Κύπρος: Νέες τουρκικές προκλήσεις με τη δημιουργία αντιαρματικών ορυγμάτων 50 μέτρα από τη νεκρή ζώνη - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

11.1.24

Κύπρος: Νέες τουρκικές προκλήσεις με τη δημιουργία αντιαρματικών ορυγμάτων 50 μέτρα από τη νεκρή ζώνη


 Οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις συνεχίζουν να δημιουργούν συνθήκες έντασης στη νεκρή ζώνη, υπονομεύοντας προκαταβολικά τις προσπάθειες που αναμένεται να καταβάλει τις επόμενες ημέρες, η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, πρώην υπουργός εξωτερικών της Κολομβίας, Μαρία Άνχελα Χόλγκουιν Κουεγιάρ. Η κα Κουγιάρ αναμένεται στη Κύπρο εντός του Ιανουαρίου για να διερευνήσει τις πιθανότητες εξεύρεσης κοινού εδάφους ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος για επίλυση του Κυπριακού, ο οποίος διακόπηκε τον Ιούλιο του 2017 στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.


Την ίδια ώρα τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα, μετά τις προκλήσεις στη Πύλα και στον Άγιο Δομέτιο, προχωρούν σε νέες ενέργειες με τη δημιουργία αντιαρματικών ορυγμάτων, στο χωριό Δένεια. Τα έργα γίνονται μόλις 50 μέτρα από τη νεκρή ζώνη.


Ο Κοινοτάρχης Δένειας, Χρ. Παναγιώτου, δήλωσε στο ΡΙΚ πως οι Τούρκοι στρατιώτες κάνουν ορύγματα στη γραμμή που είναι δίπλα από τη νεκρή ζώνη, όπως έκαναν περίπου στη Δερύνεια, κοντά στην Αμμόχωστο.


«Δηλαδή», εξηγεί, «κάνουν αντιαρματικούς τάφρους στα 50 μέτρα από τη νεκρή ζώνη», σημειώνοντας πως οι ενέργειες αυτές διαπιστώθηκαν χθες από τους γεωργούς της περιοχής.


«Ο κόσμος ανησυχεί, αλλά δεν υπάρχει πανικός»


Ερωτηθείς αν έχουν επικοινωνήσει με τις αρμόδιες αρχές του κράτους, απάντησε πως «έχουμε από χθες επικοινωνήσει και με το Υπουργείο Εξωτερικών και την Εθνική Φρουρά, όπως επίσης και τα Ηνωμένα Έθνη. Η Εθνική Φρουρά πήγε όσο μπορούσε κοντά στο σημείο και έχει καταγράψει (τις ενέργειες των Τούρκων). Κάνουν όπως τα λέμε στην στρατιωτική γλώσσα αντιαρματικές τάφρους».


Κληθείς να σχολιάσει αν έκαναν κάποιες ενέργειες τα Ηνωμένα Έθνη μετά από την ενημέρωση που έλαβαν, ο κ. Παναγιώτου είπε πως δεν τους έχουν απαντήσει.


«Δεν είναι ό,τι το πιο ευχάριστο να κατοικείς σε μια περιοχή και να βλέπεις απέναντι, μέσα στη νεκρή ζώνη, τον τουρκικό στρατό να φτιάχνει νέα φυλάκια, να κάνει αμυντικά έργα. Και με τους πολέμους που γίνονται δίπλα μας, σίγουρα ο κόσμος ανησυχεί, αλλά δεν υπάρχει πανικός», υπογράμμισε ο Κοινοτάρχης της Δένειας.


* Φωτογραφία αρχείου

Πηγή