Συνδικαλισμός στο ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.-Η επόμενη μέρα - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

3.6.22

Συνδικαλισμός στο ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.-Η επόμενη μέρα


 Σημαντικές οι εξελίξεις στο συνδικαλιστικό σύμφωνα με όσα διαδραματίζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα. 

 

Από τη μια το εκλογικό αποτέλεσμα στη ΠΟΕΠΛΣ και στην ΕΠΛΣ Αττικής και Πειραιά όπου το απερχόμενο προεδρείο κατάφερε να επανεκλεγεί και να εδραιώσει τη θέση του στην Ομοσπονδία παρά τα όσα προβλήματα και τις αμφισβητήσεις που δέχεται από την αντιπολίτευση στο εσωτερικό της ΠΟΕΠΛΣ. 

 

Από την άλλη έχουμε την εδραίωση της Π.Ο.Λ η οποία δικαίωσε τη φήμη της πιο δυναμικής συνδικαλιστικής έκφρασης αφού κατάφερε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα να επιβάλλει τους δικούς της ρυθμούς στο τρόπο που διεκδικούν οι Λιμενικοί τα δικαιώματά τους .

 

Τέλος η ΠΕΑΛΣ τα τελευταία χρόνια προερχόμενη από μια περίοδο σύγκρουσης με την προηγούμενη κυβέρνηση, έχει τηρήσει μια ήπια στάση με απόσταση ασφαλείας απέναντι σε στρατιωτική και πολιτική ηγεσία χωρίς ιδιαίτερες προστριβές. 

Βέβαια το συνδικαλιστικό όργανο των Αξιωματικών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ πάντα διατηρεί τη δυναμική του και όπου χρειάζεται παρεμβαίνει με ουσιαστικές τοποθετήσεις, όπως ακριβώς γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα. 

 

Η απόφαση του Πρωτοδικείου Βόλου δικαίωσε την ΠΟΛ κατά της ΠΟΕΠΛΣ και ξεκαθάρισε πως η νέα Ομοσπονδία των Λιμενικών ήρθε για να μείνει. 

 

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα πως με τις παρεμβάσεις της Π.Ο.Λ απετράπη η ψήφιση του συνδικαλιστικού νόμου που σκοπό είχε τη κατάργηση της 2ης Ομοσπονδίας των Λιμενικών αλλά και των πρωτοβάθμιων Ενώσεων της. 

 

Ίσως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Συνδικαλισμού στο Λιμενικό που τόσο οι Βουλευτές της Κυβέρνησης όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στηρίζουν δυναμικά μια συνδικαλιστική οργάνωση ,αυτή της ΠΟΛ.

 

Η επόμενη μέρα καθώς και οι εξελίξεις στο συνδικαλιστικό στίβο θα διαμορφωθούν υπό το πρίσμα της πολυφωνίας. 

 

Μάλιστα θα πρέπει συνυπολογισθεί και η παρουσία της ΕΑΑΛΣ η οποία δείχνει τα στοιχεία αναβάθμισής της από τις πρώτες κιόλας ημέρες λειτουργίας του νέου της ΔΣ αφού οι απόστρατοι Αξιωματικοί με φρέσκα και έμπειρα στο συνδικαλισμό πρόσωπα, είναι έτοιμοι να δώσουν το δικό τους στίγμα. 

 

Σημαντικές και οι αλλαγές που αναμένονται στην εκπροσώπηση των στελεχών και κυρίως στα συμβούλια μεταθέσεων καθώς είναι αναμενόμενο πως θα απαιτηθεί χώρος και για τα 1000 και πλέον μέλη που θα πρέπει να εκπροσωπηθούν από την ΠΟΛ. 

 

Αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι και η στάση της νέας ηγεσίας του Αρχηγείου του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ που δεν φαίνεται διατεθειμένη να εμπλακεί σε παιχνίδια συνδικαλιστικής προτίμησης αφού πλέον όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα αντιμετωπίζονται ισότιμα .

 

Δεν είναι τυχαίο πως από τη πρώτη στιγμή δέχτηκαν ως συνομιλητές τους συνδικαλιστές της Π.Ο.Λ αφού πλέον (μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Βόλου) δεν υπάρχει και ο παραμικρός λόγος να αμφισβητείται η νομιμότητα και η δυναμική της. 

 

Αυτό που θα μας απασχολήσει για ακόμη ένα καλοκαίρι είναι οι μεταθέσεις. 

 

Διαπιστώνεται πλέον ότι το σύστημα χρειάζεται γενναίες αλλαγές με τις συνδικαλιστικές φωνές που το διεκδικούν να αυξάνονται αφού πλέον και η ΠΕΑΛΣ εκφράζει τις ανησυχίες της για το αν οι 200 μεταθέσεις που επίκειται να γίνουν θα μπορέσουν τελικά να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των στελεχών και κυρίως αυτών που έχουν μείνει εγκλωβισμένα στα νησιά για 6-7 έτη. 

 

Η ΠΟΛ έχει ξεκαθαρίσει πως η στάση της θα είναι σταθερή μέχρι να αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς των μεταθέσεων το οποίο και "σέρνεται " από αστοχία σε αστοχία. 

 

Σημαντικός και ο ρόλος της νέας Ηγεσίας που φαίνεται πως σε αυτή τουλάχιστον την περίοδο δεν θα ήθελε με τίποτα να αδικήσει στελέχη. Αντιθέτως ως στόχο έχει τον απεγκλωβισμό όσων πρέπει να μετακινηθούν στον τόπο συμφερόντων τους αν και αυτό θα είναι αρκετά δύσκολο εφαρμόζοντας by the book το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο των μεταθέσεων. 

 

Μια νέα μέρα, από ότι φαίνεται καλύτερη, ξεκίνησε για το Λιμενικό Σώμα και σε αυτή τη κατεύθυνση θα πρέπει να συνδράμουν όλοι μαζί προκειμένου τα στελέχη να έχουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες εργασίας.