Επιτρέπεται το μπουφάν όταν οδηγείς; -Τι δηλώνει η Τροχαία, ποιο το πρόστιμο - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

13.2.23

Επιτρέπεται το μπουφάν όταν οδηγείς; -Τι δηλώνει η Τροχαία, ποιο το πρόστιμο


 Με τη θερμοκρασία να έχει σημειώσει μεγάλη υποχώρηση τις τελευταίες μέρες, πολλοί οδηγοί αναζητούν τρόπους προκειμένου να διατηρούνται ζεστοί κατά τις μετακινήσεις τους, δίχως να κάνουν χρήση του ενεργοβόρου κλιματισμού στο αυτοκίνητό τους.

Μεγάλη μερίδα, μάλιστα, καταφεύγει στη λύση του «βαρέος ρουχισμού», όπως είναι ένα χοντρό μπουφάν, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια συνήθεια που μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμο, όπως είχε γνωστοποιήσει πρώτο το carandmotor.gr.


Το δημοσίευμα του carandmotor πυροδότησε θύελλα συζητήσεων μεταξύ των οδηγών, με πολλούς αναγνώστες να επικοινωνούν μαζί μας, ζητώντας περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με το πώς ένα μπουφάν μπορεί να αποτελέσει αιτία επιβολής «τσουχτερού» προστίσμου. Παράλληλα, το δημοσίευμά μας προκάλεσε την «ενεργοποίηση» των αρμόδιων αρχών οι οποίες τοποθετήθηκαν επί του θέματος.

πρόστιμο μπουφάν στο αυτοκίνητο

Θέση, μεταξύ άλλων, πήρε και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, Νίκος Ρήγας, o οποίος ουσιαστικά επιβεβαίωσε τα γραφόμενά μας, αναφέροντας ότι «ένας οδηγός πρέπει να έχει ελευθερία κινήσεων». 

Διευκρίνισε δε ότι σε περίπτωση τροχονομικού ελέγχου, οι άντρες της Τροχαίας δεν θα εξετάζουν το μέγεθος του μπουφάν του οδηγού, αλλά βέβαια δεν επιτρέπεται να οδηγεί κανείς με μια… κουβέρτα. 

Ουσιαστικά, όλη η αλήθεια «κρύβεται» στη δεύτερη παράγραφο του άρθρου 13 του ΚΟΚ όπου αναγράφονται τα εξής: «Ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεων του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς».

πρόστιμο μπουφάν στο αυτοκίνητο

Το πρόστιμο για παράβαση των διατάξεων της 2ης παραγράφου του άρθρου 13 του ΚΟΚ είναι ανέρχεται στα 100 ευρώ, ενώ επί τόπου αφαιρείται η άδεια ικανότητας του οδηγού για διάστημα 30 ημερών.

Παρά την όποια «ασάφεια« της συγκεκριμένης παραγράφου, είναι εύκολα κατανοητό ότι ένα χοντρό και όχι τόσο άνετο μπουφάν μπορεί να περιορίζει το φάσμα κινήσεων του οδηγού, με αποτέλεσμα να παρακωλύεται ο έλεγχος του τιμονιού.

Αδιαμφισβήτητα, το να φορά κανείς ένα μπουφάν στο αυτοκινήτο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα δεχθεί πρόστιμo. Σε περίπτωση, βέβαια, ατυχήματος, αν αποδειχθεί ότι ο ρουχισμός συνέβαλε στο ατύχημα, τότε οι πιθανότητες επιβολής προστίμου είναι υπαρκτές.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι την ελευθερία κινήσεων του οδηγού μπορεί να περιορίζουν και τα γάντια (υφασμάτινα), μιας και υπάρχει περίπτωση να γλιστρούν επάνω στο τιμόνι.

www.carandmotor.gr