Κόκκινος συναγερμός για την κακοκαιρία Genesis – Ήχησε σε πολλές περιοχές το 112 - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

10.6.22

Κόκκινος συναγερμός για την κακοκαιρία Genesis – Ήχησε σε πολλές περιοχές το 112


 Η κακοκαιρία Genesis, που αναμένεται να πλήξει έως και το Σάββατο πολλές περιοχές της χώρας με χαρακτηριστικό τις έντονες καταιγίδες και τη χαλαζόπτωση, έχει ήδη ενσκήψει στη Δυτική Μακεδονία. Οι δρόμοι της Ελασσόνας και της Κοζάνης μέσα σε λίγα λεπτά μετατράπηκαν σε χειμάρρους, ενώ οι καλλιέργειες στο Δρέπανο καταστράφηκαν έπειτα από 40 λεπτά χαλαζόπτωσης.

Όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι επί ποδός για να αντιμετωπίσει το νέο κύμα κακοκαιρίας που ήδη πλήττει τη χώρα, με την ονομασία Genesis.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η Κοζάνη όπου μετά την ισχυρή καταιγίδα που έπληξε την πόλη, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια. Μέσα σε 20 λεπτά πλημμύρισε μέχρι και η κεντρική πλατεία της πόλης, καθώς και καταστήματα και υπόγειες κατοικίες, ενώ ακινητοποιήθηκαν και πολλά οχήματα. Στην περιοχή έχουν σπεύσει δυνάμεις της Πυροσβεστικής για την απάντληση των υδάτων.

Μεγάλες καταστροφές σε παραγωγές προκάλεσε η πρωτόγνωρη χαλαζόπτωση στο Δρέπανο Κοζάνης. Το χαλάζι, που είχε μέγεθος καρυδιού, έπεφτε επί 40 λεπτά σαρώνοντας τα πάντα στο πέρασμά του.

Η καταστροφή είναι μεγάλη, περιμένουμε τους αρμόδιους φορείς να βοηθήσουν όσο μπορούν τους παραγωγούς, γιατί τα κόστη είναι δυσβάσταχτα” τόνισε ο πρόεδρος της κοινότητας Δρεπάνου, Φώτης Παπαδημητρίου.

Νέες μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν το απόγευμα και σε χωριά της Ελασσόνας από ισχυρή βροχόπτωση και χαλαζόπτωση. Μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια παρασύροντας ότι έβρισκαν στο πέρασμα τους.

(ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI)

Το χαλάζι έπληξε κυρίως τα χωριά ΓεράνειαΛυκούδιΚαλλιθέαΔρυμός και Ολυμπιάδα. Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς είδαν τους κόπους μιας χρονιάς να χάνονται μέσα σε λίγα λεπτά από την μανία της φύσης.

Από την έντονη βροχόπτωση φούσκωσε ο Ελασσονίτης ποταμός και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να εκδηλωθούν πλημμυρικά φαινόμενα σε γειτονικά χωριά. Σε επιφυλακή βρίσκεται η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Ελασσόνας.

Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία – Ήχησε το 112

Σε συναγερμό βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός ώστε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κακοκαιρίας, ενώ η Πολιτική Προστασία απευθύνει ισχυρή σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

«Ποτέ και για κανέναν λόγο να μην διασχίζουμε χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα. Θα πρέπει να παρακολουθούμε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα ενημέρωσης και να ακολουθούμε τις οδηγίες των αρχών», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου.

Μήνυμα μέσω του 112 έστειλε ήδη η Πολιτική Προστασία σε κατοίκους κυρίως περιοχών της βορείου και της κεντρικής Ελλάδας, αλλά και στα νησιά του Ιονίου, στη βόρεια Εύβοια και τις Σποράδες. Το μήνυμα προειδοποιεί για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 24ωρο και καλεί τους πολίτες να αποφύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: Προειδοποιητικό μήνυμα για το επόμενο 24ωρο για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (καταιγίδες – ραγδαίες βροχοπτώσεις) στην περιοχή σας. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των έντονων φαινομένων και ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών.

(ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI)

Ρεπορτάζ: Δέσποινα Αμαραντίδου, Βαγγέλης Μητρούσιας, Κάτια Νιάκαρη