Το μεταναστευτικό στο «κάδρο» της ρητορικής της Τουρκίας – Τι απαντά η Αθήνα - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

21.6.22

Το μεταναστευτικό στο «κάδρο» της ρητορικής της Τουρκίας – Τι απαντά η Αθήνα


 Τη γνωστή τακτική της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού εντάσσει στην επιθετική ρητορική του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση σε Ελλάδα και Ευρώπη, κάνοντας λόγο για δολοφονίες προσφύγων. Σαφές μήνυμα στέλνει η Αθήνα, απαντώντας στις ανυπόστατες τουρκικές αιτιάσεις, συνιστώντας στην Άγκυρα να στρέψει την προσοχή της στα κυκλώματα των λαθροδιακινητών. Μάλιστα, ο υπουργός Μετανάστευσης μίλησε για ευθεία ανάμειξη των τουρκικών αρχών στην παράνομη διακίνηση μεταναστών.

Μπορεί φαινομενικά και προς ώρας η Άγκυρα να βάζει στην άκρη τις παράλογες αιτιάσεις με βάση τις οποίες αμφισβητεί την κυριαρχία ελληνικών νησιών του Αιγαίου, ο Ταγίπ Ερντογάν όμως επαναφέρει στο προσκήνιο το μεταναστευτικό, επιτιθέμενος ανυπόστατα κατά Ελλάδας και Ευρώπης.

«Σχεδόν 30.000 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο. (…) Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της κατάστασης των προσφύγων που ξυλοκοπήθηκαν ή και δολοφονήθηκαν από τους Έλληνες» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Η χώρα μας απαντά με πράξεις που σώζουν ανθρώπινες ζωές, είτε στο Αιγαίο, είτε στον Έβρο. Καλά θα κάνουν -όλοι όσοι μπορούν κάτι να κάνουν προς την κατεύθυνση αυτή- να στρέψουν την προσοχή τους στα κυκλώματα των λαθροδιακινητών» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Λίγες ημέρες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και με την Άγκυρα να πιστεύει πάντα ότι μπορεί να χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως μοχλό πίεσης έναντι των Βρυξελλών, στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής, Μουσταφά Σεντόπ.

«Δεν πρέπει να θεωρείται αμέλεια το γεγονός ότι η Ευρώπη κλείνει τα μάτια στις απάνθρωπες επιθέσεις της Ελλάδας σε αυτούς τους μετανάστες και να υποστηρίζει ακόμη και τέτοιες πρακτικές μέσω μηχανισμών όπως η Frontex» δήλωσε ο Μουσταφά Σεντόπ.

Σαφής η απάντηση του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Κεφαλογιάννη, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης για το μεταναστευτικό που διοργανώνει η Τουρκία.

«Οι ελληνικές αρχές ασκούν το κυριαρχικό τους δικαίωμα να προστατεύουν τα σύνορα και ν’ αποτρέπουν τις παράνομες διελεύσεις εκτελώντας τα καθήκοντά τους, με πλήρη σεβασμό στις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας» τόνισε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Για ευθεία ανάμειξη των τουρκικών αρχών στην παράνομη διακίνηση μεταναστών έκανε λόγο ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης.

«Έχουν καταγραφεί περιστατικά και έχουν βιντεοσκοπηθεί περιστατικά από μακριά τα οποία έχουνε δείξει κρατικά τουρκικά οχήματα να αποβιβάζουνε μετανάστες οι οποίοι μετά πάνε με τα πόδια, προσπαθώντας να περάσουν προς την ΕΕ», σημείωσε ο Νότης Μηταράκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά.

Για ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Δεν ανησυχούμε αλλά επαγρυπνούμε διότι αυτή η απειλή εκδηλώνεται κάθε μέρα και κάθε νύχτα (…) Καθημερινά σχεδόν 1.000 παράνομοι μετανάστες επιχειρούν να μπουν από τον Έβρο και αποτρέπονται από την Ελληνική Αστυνομία, δήλωσε στα Παραπολιτικά FM ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ενώ το ελληνικό λιμενικό διέσωσε 102 άτομα στα ανοικτά της Δήλου, συλλαμβάνοντας παραλλήλως 6 διακινητές, η τουρκική ακτοφυλακή εμφανίζεται να γνωρίζει επακριβώς τα παράνομα δρομολόγια που ξεκινούν από τις μικρασιατικές ακτές.

«Οι παράτυποι μετανάστες έχουν αλλάξει την οδό διέλευσης στη θάλασσα προς την Ιταλία, καθώς είναι εκτεθειμένοι στην πολιτική καταπίεσης και τη στρατηγική απωθήσεων που εφαρμόζουν οι δυνάμεις της Ελληνικής Ακτοφυλακής» ανέφερε η τουρκική ακτοφυλακή.

Σε προπαρασκευαστική τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συμμετείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Σύνοδος Κορυφής της 23ης Ιουνίου είναι το επόμενο βήμα της Αθήνας για τη διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας.

Ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος συναντήθηκε στο Λουξεμβούργο με την γερμανίδα ομόλογό του, ενημέρωσε τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ για τον συνεχιζόμενο τουρκικό αναθεωρητισμό.

«Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε διεξοδικά στις πρόσφατες τουρκικές προκλητικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων και των παραβιάσεων πλησίον στρατηγικών σημείων, όπως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, καθώς και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ιδιαίτερα στον Έβρο» ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Απαντώντας στο ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι υπό όρους πάντα ανοικτή στο διάλογο.

«Πάντοτε θέλουμε να κρατούμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Ελπίζουμε η Τουρκία, να συνειδητοποιήσει το αδιέξοδο αυτής της επιθετικής ρητορικής και των παράνομων ενεργειών» υπογράμμισε ο Γιάννης Οικονόμου.

Οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου καταδίκασαν τις μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία οποιασδήποτε χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή