Στο στόχαστρο ΕΥΠ και Λιμενικού οι δουλέμποροι του Μπόντρουμ που πνίγουν μετανάστες στο Αιγαίο - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

9.2.23

Στο στόχαστρο ΕΥΠ και Λιμενικού οι δουλέμποροι του Μπόντρουμ που πνίγουν μετανάστες στο Αιγαίο


 Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι μέσα σε λίγες ημέρες είχαμε δύο ναυάγια με νεκρούς μετανάστες σε Λέρο και Λέσβο.

Στο μικροσκόπιο των ελληνικών Αρχών βρίσκονται τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών με έδρα το Μπόντρουμ της Τουρκίας, τα οποία φαίνεται ότι παρά το βαρύ χειμώνα και τις ακραίες καιρικές συνθήκες συνεχίζουν να προωθούν ανθρώπους στα ελληνικά νησιά.

Οι δουλέμποροι βάζουν στο στόχαστρό τους νησιά όπως η Λέρος, η Κως και η Λέσβος. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι μέσα σε λίγες ημέρες είχαμε δύο ναυάγια με νεκρούς σε Λέρο και Λέσβο.

Στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου βρίσκονται κλιμάκια της ΕΥΠ και ειδικών υπηρεσιών του Λιμενικού που επιχειρούν να αντλήσουν στοιχεία από ραντάρ που «σαρώνουν» τα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα αλλά και από καταθέσεις διασωθέντων. Στο ναυάγιο της Λέρου, με τα τέσσερα νεκρά παιδιά και μία πνιγμένη γυναίκα, τα στελέχη του Λιμενικού εντόπισαν ανάμεσα στους διασωθέντες τους διακινητές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ieidiseis, άντρας από το Κονγκό είχε το ρόλο του χειριστή του σκάφους, ενώ βοηθός του ήταν ένας Αφγανός. «Τα κυκλώματα συνήθως βάζουν δύο διακινητές πάνω στα σκάφη. Είναι ένα μοτίβο που βλέπουμε να επαναλαμβάνεται», αναφέρει πηγές του Λιμενικού.

Κάτι αντίστοιχο εκτιμάται ότι εφάρμοσαν οι διακινητές και στο σκάφος που ναυάγησε στη θαλάσσια περιοχή «Προβοσκίδα», ανατολικά της Λέσβου, με τρεις νεκρούς και 11 αγνοούμενους. «Λίγες ημέρες μετά το ναυάγιο στη Λέρο, ήρθε το ναυάγιο στη Λέσβο. Τα κυκλώματα επιχειρούν με κάθε τρόπο να μην χάσουν κέρδη λόγω της κακοκαιρίας, θέτοντας φυσικά σε κίνδυνο τις ζωές μωρών, παιδιών, μανάδων και όλων όσων επιβαίνουν στα καρυδότσουφλά τους», προσθέτει στέλεχος του Λ.Σ.

Στην Κω, πριν από περίπου 20 ημέρες, στήθηκε μυστική επιχείρηση για το «ξήλωμα» εγκληματικής οργάνωσης δουλεμπόρων, που χρησιμοποιούσε δύο σκάφη με θηριώδη ιπποδύναμη για τη «vip» διακίνηση μεταναστών. Αφορμή για να ξεκινήσει η έρευνα στάθηκε το γεγονός ότι αποβιβάζονταν στις ακτές του νησιού μετανάστες, χωρίς κανείς να γνωρίζει τον τρόπο λόγω της ταχύτητας του μεταφορικού μέσου (που αποκαλύφθηκε από τις κάμερες και τα ραντάρ σε δεύτερο χρόνο).

Τα σκάφη έφεραν μηχανές τεράστιας ισχύος και είχαν αξία 150.000 ευρώ. Η έδρα του κυκλώματος ήταν το Μπόντρουμ, στα τουρκικά παράλια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ταξίδι από τα παράλια της Τουρκίας μέχρι τις ακτές της Κω γινόταν με τα συγκεκριμένα σκάφη μέσα σε διάστημα 30 λεπτών. Κλιμάκιο της Ασφάλειας από το αρχηγείο του Λιμενικού στην Αθήνα, σε συνεργασία με τις τοπικές λιμενικές Αρχές, «λόκαραν» τα σκάφη και άρχισαν να τα παρακολουθούν.

Το βράδυ της 3ης Φεβρουαρίου επιχείρησαν να κάνουν ακόμα δύο δρομολόγια. Δεν υπολόγισαν, ωστόσο, ότι βρίσκονται στο στόχαστρο των ελληνικών Αρχών. Τα ταχύπλοα ακινητοποιήθηκαν και συνελήφθησαν τρεις διακινητές. Οι δύο δήλωσαν Τούρκοι και ο ένας Σύρος. Ο ένας εκ των δύο Τούρκων υποστήριξε ότι είναι καταδρομέας των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η περίπτωσή του απασχόλησε, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές ενημέρωσης, και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, χωρίς να προκύψει πάντως από την έρευνα σύνδεσή του με υπηρεσίες ασφαλείας της γείτονος.

Οι ελληνικές υπηρεσίες συλλογής πληροφοριών προσπαθούν εδώ και καιρό να χαρτογραφήσουν τα κυκλώματα με έδρα την ευρύτερη περιοχή του Μπόντρουμ, τα οποία παρομοιάζονται με «λερναία Ύδρα». Αυτός είναι ο λόγος που το «ξήλωμα» του κυκλώματος με τα ταχύπλοα δεν εφησυχάσει το Λιμενικό, που γνωρίζει καλά ότι τα κυκλώματα έχουν τον τρόπο να αναπληρώνουν γρήγορα τις «απώλειες».