Υπάρχει σχέση εξάρτησης των Λιμενικών με τα πολιτικά γραφεία ; - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

7.2.23

Υπάρχει σχέση εξάρτησης των Λιμενικών με τα πολιτικά γραφεία ;



 Η θεσμική εκπροσώπηση των Λιμενικών και τα παράκεντρα της πολιτικής εξουσίας – Τι διαπιστώνουν καθημερινά τα στελέχη

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει ανοίξει μία μεγάλη συζήτηση για τη θεσμική εκπροσώπηση των στελεχών του Λιμενικού Σώματος αφού τα όσα διαδραματίζονται στο Αιγαίο έχουν καταστήσει τους Λιμενικούς ως φρουρούς των συνόρων μας που με αυτοθυσία δίνουν καθημερινό αγώνα για την πατρίδα.

Πλησιάζοντας στην ημέρα έναρξης της προεκλογικής περιόδου όλο και περισσότερες είναι οι αναφορές των πολιτικών στους ήρωες Λιμενικούς προκειμένου να προβληθούν πως στηρίζουν τον αγώνα τους διεκδικώντας την ψήφο τους .

Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της εικόνας των πολιτικών διαδραματίζουν και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ,οι συνδικαλιστές Λιμενικοί.

Στα όσα χρόνια παρατηρούμε τη δράση τους , είθισται τα σωματεία των Λιμενικών να επιδιώκουν την καλή σχέση και συνεργασία με τον εκάστοτε Υπουργό προκειμένου να έχουν προσβάσεις προωθώντας αιτήματα αλλά και επιδιώκοντας ενημέρωση για όσα αποφασίζονται και νομοθετούνται για τα στελέχη αν και βασικό μέλημά τους είναι η συμμετοχή στο παιχνίδι των μεταθέσεων που είναι το μεγαλύτερο ζήτημα που απασχολεί τα στελέχη .

Η παρούσα κυβέρνηση με εκφραστή στο υπουργείο Ναυτιλίας τον κ.Πλακιωτάκη Ι. έχτισε ένα σύστημα μεταθέσεων που όλοι βρίσκονται υπό την απειλή μετάθεσης , χωρίς όμως να είναι δυνατόν να μετακινηθούν στα σπίτια τους αυτοί οι Λιμενικοί του Αιγαίου που σήμερα χαρακτηρίζονται ως ήρωες και μετά τις εκλογές και τα 3,5 χρόνια θα ξεχαστούν πάλι.

Τα τελευταία 3 χρόνια λοιπόν ο ΥΝΑΝΠ αντί για μεταθέσεις μοιράζει απλόχερα αποσπάσεις 6μηνες .

Κάθε 6 μήνες ανανεώνεται η σχέση εξάρτησης των Λιμενικών με τα πολιτικά γραφεία ώστε ο «γενναιόδωρος» κ.Πλακιωτάκης να δώσει ακόμη μία 6μηνη παράταση στο άγχος των Λιμενικών να υπηρετήσουν στα σπίτια τους .

Σχεδόν 1500 είναι οι οικογένειες των Λιμενικών που βρίσκονται στον «αέρα».

Σε αυτό το παιχνίδι πολιτικής εξάρτησης κομβικός ο ρόλος των συνδικαλιστών που μεταφέρουν την είδηση της απόσπασης ή της μετάθεσης στον Λιμενικό που επάνω στο άγχος και στην αγωνία του εγκλωβίζεται δέσμιος σε αυτή τη σχέση της δήθεν εκπροσώπησης .

Στην ιστορία της εκπροσώπησης των Λιμενικών κομβικός ο ρόλος της Π.Ο.Λ. Ιδρύθηκε πριν 3 χρόνια σχεδόν και πριν καλά καλά δείξει τα πρώτα δείγματα του συνδικαλιστικού της προφίλ, βρέθηκε να συγκρούεται με τον Υπουργό Ναυτιλίας Πλακιωτάκη για το σύστημα των μεταθέσεων .

Η Π.Ο.Λ. ήθελε ένα σύστημα μεταθέσεων δίκαιο και αδιάβλητο που θα έβγαζε από τη μέση τους μεσάζοντες και οι μεταθέσεις θα γίνονταν με τα μόρια και τα χρόνια υπηρεσίας του στελέχους και όχι μέσω παρεμβάσεων .

Ο Πλακιωτάκης ήξερε πως η Π.Ο.Λ. θα του χαλούσε τη ¨μαγιά ¨ και για το λόγο αυτό έκανε το παν για να την αποκλείσει ,να την περιορίσει μέχρι και να την καταργήσει με νομοθετική διάταξη .

Όμως κατάφερε το εντελώς αντίθετο , η Π.Ο.Λ δυναμώνει ,αποκτά φωνή και σωματεία σε όλη την Ελλάδα καθώς με καθαρή και ανιδιοτελή συνδικαλιστική στάση κατάφερε να κερδίσει την εκτίμηση των Λιμενικών όπου και αν αυτοί υπηρετούν .

Καθημερινά τα μέλη της δέχονται τα παράπονα και τα αιτήματα των συναδέλφων τους οι οποίοι απευθύνονται στους συνδικαλιστές της Π.Ο.Λ γιατί ξέρουν πως θα τους υπερασπιστούν .

Η θεσμική εκπροσώπηση των Λιμενικών

Η Π.Ο.Λ. με καθαρή φωνή στάθηκε με θάρρος μπροστά στον ΥΝΑΝΠ κ.Πλακιωτάκη όταν ο Πρόεδρός της στη Βουλή των Ελλήνων τοποθετήθηκε για όσα αντιμετωπίζουν οι Λιμενικοί .

Μία σειρά από προβλήματα που φέρουν το ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ και τα στελέχη του σε χειρότερη μοίρα από αυτή που βρίσκονταν τα προηγούμενα χρόνια, επιβεβαιώνοντας τη λαϊκή ρήση ¨κάθε πέρσι και καλύτερα¨ .

  • Ένα σύστημα μεταθέσεων που επί 3 έτη παραμένει ανενεργό καθώς στην προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα καθεστώς τρομοκρατίας στους Λιμενικούς με το φόβο της μετάθεσης ανά πάσα στιγμή ,το μόνο που κατάφερε ήταν να δημιουργήσει ένα συνονθύλευμα διατάξεων που προέρχονται από 2 κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ , που πατάνε σε 3 νόμους και σε 2 ΠΔ με αποτέλεσμα να καταστεί μη εφαρμόσιμο.
  • Ένα οργανόγραμμα που γέμισε με οργανικές θέσεις τα νησιά κατά πολύ παραπάνω από όσες χρειάζονται ,με τα στελέχη στα νησιά να εγκλωβίζονται σε υπηρεσίες υποστελεχωμένες .
  • Φαντάζει αδιανόητο σε ένα οργανόγραμμα που προβλέπει 9.500 Λιμενικούς , σήμερα αυτοί που υπηρετούν να είναι κοντά στις 7.500 και την ίδια στιγμή να μην υπάρχουν πλέον θέσεις στον εισαγωγικό βαθμό του Λ/Φ και για το λόγο αυτό να μειώνεται φέτος ο αριθμός των εισακτέων με πανελλαδικές εξετάσεις από 100 σε 60.
  • · Με ένα τεράστιο αριθμό (πάνω από 1.000) Λιμενικών που βρίσκονται αποσπασμένοι στον τόπο που κανονικά θα έπρεπε να έχουν μόνιμη μετάθεση .Αντί αυτού οι οικογένειές τους βρίσκονται στον «αέρα» καθώς η ανά 6 μήνες ανανέωση της απόσπασης δημιουργεί ένα σύστημα πελατειακής σχέσης με τον πολιτικό μηχανισμό του ΥΝΑΝΠ.
  • Με τα πληρώματα των σκαφών να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα τόσο ως προς την έμπρακτη αναγνώρισης της προσφοράς τους αλλά και ως προς το αξιοπρεπές επίπεδο εργασίας στην καθημερινότητά τους .
  • Με τους εκπροσώπους των εργαζομένων να αντιδρούν για την εν κρυπτώ προώθηση διατάξεων που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των στελεχών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας .

Για εμάς αυτό αποτελεί σοβαρή και δυναμική εκπροσώπηση .

Πηγή