Βουλή: Ψηφίστηκε ο Κώδικας Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου και η τροπολογία για τα παραδοσιακά σκάφη - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

10.2.23

Βουλή: Ψηφίστηκε ο Κώδικας Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου και η τροπολογία για τα παραδοσιακά σκάφη


 Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τίτλο «Κώδικας Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου και άλλες επείγουσες διατάξεις». «Ναι» στο νομοσχέδιο ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, “όχι” οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, “παρών” δήλωσαν οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απείχαν από την ψηφοφορία.


Όπως είπε ο παριστάμενος υπουργός Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης, ο νέος Κώδικας, ήδη, προσελκύει το διεθνές ενδιαφέρον και αμέσως μετά την ψήφισή του, θα αρχίσει η έκδοσή του στα αγγλικά.


Όπως επεσήμανε ο κ. Πλακιωτάκης ο νέος αυτός Κώδικας Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου «είναι αντάξιος της δυναμικής της ναυτιλίας των Ελλήνων και δημιουργεί αν όχι το πλέον πρωτοποριακό πλαίσιο λειτουργίας μιας σύνθετης και ιδιαίτερης βιομηχανίας όπως η ναυτιλία, σίγουρα ένα από τα πλέον σύγχρονα παγκοσμίως».


Εξάλλου, ο κ. Πλακιωτάκης ευχαρίστησε από το βήμα της Βουλής την κυρία Λία Αθανασίου, καθηγήτρια Νομικής, Πρόεδρο της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, καθώς και όλα τα μέλη της εν λόγω Επιτροπής, που εργάσθηκαν άνευ οιασδήποτε αμοιβής, κάτω από δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας και παρέδωσαν τελικά ένα νομικό πλαίσιο λειτουργίας της ναυτιλίας το οποίο ενσωματώνει κάθε πτυχή της σύγχρονης ναυτιλιακής δραστηριότητας.


Σημειώνεται, ότι υπερψηφίστηκε και η τροπολογία του υπουργείου Ναυτιλίας με την οποία προσδιορίζεται η έννοια του παραδοσιακού σκάφους, ενώ συστήνεται ειδικό Μητρώο Κατασκευαστών, Συντηρητών και Επισκευαστών Ξύλινων Παραδοσιακών Σκαφών.

Πηγή