Λιμενικοί : Εδώ και τώρα προσλήψεις στο Λ.Σ. ΕΛ.ΑΚΤ. διότι σε 10 χρόνια θα έχουμε μείνει οι μισοί - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

20.6.22

Λιμενικοί : Εδώ και τώρα προσλήψεις στο Λ.Σ. ΕΛ.ΑΚΤ. διότι σε 10 χρόνια θα έχουμε μείνει οι μισοί


 Παραθέτουμε ανακοίνωση  ΠΟΛ στην οποία κάνει λόγο για  επιτακτική  ανάγκη προσλήψεων στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.


    Κατά τη πρόσφατη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών αποφασίστηκε το τέλος των Μνημονίων για τη χώρα μας . Η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία τον προσεχή Αύγουστο κλείνει το κεφάλαιο κρίσης έπειτα από 12 έτη και όπως αναφέρει η  ανακοίνωση του Eurogroup, αποκαθίστανται οι συνθήκες κανονικότητας στην Ελλάδα για πρώτη φορά από το 2010.

 

    Ένα από τα βασικά στοιχεία των Μνημονίων ήταν και ο περιορισμός των εργαζομένων αλλά και ο ρυθμός προσλήψεων στο δημόσιο. Η μείωση των οργανικών θέσεων από 10.240 σε 8.000 αλλά και ο Λιμενικός Καλλικράτης συρρίκνωσαν το ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ με πολλά αρνητικά επακόλουθα από το 2014 μέχρι και σήμερα. 

 

    Δεν είναι τυχαίο πως ακόμη και η αύξηση των οργανικών θέσεων κατά 1.500 το έτος 2020 με το Ν.4676/20 του ΥΝΑΝΑΠ αντί να αποκαταστήσει τις ισορροπίες , προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Σώματος καθώς η ανισοκατανομή των θέσεων δημιούργησε από τη μια πλευρά υπέρβαρες υπηρεσίες και από την άλλη Λιμενικές αρχές ,κυρίως στα νησιά , που εμφανίζουν τεράστια κενά στελέχωσης τα οποία όμως δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών .

 

    Από τις δυσκολίες εφαρμογής του ΠΔ Μεταθέσεων 11/21 το σημαντικότερο πρόβλημα έγκειται στην αναζήτηση του τρόπου ενίσχυσης των υποστελεχωμένων υπηρεσιών και στην μετάθεση των στελεχών που υπηρετούν για αρκετά έτη μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους .

 

    Προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα αυτό θα απαιτηθεί :

·         Αύξηση των οργανικών θέσεων σε επίπεδα πριν το 2014 ήτοι σε 10.500 .

·         Ανακατανομή των θέσεων ανά βαθμό και ειδικότητα προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα να μετακινηθούν όλα τα στελέχη στο τόπο επιλογής τους .    

·         Αναδόμηση του καθεστώτος των μεταθέσεων το οποίο και θα στηθεί για να καλύψει τις ανάγκες των επόμενων ετών .

    Τίποτα όμως από τα ανωτέρω δεν θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν τις ισορροπίες που απαιτούνται αν πρωτίστως το ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ δεν οργανώσει προσλήψεις που για τα επόμενα 10 έτη θα καλύψουν τα κενά που θα δημιουργηθούν λόγω αποστρατειών (υπολογίζονται σε 3.500 με σταδιακό ρυθμό από 2026 και έπειτα ) ,αλλά και θα αντικαταστήσουν τα στελέχη που έχουν εγκλωβιστεί στα νησιά χωρίς να υπάρχει η προοπτική  μετάθεσης στο τόπο επιλογής τους. 

 

    Αν και τα τελευταία 2 έτη έχουν καταβληθεί προσπάθειες προσλήψεων σημαντικού αριθμού νέων στελεχών οφείλουμε να τονίσουμε πως ο ρυθμός αλλά και ο όγκος των στελεχών που θα πρέπει να προσληφθούν τόσο μέσω πανελλαδικών εξετάσεων όσο και μέσω ΑΣΕΠ θα πρέπει να είναι αρκετά μεγαλύτερος. 

Πηγή : Γρ. Τύπου-Μέσων Ενημέρωσης Π.Ο.Λ.