Επιχείρηση καθαρισμού στην Ιθάκη – Πάνω από 18 τόνοι δίχτυα στην “ιχθυοκαλλιέργεια φάντασμα” (ΦΩΤΟ) - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

11.6.22

Επιχείρηση καθαρισμού στην Ιθάκη – Πάνω από 18 τόνοι δίχτυα στην “ιχθυοκαλλιέργεια φάντασμα” (ΦΩΤΟ)


 Απορρίμματα 23.500 κιλών, εκ των οποίων τα 18.500 κιλά ήταν δίχτυα και τα 5.000 κιλά άλλα είδη αλιείας, όπως παραγάδια και απλάδια, απομάκρυναν από τη θάλασσα και τις παραλίες της Ιθάκης, εθελοντές δύτες, ντόπιοι ψαράδες και μέλη των οργανώσεων Odyssey Outdoor Activities, Iaseas, Kefalonia Fisheries, με τη συμμετοχή του Δήμου Ιθάκης και του Λιμενικού Σώματος, που λειτούργησαν υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Συνολικά 25 μεγάλα δίχτυα αφαιρέθηκαν από την “ιχθυοκαλλιέργεια φάντασμα” στο Καλαβρή, ενώ δράσεις έγιναν σε 14 διαφορετικές τοποθεσίες στο νησί.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Στο πρώτο στάδιο της συντονισμένης προσπάθειας, οι 12 εθελοντές δύτες από την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Λίβανο, την Ουγγαρία και την Ελλάδα, έκοβαν και προσαρτούσαν ασκούς ανέλκυσης στα δίχτυα.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Μόλις έβγαιναν στην επιφάνεια, φορτηγίδα με γερανό σήκωνε τα δίχτυα από το νερό και τα τοποθετούσε σε μεγάλους κάδους που θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά των διχτυών προς ανακύκλωση.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Τα δίχτυα θα αναγεννηθούν μαζί με άλλα νάιλον απορρίμματα σε νήμα ECONYL, τη βάση για νέα προϊόντα όπως κάλτσες, μαγιό, ρούχα, χαλιά και άλλα.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Για την έναρξη της ενέργειας “Επιστροφή στην Ιθάκη”, διοργανώθηκε εκδήλωση ευαισθητοποίησης στην κεντρική πλατεία της Ιθάκης που περιλάμβανε την προβολή μικρού μήκους ντοκιμαντέρ για τη δράση του 2021 και έκθεση φωτογραφίας.

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας περίπου 180 παιδιά παρακολούθησαν εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση Healthy Seas, μαζί με άλλες οργανώσεις, απομάκρυνε 76 τόνους θαλάσσιων απορριμμάτων από τη θάλασσα και τις παραλίες της Ιθάκης, σε μόλις 8 ημέρες.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Aυτός ο τεράστιος όγκος σκουπιδιών ήταν το καταστροφικό αντίκτυπο ενός ιχθυοτροφείου που εγκαταλείφθηκε 10 χρόνια πριν, προκαλώντας όλεθρο στο περιβάλλον. Υπολογίζεται ότι 640.000 τόνοι αλιευτικών εργαλείων χάνονται ή εγκαταλείπονται ετησίως στις θάλασσες και τους ωκεανούς.

Το φαινόμενο ονομάζεται “αλιεία φάντασμα”, επειδή τα δίχτυα, που μοιάζουν σχεδόν αόρατα στο βυθό, παγιδεύουν και σκοτώνουν κάθε είδους θαλάσσιας ζωής. Δεν είναι σαφές εάν τα στατιστικά στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών αφορούν επίσης ολόκληρες «ιχθυοκαλλιέργειες φάντασμα» (ghost farms), ένα θλιβερό, αλλά αληθινό γεγονός στην Ελλάδα.

Πηγή 

No comments:

Post a Comment

Η Φωνή του Λ.Σ. δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα και διευκρινίσεις ή αν επιθυμείτε να διαγράψουμε ένα άρθρο ή ένα σχόλιο μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο group.voice.ls@gmail.com.