«Θερμό» επεισόδιο: Πρόβα απόβασης σε ελληνικά νησιά από τους Τούρκους – «Τους περιμένουμε»! - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

9.6.22

«Θερμό» επεισόδιο: Πρόβα απόβασης σε ελληνικά νησιά από τους Τούρκους – «Τους περιμένουμε»!


 Οι Τούρκοι πραγματοποιούν αποβατική ενέργεια στο πλαίσιο της μεγάλης διακλαδικής άσκησης «EFES 22» – Πανέτοιμες για κάθε σενάριο οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ελέγχουν όλα τα κρίσιμα σημεία του Αρχιπελάγους. 

Τελικά οι Τούρκοι μπλοφάρουν; Μήπως προσπαθούν να μας τρομάξουν; Μήπως το κάνουν για εσωτερική κατανάλωση; Μήπως όντως θέλουν να επιτεθούν στην Ελλάδα; Και τι θα κερδίσουν; Όποιες κι αν είναι οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, το βέβαιο είναι η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά είναι πλέον εξαιρετικά κρίσιμη.

Η εμπρηστική ρητορική και οι απειλές του Ταγίπ Ερντογάν και των κορυφαίων υπουργών του μεταφέρονται και επί του πεδίου, με συνεχείς προκλήσεις σε αέρα και θάλασσα, ενώ η μεγάλη διακλαδική άσκηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων «EFES 22», δείχνει τις προθέσεις της Άγκυρας.

Οι εκτιμήσεις και τα σενάρια για το πού και το πότε η Τουρκία θα επιχειρήσει επιθετική ενέργεια εναντίον της Ελλάδας δίνουν και παίρνουν, με τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας να είναι πανέτοιμες για κάθε ενδεχόμενο.

Την ώρα που η Τουρκία πραγματοποιεί πρόβες απόβασης του τουρκικού στρατού σε νησί, στο πλαίσιο της άσκησης «EFES», το Πολεμικό μας Ναυτικό έχει απλωθεί απ’ άκρη σ’ άκρη στο Αιγαίο, παρακολουθώντας κάθε ενέργεια των γειτόνων, οι οποίοι μάλιστα απροκάλυπτα, δημοσιεύουν βίντεο και φωτογραφίες από την αποβατική ενέργεια που προβλέπει το σενάριο της αεροναυτικής άσκησης.

Το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας τροφοδοτεί διαρκώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με φωτογραφίες και βίντεο από την άσκηση EFES2022, σε μια προσπάθεια να τονώσει το ηθικό των εξαθλιωμένων από την ανέχεια Τούρκων πολιτών, τους οποίους παραμυθιάζει το τουρκικό καθεστώς με όνειρα αναβίωσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Την τελική φάση της διακλαδικής άσκησης «EFES 2022» θα παρακολουθήσουν την Πέμπτη στην Σμύρνη, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο κυβερνητικός εταίρος πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Θεωρείται βέβαιο πως ο Τούρκος πρόεδρος θα αξιοποιήσει επικοινωνιακά την παρουσία του στην άσκηση, προκειμένου να επιτεθεί εκ νέου κατά της Ελλάδας έχοντας το νου στις προεδρικές εκλογές του 2023 στη χώρα του.

Έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα η Αθήνα

Από την άλλη πλευρά, αν και στην Αθήνα επικρατεί ψυχραιμία και εγρήγορση για άμεσες απαντήσεις, εκτιμάται ότι το τουρκικό καθεστώς θα επιχειρήσει να τεστάρει τα αντανακλαστικά της χώρας μας επί του πεδίου, τσεκάροντας παράλληλα και τη δυναμική των συμμαχιών που έχει συνάψει η χώρα μας. Τι εννοούμε; Θα έρθουν να συνδράμουν οι Γάλλοι μετά τη συμφωνία Μητσοτάκη – Μακρόν τον περασμένο Σεπτέμβρη; Και αν ναι, σε πόσες μέρες; Ποια στάση θα κρατήσουν οι Αμερικανοί; Θα μείνουν στο πλευρό της χώρας μας, που η αλήθεια είναι πως τους έχει στηρίξει 100 – 0 ή θα πουν πάλι «βρείτε τα»; Τι θα κάνει η Ε.Ε.; Θα βγάζει ανακοινώσεις καταδίκης της τουρκικής επιθετικότητας;

Στην στρατιωτική ηγεσία δεν τρέφουν αυταπάτες. Ξέρουν καλά πως την κρίσιμη ώρα η Ελλάδα θα είναι μόνη της στο πεδίο και οι δυτικοί σύμμαχοι θα προσπαθούν να κατευνάσουν τον Ερντογάν. Το ίδιο συνέβη και το 2020. Από τις Καστανιές του Έβρου και την απόπειρα εισβολής με πολιορκητικό κριό παράνομους μετανάστες, μέχρι το Καστελλόριζο και τις «βόλτες» του ORUC REIS, οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας έδωσαν χωρίς καμία βοήθεια δυναμικές απαντήσεις. Και είναι σίγουρο πως οι Τούρκοι ένιωσαν και τότε καλά την… επακούμβηση της ελληνικής αποφασιστικότητας.

Θυμίζουμε πως η Ελλάδα εξέδωσε ΝΟΤΑΜ για αεροναυτικές ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πιο συγκεκριμένα μεταξύ Κρήτης και Καστελλόριζου, οι οποίες θα βρίσκονται σε εξέλιξη από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Σε τμήμα αυτής της περιοχής η χώρα μας έχει εκδώσει και NAVTEX για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού.

Δείτε την εικόνα:

NOTAM που έχει εκδόσει η Ελλαδα για τις 22/6

Aυτό σημαίνει ότι στην περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης από τον Ιούνιο και μέχρι τον Σεπτέμβριο θα υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις επιφανείας και υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και αεροσκάφη της Πολεμικής μας Αεροπορίας που θα ελέγχουν κάθε κίνηση στην περιοχή και θα είναι έτοιμα να απαντήσουν σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια της Τουρκίας.

Για τη χώρα μας λοιπόν υπάρχει μόνος ένας δρόμος για να αντιμετωπιστεί η τουρκική επιθετικότητα. Η ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα όλων των Κλάδων σε όλη την Επικράτεια και οι κινήσεις στρατηγικής που θα προλάβουν και θα αποτρέψουν κάθε επιθετική ενέργεια της Τουρκίας εν τη γενέσει της.

Στο πλαίσιο αυτό εκδόθηκε το βράδυ της Τρίτης (08/06) NOTAM (αεροπορική οδηγία) με την οποία οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας «κλειδώνουν» το νοτιοανατολικό Αιγαίο για αεροναυτικές ασκήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού.


Πηγή