρχοι  καλύπτουν θέσεις Υποναυάρχων ΛΣ,  απαξιώνοντας η νεα αυτη τακτική κάθε έννοια στρατιωτικής ιεραρχίας και δομής, επηρεάζοντας παράλληλα σημαντικά, στοχευμενα και  κατά τι βολεύει,    τα αποτελέσματα των  ετήσιων τακτικών κρίσεων κυρίως  των Ανωτάτων Αξιωματικών, διαμορφώνοντας ή  καθοδηγώντας τη δομή  της ιεραρχίας,   βάση σχεδιασμού,   για ευνόητους λόγους …
Το σίγουρο ειναι ότι η παραπάνω καταστάσεις, στο μόνο που ουσιαστικά συμβάλουν , ειναι στην αποδόμηση της εύρυθμης λειτουργίας του ΛΣ, στην κατάρρευση  των αξιών, των αρχών, της τιμής σε κάθε βαθμό και θέση , της στρατιωτικής ιεραρχίας, της συνεργασίας, του αλληλοσεβασμού ,της αλληλοεκτίμησης μεταξύ  των στελεχών του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.

Τέλος επισημαίνω ότι ο προσδιορισμός της μελλοντικής πορείας του Σώματος και η διασφάλιση της δυναμικής, επιτυχημένης κι αποτελεσματικής παρουσίας του σε όλους τους τομείς της δράσης του αλλα και των εσωτερικών διαδικασιών του,  πρέπει να   λαμβάνει υπόψη τη γενικότερη πολιτικοοικονομική κατάσταση-σχεδιασμο   αλλα θα πρέπει να επιτυγχάνεται  με εκ των έσω σοβαρές διαδικασίες, όπου το Αρχηγείο , ο Αρχηγός Λ.Σ. , το συμβούλιο επιτελικού σχεδιασμού και τα καθ’ ύλην αρμόδια Υπηρεσιακά Συμβούλια και οι αρμόδιοι κατά περίπτωση,  θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο..!

18-02-23

Πρόεδρος ΠΕΑΛΣ

 ΠΑΣΣΑΚΟΣ ΣΠΥΡΟΣ