Τουρκία: Ακύρωσε την μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση “Γαλάζια Πατρίδα” - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

16.2.23

Τουρκία: Ακύρωσε την μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση “Γαλάζια Πατρίδα”


 Στην ακύρωση της μεγάλης στρατιωτικής άσκησης “Γαλάζια Πατρίδα” προχώρησε η Τουρκία μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου που έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 41.000 ανθρώπους και έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές στα κτίρια και τις υποδομές σε Τουρκία και Συρία.

“Μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της ανθρωπότητας” χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν τον σεισμό που φαίνεται να φέρνει πλήθος αλλαγών όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό της χώρας.

Πέρα από το δύσκολο έργο της ανοικοδόμησης της χώρας ο Τούρκος Πρόεδρος έρχεται αντιμέτωπος και με την οργή των πολιτών εν μέσω, μάλιστα,  προεκλογικής περιόδου. Οι πολίτες, για την ακρίβεια, κατηγορούν την κυβέρνηση Ερντογάν όχι μόνο για την ετεροχρονισμένη αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, αλλά και για τα κτίρια που καταρρεύσαν μέσα σε δευτερόλεπτα σαν “χάρτινοι πύργοι”.

Ταυτόχρονα, το φιλικό κλίμα που έχει δημιουργήσει στην Τουρκία η άμεση ανταπόκριση της χώρα μας για την βοήθεια στους σεισμόπληκτους έχει κάνει τον Τούρκο πρόεδρο όχι μόνο να ξεχάσει, προς το παρόν, τις προκλητικές δηλώσεις αλλά και να προχωρά σε αλλαγές που αφορούν τον στρατιωτικό σχεδιασμό της γείτονος,

Ακυρώνεται η “Γαλάζια Πατρίδα”

Προγραμματισμένη για σήμερα ήταν η μεγαλύτερη ναυτική άσκηση του τουρκικού στόλου «Γαλάζια Πατρίδα» (Mavi Vatan), η οποία διεξάγεται τα τελευταία χρόνια στα τουρκικά παράλια και στο Αιγαίο.

Ωστόσο, εξαιτίας των παραπάνω λόγων η Τουρκία δεν θα πραγματοποιήσει φέτος την η μεγαλύτερη της ναυτική άσκηση που αντανακλά το αφήγημα της Άγκυρας για τα δήθεν δικαιώματα της στο Αιγαίο.

Βέβαια, υπάρχει και πρακτικός λόγος που η Τουρκία δεν θα πραγματοποιήσει φέτος την «Γαλάζια Πατρίδα», καθώς το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας έχει μεταφέρει χιλιάδες στρατιώτες στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές για να βοηθήσουν τους σεισμόπληκτους, αλλά και για να επαναφέρουν την τάξη καθώς δεν είναι λίγα τα περιστατικά πλιάτσικου και βιασμών που έχουν σημειωθεί.

104 παραβιάσεις από την ημέρα που ξέσπασε ο σεισμός

Όσον αφορά, πάντως, τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις ενέργειες αναθεωρητισμού σε βάρος της χώρας μας η Τουρκία, παρά τους σεισμούς, φαίνεται πως δεν έχει ακόμα την πρόθεση να σταματήσει.

Συγκεκριμένα, από τις 6 Φεβρουαρίου, τη μέρα που ξέσπασε ο σεισμός, έχουν πραγματοποιηθεί 104 παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο από drones αλλά όχι μαχητικά.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, ωστόσο, την Τρίτη δεν σημειώθηκε καμία πτητική ενέργεια στο Αιγαίο.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι υπάρχει πρόθεση απο πλευράς της Τουρκίας να υπάρξει μία αποκλιμάκωση στο τεταμένο κλίμα που υπήρχε το τελευταίο διάστημα.

Πηγή