Κοροναϊός: Φόβοι για νέο κύμα μολύνσεων μετά αύξηση των κρουσμάτων – Φωνές για επαναφορά της μάσκας - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

17.6.22

Κοροναϊός: Φόβοι για νέο κύμα μολύνσεων μετά αύξηση των κρουσμάτων – Φωνές για επαναφορά της μάσκας


Μεγάλη αύξηση νέων κρουσμάτων λίγες μέρες μετά την χαλάρωση των μέτρων – Φόβοι για νέο κύμα μετά το αποτύπωμα του τριήμερου του Αγίου Πνεύματος

Η αύξηση των κρουσμάτων έχει θέσει σε επιφυλακή την επιστημονική κοινότητα για ένα θερινό κύμα μολύνσεων καθώς τοα οι μολύνσεις μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αυξήθηκαν ραγδαία.

Μόνο χθες, Τετάρτη 15 Ιουνίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 9.288 νέα κρούσματα κορονοϊού, με 1.274 επαναλοιμώξεις, ενώ οι νέοι θάνατοι στην Ελλάδα φτάνουν στους 15. Παράλληλα, 103 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ της χώρας.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης οι προγνώσεις των μοντέλων που «τρέχουν» οι ειδικοί δείχνουν ένα θερινό κύμα κορονοϊού. Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ωστόσο ότι δεν φαίνεται ότι θα ασκηθεί πίεση το Σύστημα Υγείας ώστε να οδηγήσει σε λήψη περιοριστικών μέτρων.

«Σε όλα τα μοντέλα που τρέχουμε δεν δείχνουν δυναμικές που θα πιέσουν το σύστημα υγείας για να χρειαστεί να πάρουμε μέτρα. Τα κρούσματα ως κρούσματα, είναι ένα κεφάλαιο. Το θέμα είναι κατά πόσο μετατρέπονται σε νοσηλείες. Προφανώς θα είναι περισσότερες αλλά δεν φαίνεται δυναμική πίεσης του συστήματος υγείας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Φωνές για επαναφορά της μάσκας

Η επιστημονική κοινότητα εμφανίζεται ανήσυχη με ορισμένου από τους επιστήμονες να ζητούν την επαναφορά της μάσκας.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης, σημαίνει συναγερμό τονίζοντας: «Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού αναπτύσσει εμφανώς στοιχεία εκθετικής αύξησης που αυξάνουν και την πιθανότητα ενός πρώιμου καλοκαιρινού κύματος των παραλλαγών της Όμικρον. Η επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης ΚΝ95 μάσκας και στα ΜΜΜ μη αστικού τύπου (αεροπλάνα, τρένα, υπεραστικά, τουριστικά λεωφορεία) και στους κλειστούς χώρους συνωστισμού (αεροδρόμια, πολυκαταστήματα, σουπερμάρκετ) είναι σοφή και υπεύθυνη απόφαση. Τώρα, πριν αγγίξουμε τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα μέσα στην τουριστική περίοδο».

H σοφότερη επιλογή

Στο ίδιο κύμα και η ανάρτηση του ο πνευμονολόγος στην 5η Πνευμονολογική Κλινική του νοσοκομείου «ΣΩΤΗΡΙΑ» και Συντονιστής Ομάδας ΧΑΠ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Γιώργου Χειλά.

«Ο σημερινός αριθμός μολύνσεων (και όχι κρουσμάτων επιμένω) αγγίζει τις 10.000 εν μέσω καλοκαιριού και ισοδυναμεί με επιπολασμό χειμώνα. Ωστόσο, ο αριθμός είναι ευθέως ανάλογος της καθολικής άρσης όλων των υγειονομικών μέτρων.

Η σοφότερη επιλογή θα ήταν η προοδευτική «απαγκίστρωση» και η διατήρηση κάποιων στοιχειωδών προφυλάξεων (πχ μάσκα σε σχολεία, εσωτερικούς χώρους κτλ). Για την ατομική μας δε προφύλαξη δε χρειαζόμαστε πια μέτρα, όλοι γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε. Ο πληθυσμός μας είναι εμβολιασμένος σε υψηλό ποσοστό, και οι επαναμολύνσεις σπάνιες και υγειονομικά «αδιάφορες». Μπορούμε να έχουμε μια ανοικτή κοινωνία τηρώντας απλά κάποια εντελώς βασικά υγειονομικά μέτρα ώστε να προφυλάξουμε τους ευπαθείς συμπολίτες μας αλλά και τα νοσοκομεία μας που διαχειρίζονται επιτέλους και όλα τα αλλά νοσήματα. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: δε χρειάζεται καμία ανησυχία, αλλά και δεν πρέπει να «παθαίνουμε» και καμία έκπληξη. Είμαστε κοντά στο τέλος αλλά όχι ακόμα στο τέλος. Αυτή είναι η νομοτελειακή πορεία των πανδημιών. Από εμάς απαιτείται σε κεντρικό επίπεδο αλλά και ατομικό απλά ρεαλισμός που ισούται με τη στοιχειώδη προφύλαξη του πληθυσμού σε μέρη με συνωστισμό και στον εμβολιασμό του με την επικαιροποιημένη δόση του εμβολίου το φθινόπωρο. Τότε θα είναι το τέλος», τονίζει ο κ. Χειλάς στην ανάρτησή του.


Πηγή