Κομισιόν και Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδικάζουν τις τουρκικές απειλές - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

3.6.22

Κομισιόν και Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδικάζουν τις τουρκικές απειλές


 Ομαδικά πυρά εταίρων και συμμάχων απέναντι στους λεονταρισμούς Ερντογάν και την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα. Η διεθνής κοινότητα βάζει ανοιχτά πλέον στο στόχαστρο την εκτός ορίων ρητορική εναντίον της Ελλάδας, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα στην Άγκυρα, καταδικάζοντας τις ενέργειες που θέτουν σε αμφισβήτηση την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου.

Ως κράτος- ταραξίας στην Ανατολική Μεσόγειο επιβεβαιώνεται τις τελευταίες ώρες η Τουρκία, με τη διεθνή κοινότητα να καταδικάζει τον τουρκικό αναθεωρητισμό. Δύο αλλεπάλληλα ραπίσματα στην Άγκυρα από Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται» σημείωσε το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικές κατοικημένες περιοχές αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να απαιτεί από την Τουρκία να παύσει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις καλές σχέσεις γειτονίας» τόνισε ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Όλιβερ Βάρχελι.

Την ώρα που γαλλικό περιοδικό παρουσιάζει Πούτιν και Ερντογάν ως «διαβολικό δίδυμο», η στήριξη της Αθήνας από τον πρόεδρο Μακρόν και τη γερμανική καγκελαρία εξοργίζει την Τουρκία.

«Είναι απαράδεκτο η Γερμανία να πέφτει στην παγίδα της πρόκλησης της Ελλάδας και να συμμετέχει σε συκοφαντική εκστρατεία κατά της χώρας μας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλιγκίτς.

«Είμαστε ανυποχώρητοι σε θέματα που αφορούν την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Τον ρόλο των Σωμάτων Ασφαλείας και των τοπικών κοινωνιών στη διαχείριση του προσφυγικού ανέδειξε από την Κω ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«H Ελλάδα είναι σε θέση, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, να φυλάσσει αποτελεσματικά τα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορά της. Και αυτή είναι μία πολύ σοβαρή αποστολή την οποία έχουμε αναλάβει, όχι μόνο για λογαριασμό της πατρίδας μας αλλά και για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Περήφανος για τη στρατιωτική βιομηχανίας της Τουρκίας εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Έχουμε μη επανδρωμένα αεροσκάφη; Έχουμε. Έχουμε μη επανδρωμένα οπλισμένα αεροσκάφη; Έχουμε. Έχουμε το Ακιντζί; Το έχουμε. Δεν προλαβαίνουν στην παράδοση των παραγγελιών αυτή τη στιγμή. Σε τέτοια θέση είμαστε» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Πλειοδοτεί σε προκλητικότητα ο επικεφαλής της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης απαιτώντας επέμβαση στο Αιγαίο.

«Αν βαστά η καρδιά σου, κάνε βήμα για τα κατεχόμενα οπλισμένα νησιά. Θα σε στηρίξουμε»  ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter o αρχηγός του CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου.

Αβάσιμες κατηγορίες κατά της Ελλάδας για υπόθαλψη τρομοκρατών από τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού.

«Γνωρίζουμε τα ονόματα των τρομοκρατών- μελών του PKK, τα οποία από το στρατόπεδό τους, μεταφέρονται στο στρατόπεδο του Λαυρίου και από εκεί στο Βόρειο Ιράκ» είπε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού.

«Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν βάσεις τρομοκρατών. Αυτό είναι γνωστό και παραδεκτό από όλους και ο υπουργός Σοϊλού θα έπρεπε να το αποδέχεται και να μην καταφεύγει σε φανταστικά σενάρια» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος.

Ολομέτωπη επίθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα κατά της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

«Έχω την αίσθηση ότι για πρώτη φορά η χώρα έχει μια “ΙΧ” εξωτερική πολιτική, μονοπρόσωπη. Έχω την αίσθηση επίσης ότι πολλές φορές ούτε καν και ο υπουργός Εξωτερικών δεν συμμετέχει» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Τη σημασία της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας- Κύπρου- Ιορδανίας ανέδειξε από τη Νεκρά Θάλασσα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Η Ιορδανία είναι μια πολύ σημαντική χώρα. Μια χώρα η οποία συμμετέχει μαζί με την Κύπρο και την Ελλάδα σε τριμερές σχήμα. Μια από τις επτά χώρες, μαζί με την Ελλάδα, που είναι ιδρύτριες του East Mediterranean Gas Forum» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

Υπέρ της διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας τάσσεται το ΠΑΣΟΚ.

«Εμείς υποστηρίζουμε με κάθε τρόπο ότι πρέπει η Ελλάδα επιθετικά να διεκδικήσει (…) και ο δικός μας πρόεδρος κάνει μια μεγάλη προσπάθεια στο χώρο της Ευρώπης» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης.

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών και άμυνας για την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας, κατέθεσε το ΚΚΕ.

«Η πράξη αυτή συνιστά ακόμα βαθύτερη και επικίνδυνη συμμετοχή της χώρας σε αυτό τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο» σχολίασε το ΚΚΕ.

«Πρέπει να μάθουμε να διεκδικούμε κι εμείς. Με βάση τις διεθνείς συνθήκες μπορεί η Ελλάς να διεκδικήσει» δήλωσε στον ANT1 ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. .

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να κρύβεται άλλο τη στιγμή που υποκριτικά διαλαλεί την επιδίωξη της ειρήνης, ενώ ταυτόχρονα αποστέλλει κρυφά όλο και πιο βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης.

Συνεκπαίδευση ελληνικών και αμερικανικών δυνάμεων έγινε την Πέμπτη στο πλαίσιο άσκησης σε Ελευσίνα και Αταλάντη.

Στην ανάλυσή του, ο διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης, σχολίασε ότι η καταδίκη των τουρκικών απειλών και προκλήσεων από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει ότι αποδίδει η προσπάθεια από την ελληνική πλευρά κατά της τουρκικής προκλητικότητας. Δείχνει επίσης ότι μεγάλες χώρες της δυτικής συμμαχίας σπεύδουν να αποδοκιμάσουν τον αναθεωρητισμό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς θέλουν να στείλουν συγχρόνως το μήνυμα ότι αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν νοείται υπονόμευση της ενότητας της συμμαχίας, δεν νοείται το άναμμα νέου φυτιλιού στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή