Η Π.Ο.Λ. με τον Διευθυντή Κλάδου Διοίκησης και τον Διευθυντή Υπηρεσίας Υγειονομικού για θέματα μεταθέσεων – υγειονομικά - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

12.2.23

Η Π.Ο.Λ. με τον Διευθυντή Κλάδου Διοίκησης και τον Διευθυντή Υπηρεσίας Υγειονομικού για θέματα μεταθέσεων – υγειονομικά


 Η ανακοίνωση των συνδικαλιστών της ομοσπονδίας :

Ύστερα από πρόσκληση του Διευθυντή της Υπηρεσίας Υγειονομικού ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. Υποναυάρχου (ΥΙ) ΛΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΛΟΥ Γ. πραγματοποιήθηκε την 10-02-23 σύσκεψη με την Ομοσπονδία μας παρουσία και του Διευθυντή Κλάδου Διοίκησης Υποναυάρχου Λ.Σ. ΜΑΖΗ Αντώνιο.

Βασικός λόγος της πρόσκλησης μας ήταν η εφ όλης της ύλης συζήτηση και ανάλυση των όσων προβλέπονται στο νέο Π.Δ.  86/2022 ΦΕΚ 233 Α΄/17-12-22 που αποτελεί την τροποποίηση του Π.Δ. 37/2012 «Καταστάσεις προσωπικού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής» και δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση στα στελέχη που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Μας παρατέθηκαν από τον Διευθυντή Κλάδου Διοίκησης και τον Διευθυντή Υπηρεσίας Υγειονομικού όλες οι διευκρινήσεις που ζητήσαμε επί του ζητήματος όπως τις έχουμε θέσει στις παρεμβάσεις μας (εδώ , εδώ & εδώ ) και ακολούθησε διεξοδική συζήτηση όπου και παρουσιάστηκαν από πλευράς μας ,οι ενστάσεις, οι ανησυχίες μας αλλά και οι λόγοι που μας υποχρεώνουν να προσφύγουμε στο ΣτΕ προσβάλοντας το Π.Δ.  86/2022 Φεκ 233 Α΄/17-12-22.

Από πλευράς μας κατανοήθηκε η ανάγκη αναμόρφωσης του νομικού πλαισίου που διέπει το καθεστώς των συνάδελφων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όμως εκφράσαμε την αγανάκτησή μας για την μη πρόσκληση των συνδικαλιστικών οργάνων στη διαδικασία συζήτησης και κατάρτισης του Π.Δ 86/2022 τη στιγμή μάλιστα που όπως έχει αποδείξει η πρόσφατη ιστορία με το Π.Δ Μεταθέσεων 11/21 ,τα όσα εντοπίζει, αναδεικνύει και προτείνει η Π.Ο.Λ μόνο θετικά οφέλη μπορούν να προσφέρουν στο ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ και στα στελέχη του.

 

Τονίσαμε δε το απαράδεκτο της αυθαίρετης ένταξης, αντίθετα με τις διατάξεις του Π.Δ Μεταθέσεων 11/21,  στην διαδικασία των φετινών τακτικών μεταθέσεων, των στελεχών τα οποία τελούν σε καθεστώς  «προσωρινής» υπηρεσίας γραφείου (εκτός πλωτών μέσων και μέτρων τάξης), καθότι  έχουν διαγνωστεί με απόφαση της Ανώτατης Υγειονομική Επιτροπή του Πολεμικού Ναυτικού (Α.Ν.Υ.Ε.), με νοσήματα που χαρακτηρίζονται ως ανίατα ή δυσίατα (καρκινοπαθείς ,με βαριάς μορφής νόσους κ.λ.π).

Τίθεται εύλογα το ερώτημα γιατί από τη στιγμή που όλα τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου καλούν τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ να καταθέσουν τις απόψεις τους κατά την ψήφιση νομοσχεδίων σε ζητήματα που αφορούν στο ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ και τα στελέχη του ,δεν συμβαίνει το ίδιο όταν πρόκειται για Π.Δ που επηρεάζουν και καθορίζουν τη ζωή των συνάδελφων όπως αυτά των μεταθέσεων 11/21 και το Π.Δ. 86/22 για τις «Καταστάσεις προσωπικού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής»

Πιθανώς η Δημοκρατία στο Αρχηγείο του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ ερμηνεύεται με διαφορετικό τρόπο από αυτόν του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Συμφωνούμε σε αρκετά από αυτά που προβλέπονται στο Π.Δ 86/2022 όπου και επιχειρείται για τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ η προσομοίωση των όσων προβλέπονται στους Στρατιωτικούς.

Ξεκαθαρίσαμε όμως πως είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε απόφαση της Υπηρεσίας που μετά την επαναξιολόγηση από την ΑΝΥΕ και την επιβεβαίωση της σοβαρότητας της πάθησης του,  το στέλεχος θα τοποθετηθεί σε διαφορετική υπηρεσία από αυτή που ήδη υπηρετεί .

Δεν αποδεχόμαστε σε καμία περίπτωση πως ο σοβαρά ασθενής συνάδελφος μπορεί να μετατεθεί μακριά από τον τόπο επιλογής του, την οικογένειά του ,την ιατρική δομή και τον γιατρό που τον παρακολουθεί, θέτοντας σε κίνδυνο την ήδη επιβαρυμένη υγεία του.

Ουδέποτε κατανοήσαμε πως ο όρος “Φρουρά” που δηλώνει την πόλη που επιθυμεί να υπηρετεί το στέλεχος βάσει του σχετικού διατάγματος του Στρατού πάνω στο οποίο “πατάει” το Π.Δ 86/22 , μετατράπηκε σε ΠΕΔΙΛΣ για τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ που θα οδηγήσει σε μεταθέσεις σε υπηρεσίες πολλά χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους ακόμα και σε νησιά.

Τονίσαμε πως πέραν της προσφυγής στο ΣτΕ για το Π.Δ 86/2022 η Π.Ο.Λ θα ασκήσει κάθε ένδικο μέσο ενάντια σε όσους θα συμμετέχουν στη διαδικασία δυσμενών μεταθέσεων στελεχών με προβλήματα υγείας.

Η Π.Ο.Λ. ευχαριστεί τον Διευθυντή Κλάδου Διοίκησης Υποναυάρχου Λ.Σ. ΜΑΖΗ Αντώνιο και τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Υγειονομικού ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. Αρχιπλοίαρχο ΛΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΛΟ Γ. για την εποικοδομητική συνάντηση καθώς θεωρούμε πως ποτέ δεν είναι αργά να βελτιωθούν οι όποιες αστοχίες και παραλήψεις καθώς όλα κρίνονται κατά την εφαρμογή τους, τονίζοντας παράλληλα πως ανάλογες συναντήσεις θα μπορούσαν να είχαν πραγματοποιηθεί εκ των προτέρων και τα νομοθέτημα που αφορούν στα στελέχη να είχαν αποτελέσει προϊόν διαβούλευσης με τους εκπροσώπους των στελεχών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ και όχι πεδίο σύγκρουσης κατά την εφαρμογή τους.

Πηγή