Φωτιές: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιών και σήμερα, δείτε τις περιοχές - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

5.7.22

Φωτιές: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιών και σήμερα, δείτε τις περιοχές


 Οι «κόκκινες» περιοχές για εκδήλωση πυρκαγιάς την Τρίτη, ανάμεσά τους και η Αττική

Για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς και σήμερα σε Αττική, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Ηλεία και Αχαΐα, προειδοποιεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

kairossimera-fotiessimera


Την ίδια ώρα, μαίνονται τα πύρινα μέτωπα σε Φωκίδα και Αργολίδα. Αργά το βράδυ ολοκληρώθηκε η εκκένωση της Βόρειας Ιτέας από τους κατοίκους της. Με λεωφορεία που διέθεσε ο Δήμος και η Περιφέρεια μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία στους Δελφούς όπου και παρέμειναν για λόγους ασφαλείας.

Με απόφαση του συντονιστικού, το κύριο βάρος έπεσε στο βορειοδυτικό τμήμα της Ιτέας όπου κατευθύνονταν οι φλόγες, χωρίς όμως να κινδυνεύουν κατοικίες.

Οπως έγινε γνωστό, έχει προωθηθεί και αίτημα για κήρυξη της Δημοτικής Ενότητας Ιτέας, ‘Αμφισσας και Δελφών του δήμου Δελφών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Με απόφαση του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής τέθηκαν σε επιφυλακή όλες οι δυνάμεις της Κεντρικής Ελλάδας.


Σε εξέλιξη η φωτιά και στο Κρανίδι, που πήρε γρήγορα διαστάσεις απειλώντας το πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα της περιοχής, Amanzoe, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές από τις φλόγες.


Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο Τρίτη 5 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.