Απομακρύνεται η επισιτιστική κρίση: Πέφτουν οι τιμές στα σιτηρά μετά τη συμφωνία Μόσχας-Κιέβου - Ακόμα κι από τη νέα εβδομάδα οι εξαγωγές - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

23.7.22

Απομακρύνεται η επισιτιστική κρίση: Πέφτουν οι τιμές στα σιτηρά μετά τη συμφωνία Μόσχας-Κιέβου - Ακόμα κι από τη νέα εβδομάδα οι εξαγωγές


 Απομακρύνεται η επισιτιστική κρίση: Πέφτουν οι τιμές στα σιτηρά μετά τη συμφωνία Μόσχας-Κιέβου - Ακόμα κι από τη νέα εβδομάδα οι εξαγωγές




Ήδη είναι αισθητή η πτώση των τιμών στα σιτηρά σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο. Σε περίπτωση προκλήσεων, θα υπάρξει άμεση στρατιωτική απάντηση, δηλώνει το Κίεβο


«Φρένο» στην επισιτιστική κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται να βάζει η συμφωνία Μόσχας-Κιέβου για την απεμπλοκή και εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών, που υπογράφεται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

Ήδη όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του BBC έχει ξεκινήσει αισθητή πτώση στις τιμές των σιτηρών. Η τιμή του σιταριού στο Σικάγο - βασικό σημείο αναφοράς για την παγκόσμια αγορά - μειώθηκε κατά περισσότερο από 3% το πρωί της Παρασκευής, ενώ το σιτάρι άλεσης υποχώρησε περισσότερο από 4%.

Παράλληλα ο σίτος ζωοτροφών στο Ηνωμένο Βασίλειο - ένα ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς για το σιτάρι ζωοτροφών - μειώθηκε σχεδόν κατά 3%.

«Ενδεχομένως να ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα οι εξαγωγές»

Ένας βουλευτής της Οδησσού, το κέντρο του αποκλεισμού των σιτηρών της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι αισιόδοξος ότι θα ολοκληρωθεί και τυπικά η συμφωνία σήμερα ενώ δεν αποκλείεται οι εξαγωγές να ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα. Εξακολουθεί ωστόσο όπως είπε, να μην εμπιστεύεται το Κρεμλίνο λόγω της συμπεριφοράς του στο παρελθόν.

Λέει επίσης ότι η Ουκρανία «χρειάζεται απεγνωσμένα όπλα και υποστήριξη» από τον κόσμο.

Κίεβο: Θα απαντήσουμε στρατιωτικά σε οποιεσδήποτε ρωσικές προκλήσεις σε σχέση με την συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών

Οι όποιες «προκλήσεις» εκ μέρους της Ρωσίας σε σχέση με την συμφωνία για την άρση του αποκλεισμού των ουκρανικών λιμανιών για τις εξαγωγές σιτηρών θα αντιμετωπισθούν στρατιωτικά, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντολιάκ.

«Η Ουκρανία δεν θα υπογράψει κανένα έγγραφο με την Ρωσία. Θα υπογράψουμε συμφωνία με την Τουρκία και με τα Ηνωμένα Έθνη και θα αναλάβουμε τις υποχρεώσεις μας έναντι τους. Η Ρωσία θα υπογράψει μια αντίστοιχη συμφωνία με την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη», έγραψε ο Ποντολιάκ σε ανάρτηση του στο Twitter πριν την αναμενόμενη τελετή υπογραφής συμφωνίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Δεν θα υπάρχει συνοδεία των μεταφορικών πλοίων από ρωσικά πλοία και παρουσία Ρώσων αντιπροσώπων στα λιμάνια μας. Σε περίπτωση προκλήσεων, θα υπάρξει άμεση στρατιωτική απάντηση.

«Όλες οι επιθεωρήσεις των εμπορικών πλοίων θα πραγματοποιούνται από κοινά κλιμάκια στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας εφόσον παραστεί ανάγκη», διευκρίνισε.

Αναλυτικά τι προβλέπει η συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών
-Την σύσταση κέντρου συντονισμού και ελέγχου με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Στο κέντρο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των τριών πλευρών, ένας Ουκρανός, ένας Ρώσος, ένας Τούρκος, καθώς και ένας εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών και οι ομάδες τους.

Θα είναι επιφορτισμένο με την κατάρτιση του χρονοδιαγράμματος εναλλαγής των πλοίων στην Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με ειδικούς που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, θα χρειασθούν ακόμη τρεις έως τέσσερις εβδομάδες για να ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες και να ξεκινήσει η λειτουργία του.
-Την πραγματοποίηση επιθεωρήσεων των πλοίων κατά την αναχώρησή τους από τα ουκρανικά λιμάνια και κατά την άφιξή τους στην Τουρκία.

Η επιθεώρηση των πλοίων που θα μεταφέρουν τα φορτία των σιτηρών αποτελούσε απαίτηση της Μόσχας που ήθελε να αποκλείσει την παράλληλη μεταφορά όπλων στην Ουκρανία.

Για πρακτικούς λόγους, οι επιθεωρήσεις δεν θα γίνονται εν πλω, ενδεχόμενο που είχε εξετασθεί, αλλά στην Τουρκία, πιθανότατα στην Κωνσταντινούπολη, η οποία διαθέτει δύο σημαντικά εμπορικά λιμάνια, το Χαϊντάρπασά, στην είσοδο του Βοσπόρου και το Αμπαρλι, στην Θάλασσα του Μαρμαρά.

Οι επιθεωρήσεις θα γίνονται από εκπροσώπους των τεσσάρων πλευρών κατά τον απόπλου και τον κατάπλου.
-Ασφαλείς διάδρομοι ναυσιπλοΐας

Ρώσοι και Ουκρανοί δεσμεύονται να σεβασθούν του διαδρόμους ναυσιπλοΐας που θα διασχίζουν την Μαύρη Θάλασσα και θα εξαιρούνται από κάθε στρατιωτική δραστηριότητα.

Βάσει της συμφωνίας, εάν χρειασθεί αποναρκοθέτηση, θα πρέπει να γίνει από «τρίτη χώρα» - άλλη από τις τρεις εμπλεκόμενες - η οποία δεν έχει ορισθεί.

Κατά την αναχώρηση από την Ουκρανία, τα πλοία θα συνοδεύονται από ουκρανικά (μάλλον πολεμικά) πλοία, ανοίγοντας τον δρόμο μέχρι την έξοδο από τα ουκρανικά χωρικά ύδατα.
-Τετράμηνη ανανεώσιμη ισχύς

Η συμφωνία θα έχει ισχύ τεσσάρων μηνών που θα ανανεώνεται αυτόματα. Αν 20 έως 25 τόνοι σιτηρών βρίσκονται σήμερα αποκλεισμένοι στα σιλό των ουκρανικών λιμανιών, με έναν ρυθμό μεταφοράς 8 τόνων τον μήνα, οι τέσσερις μήνες θα αρκέσουν για την μεταφορά του συνόλου των αποθεμάτων και την εκκένωση των σιλό.
-Μνημόνιο για τα ρωσικά σιτηρά και λιπάσματα

Μνημόνιο που θα συνοδεύει την συμφωνία και θα υπογράφεται από τον ΟΗΕ και την Ρωσία θα εγγυάται ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας δεν θα αφορούν τα σιτηρά και τα λιπάσματα κατά άμεσο ή έμμεσο τρόπο.

Η πρόβλεψη αυτή αποτελεί όρο sine qua non για την υπογραφή της συμφωνία από την Μόσχα.

Πηγή: www.skai.gr