Ξεκάθαρο μήνυμα της Ελλάδας στην ΕΕ για το Μεταναστευτικό: «Δείξτε επιτέλους αλληλεγγύη» - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

13.11.22

Ξεκάθαρο μήνυμα της Ελλάδας στην ΕΕ για το Μεταναστευτικό: «Δείξτε επιτέλους αλληλεγγύη»


 Μέσω κοινής δήλωσης του μηχανισμού MED 5, η Ελλάδα κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει αλληλεγγύη προς τις χώρες πρώτης υποδοχής μεταναστών.


Σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε η Ελλάδα αλλά και ο μηχανισμός MED 5, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες – μέλη να δείξουν αλληλεγγύη στο Μεταναστευτικό.


Οι χώρες της MED 5, ως χώρες πρώτης υποδοχής μεταναστευτικών ροών, με την κοινή τους δήλωση ανέφεραν πως «ο αριθμός των προσφορών για μετεγκατάσταση που έγιναν από τα συμμετέχοντα κράτη μέλη αντιπροσωπεύει μόνο ένα πολύ μικρό κλάσμα του πραγματικού αριθμού των παράνομων αφίξεων που έχουμε δεχθεί μέχρι στιγμής φέτος. Επιπλέον, έως σήμερα ο μηχανισμός έχει καθυστερήσει να επιτύχει τον δεδηλωμένο στόχο του, να μετριάσει το βάρος στο οποίο είμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι ως κράτη μέλη πρώτης γραμμής, καθώς μέχρι στιγμής έχει υλοποιηθεί μόνο ένας μικρός αριθμός μετεγκαταστάσεων. Αυτό είναι ατυχές και απογοητευτικό, ειδικά σε αυτή τη χρονική στιγμή που οι χώρες μας αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερο μια μεταναστευτική ένταση που ασκεί πίεση στο σύστημα ασύλου και υποδοχής μας».


Παράλληλα, ζήτησαν ενταντικότερο έλεγχο των πλοίων στη Μεσόγειο και σεβασμό στις αρμοδιότητες των παράκτιων χωρών της Ευρώπης, αναφέροντας χαρακτηριστικά «θεωρούμε ότι μια σοβαρή συζήτηση για τον καλύτερο συντονισμό αυτών των επιχειρήσεων στη Μεσόγειο, μεταξύ άλλων διασφαλίζοντας ότι όλα αυτά τα ιδιωτικά σκάφη τηρούν τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις και άλλους ισχύοντες κανόνες και, ότι όλα τα κράτη αναλαμβάνουν την ευθύνη σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις τους, είναι επείγουσα και απαραίτητη. Ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Προεδρία να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την έναρξη αυτής της συζήτησης».


Να σημειωθεί πως στον μηχανισμό MED 5, συμμετέχουν οι Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρος, Μάλτα και Ισπανία, δηλαδή οι παράκτιες χώρες της Μεσογείου, με την τελευταία διάσκεψη να πραγματοποιείτε πριν από λίγες εβδομάδες στην Πάφο.

Πηγή