Τουρκία: Ο Ερντογάν προειδοποιεί για επαναφορά της θανατικής ποινής - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

26.6.22

Τουρκία: Ο Ερντογάν προειδοποιεί για επαναφορά της θανατικής ποινής


 Μετά τις φωτιές που ξέσπασαν στην περιοχή Μαρμαρίδα της Τουρκίας, ο Ερντογάν εξετάζει την επαναφορά της θανατικής ποινής

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγκ αποφάσισε να επανεξετάσει μια απόφαση του 2004 για την κατάργηση της θανατικής ποινής, μετά την αναφορά στην ποινή που έκανε ο πρόεδρος Ερντογάν σε σχέση με τις δασικές πυρκαγιές αυτής της εβδομάδας.

Η θανατική ποινή αφαιρέθηκε από το Σύνταγμα κατά τα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης Ερντογάν. Μετά όμως από τις πρόσφατες πυρκαγιές στο τουριστικό θέρετρο της Μαρμαρίδας, ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι χρειάζονται αυστηρότερες ποινές.

Οι αρχές έχουν πει ότι ένας συλληφθείς σε σχέση με την πυρκαγιά ομολόγησε ότι την προκάλεσε. Σήμερα οι αρχές ανακοίνωσαν ότι η πυρκαγιά στη Μαρμαδίδα έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Ο Ερντογάν επισκέφθηκε σήμερα τη φλεγόμενη περιοχή και είπε χαρακτηριστικά ότι η τιμωρία για τους εμπρηστές δασών θα πρέπει να είναι «εκφοβιστική και αν αυτό απαιτεί την θανατική ποινή, τότε θα είναι η θανατική ποινή».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους σήμερα στο Αγκρί της ανατολικής Τουρκίας ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε «οδηγίες για εμάς» τα προεδρικά σχόλια.

«Έχουμε αρχίσει να το επεξεργαζόμαστε στο υπουργείο», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι η ισχύουσα τιμωρία για τους εμπρηστές είναι δεκαετής ποινή κάθειρξης και αυξάνεται σε ενδεχόμενη ισόβια κάθειρξη αν ο εμπρησμός είναι μέρος οργανωμένου εγκλήματος.

Η πρώτη πυρκαγιά του καλοκαιριού στη χώρα ξεκίνησε την Τρίτη 21 Ιουνίου.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε την Πέμπτη 24 Ιουνίου ότι ο συλληφθείς παραδέχτηκε ότι έβαλε φωτιά στο δάσος από απόγνωση λόγω οικογενειακών προβλημάτων.

Ο υπουργός Δασών Βαχίτ Κιρίστσι δήλωσε χθες ότι το 88% των δασικών πυρκαγιών στην Τουρκία οφείλονται σε ανθρώπινο παράγοντα.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ