Ακρίβεια: Σε δίνη τα νοικοκυριά - Εκτιμήσεις για μπαράζ αυξήσεων έως το 2024 - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

11.7.22

Ακρίβεια: Σε δίνη τα νοικοκυριά - Εκτιμήσεις για μπαράζ αυξήσεων έως το 2024


 Το οικονομικό επιτελείο κάνει λόγο για πληθωρισμό διαρκείας και προαναγγέλλει παράλληλα νέα μέτρα στήριξης από τον Σεπτέμβριο, με έμφαση σε ρεύμα και καύσιμα.

 

 


Στη δίνη της ακρίβειας βρίσκονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με όλες τις εκτιμήσεις να μιλούν για μπαράζ αυξήσεων τουλάχιστον έως το 2024, ενώ φαίνεται πως έρχεται δύσκολος χειμώνας με αλλεπάλληλες ανατιμήσεις.


Χαρακτηριστικά, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας στο OPEN, «δεν έχουμε δει κάποιο φως που να δείχνει ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Άρα θα συνεχιστεί ο πληθωρισμός και το χειμώνα». 


Το οικονομικό επιτελείο κάνει λόγο για πληθωρισμό διαρκείας και προαναγγέλλει παράλληλα νέα μέτρα στήριξης από τον Σεπτέμβριο, με έμφαση σε ρεύμα και καύσιμα. 


«Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα αποκλιμακώνεται τα επόμενα χρόνια, αλλά δε θα μας εγκαταλείψει. Η εκτίμησή μας είναι ότι το καλοκαίρι θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος και πάλι θα επιστραφεί στους πολίτες στο σύνολό του», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.


Το ράλι στα καύσιμα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με πρωταθλητές ακρίβειας τα νησιά. Η ακριβότερη βενζίνη βρίσκεται στους Φούρνους Ικαρίας με 2,81 ευρώ το λίτρο, στη Μήλο πωλείται έως και 2,80 ευρώ και στη Φολέγανδρο προς 2,775 ευρώ το λίτρο.


Παρά την πτώση στην τιμή του πετρελαίου brent που από τα 113 δολάρια το βαρέλι έχει πέσει στα 107 δολάρια, οι πρατηριούχοι είναι επιφυλακτικοί για την τιμή της βενζίνης την εβδομάδα που έρχεται.


«Δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τις τιμές την επόμενη εβδομάδα. Εκεί που βλέπαμε αποκλιμάκωση γινόταν αύξηση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Ασμάτογλου, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων.


Απλησίαστες οι τιμές και στα τρόφιμα

Την ίδια ώρα, στα ύψη βρίσκονται και οι τιμές στα τρόφιμα. Πιο ακριβά σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο είναι τα λαχανικά κατά 11,3%, τα φρούτα κατά 9,3%, ενώ αυξήσεις σημειώθηκαν και στα ψάρια κατά 4,5%, βάζοντας επιπλέον φωτιά στους οικογενειακούς 


Οι συνεχιζόμενες ανατιμήσεις πυροδοτούν την πολιτική αντιπαράθεση

«Οι λαϊκές οικογένειες, οι εργαζόμενοι του βασικού μισθού βλέπουν τα εισοδήματά τους να εξανεμίζονται για να καλύψουν βασικές βιοτικές ανάγκες. Ο τοξικός συνδυασμός της ακρίβειας στα καύσιμα, στην ενέργεια και σε βασικά είδη στα σούπερ μάρκετ οδηγεί σε άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλούσιων και φτωχών», επισημαίνει η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΜέΡΑ 25, Μιχάλη Κριθαρίδη, «η κοινωνία που καθημερινά χειμάζεται δεν μπορεί να περιμένει τον κ. Σταϊκούρα και την Μητσοτάκης Α.Ε. τον Σεπτέμβρη κι αν. Χρειάζονται μέτρα στήριξης εδώ και τώρα».

Πηγή