Περικοπές Μετοχικών Ταμείων : Αυξάνονται οι αντιδράσεις… - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

23.6.22

Περικοπές Μετοχικών Ταμείων : Αυξάνονται οι αντιδράσεις…


 Μετά την πρωτοβουλία της Ε.Α.Α.Λ.Σ για την ανάδειξη του θέματος των μεγάλων περικοπών των εσόδων των Μετοχικών Ταμείων σειρά οργανώσεων εκπροσώπων των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών των ΕΔ και ΣΑ συγκροτούν κοινό μέτωπο για την αποτροπή τους.

Έτσι μετά την Ε.Α.Α.Ν. ακολούθησε η Π.Ε.Α.Λ.Σ, η  Π.Ο.Λ και σήμερα προστέθηκε και η Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.

Ερωτηματικό αποτελεί εάν από όλες αυτές τις ενώσεις θα αναληφθούν πρωτοβουλίες κοινών δράσεων.

Η τελευταία παρέμβαση … Ανακοίνωση ΠΟΕΠΛΣ

 

Η Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. αποτελώντας τον αντιπροσωπευτικότερο εκπρόσωπο των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. δίνει έναν αγώνα για το δίκαιο των αιτημάτων μας αναφορικά με το ασφαλιστικό καθεστώς, το μισθολόγιο, τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών και τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.

Κάθε εν ενεργεία στέλεχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. κατόπιν ανάλογων και οριζόμενων εισφορών απολαμβάνει οι ίδιος και μέλη οικογένειάς του, τις ωφέλειες, που παρέχονται από το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού.

Από την πλευρά του το κράτος οφείλει οι χρηματικές καταβολές του, όταν αυτός αποσυρθεί λόγω συμπλήρωσης των ετών υπηρεσίας, που απαιτούνται, να του ανταποδίδονται και να του διασφαλίζουν μια αξιοπρεπή συνέχιση του βίου του.

Τα ανωτέρω δεν συνάδουν με τις πληροφορίες για σχεδιαζόμενη νομοθετική παρέμβαση της Κυβέρνησης με την οποία επιχειρείται η μείωση των ποσοστών των ανταποδοτικών  κρατήσεων υπέρ των Μετοχικών Ταμείων επί των δαπανών των εξοπλιστικών συμβάσεων για την άμυνα.

Δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε τους λόγους και τα κίνητρα μιας τέτοιας απόπειρας, η οποία επιχειρεί να ανατρέψει δεδομένα εξήντα και πλέον χρόνων θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των Μετοχικών Ταμείων τονίζοντας παράλληλα ότι ανήκουμε στη μοναδική κατηγορία ασφαλισμένων, που τα ταμεία μας δεν είναι συγχρηματοδοτούμενα από το κράτος!

Για μια ακόμη φορά καλούμαστε να πληρώσουμε πρόχειρες και αναίτιες παρεμβάσεις, που μόνο ζημία μπορούν να επιφέρουν και κανένα όφελος.

Υπενθυμίζουμε ότι το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού υπέστη στο παρελθόν «κούρεμα» περίπου 54 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων και αναδιάταξης του Ελληνικού χρέους (PSI), κάτι για το οποίο εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις.

Όσοι διαχειρίζονται και προωθούν δομικές αλλαγές στα ταμεία μας, οφείλουν να γνωρίζουν ότι η μέριμνα για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων αποτελεί συνταγματική υποχρέωση και η ανάληψη αυτού του ρόλου ευθύνης-υποχρέωσης από το κράτος συνιστά κατάκτηση κοινωνική και καίριο επίτευγμα αλληλεγγύης.

Συνεπώς όποια προσέγγιση και να επικαλεστεί η Κυβέρνηση για αλλαγές στο υφιστάμενο καθεστώς με τη μείωση εσόδων του ΜΤΝ, μόνο ως ένα προκατασκευασμένο άλλοθι μιας επιχειρούμενης νέας λεηλάτησης του ταμείου μπορεί να θεωρηθεί και θα βρει απέναντι και τους 40.000 εν ενεργεία και εν αποστρατεία μετόχους ΜΤΝ.

Δηλώνουμε κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε αλλαγή στο ισχύον νομικό πλαίσιο, που ανατρέπει τα ασφαλιστικά μας κεκτημένα και ευελπιστούμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική και ο σεβασμός απέναντι σε στελέχη, που φέρουν σε πέρας μια εξαιρετικά δύσκολη αποστολή.

Θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις μας και για οποιαδήποτε εξέλιξη θα σας ενημερώσουμε με νεότερη ανακοίνωση.

Πηγή