F-35: Η Ελλάδα στέλνει επίσημο αίτημα στις ΗΠΑ για την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

30.6.22

F-35: Η Ελλάδα στέλνει επίσημο αίτημα στις ΗΠΑ για την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών


 


Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποσταλεί από τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Αμυντικών Επενδύσεων η επιστολή ενδιαφέροντος στις ΗΠΑ για την απόκτηση των υπερσύγχρονων αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35.


Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την απόκτηση 20 μαχητικών με δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά επιπλέον 20 F-35.


Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η επιστολή (Letter of Request) αναμένεται να σταλεί το αργότερο μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.


Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «είναι ζήτημα του υπουργείου ‘Αμυνας και πρόκειται για μια διαδικασία που είναι δρομολογημένη εδώ και καιρό».


Οπως σημειώνουν, «πρόκειται για την υπογραφή και την αποστολή του Letter of Request (LoR) που είναι το πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία».


Την Τετάρτη 25 Μαΐου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συναντήθηκε στο γραφείο του με τους Εκπροσώπους των ΗΠΑ για θέματα Μαχητικών Αεροσκαφών F-35 Colonel Richard P. Carver και την κ. Jessica Danyo.


Στην συνάντηση παρευρέθησαν ο Ακόλουθος Άμυνας των ΗΠΑ στην Ελλάδα Captain Michael E. Biery (USN) και ο Επικεφαλής του Office of Defense Cooperation (ODC) Colonel Kelly MacDonald.


Kατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία έλαβε χώρα σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, συζητήθηκαν οι διαδικασίες προμήθειας των Μαχητικών Αεροσκαφών F-35, το δυνητικό χρονοδιάγραμμα παραγωγής, παραδόσεων και εκπαίδευσης του Ιπτάμενου και Τεχνικού Προσωπικού της ΠΑ, καθώς και το πλαίσιο υποστήριξής των Μαχητικών Αεροσκαφών συμπεριλαμβανομένων των απαιτούμενων υποδομών και εγκαταστάσεων εξυπηρέτησής τους.


O YΕΘΑ, κ.Παναγιωτόπουλος, είχε και ο ίδιος συνάντηση μια μέρα πριν, στις 24 Μαϊου, με στελέχη του Προγράμματος (JSF PO – Joint Strike Fighter Program Office) για το μαχητικό αεροσκάφος F-35. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Πρέσβης των ΗΠΑ Αθήνα κ. Τζωρτζ Τζέιμς Τσούνης.

Πηγή