Ο μονόδρομος της ΝΔ, ο ανένδοτος του ΣΥΡΙΖΑ και ο διμέτωπος του ΠΑΣΟΚ - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

5.2.23

Ο μονόδρομος της ΝΔ, ο ανένδοτος του ΣΥΡΙΖΑ και ο διμέτωπος του ΠΑΣΟΚ


 Νέο μέτωπο σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης – Στο στόχαστρο της ΝΔ ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Παύλος Πολάκης  – Αντεπίθεση της ΝΔ στην… άγρια δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ

Και τα τρία κόμματα που διεκδικούν την εξουσία στις επικείμενες εκλογές φαίνεται να έχουν επιλέξει τρεις διαφορετικούς μονόδρομους στο κατοστάρι των εκλογών. Όλοι εναντίον όλων. Το πολιτικό περιβάλλον σκιαγραφείται από τον ανένδοτο του ΣΥΡΙΖΑ, τον διμέτωπο του ΠΑΣΟΚ και τον μονόδρομο της ΝΔ. Και οι τρεις επιδιώκουν την μέγιστη εσωτερική συσπείρωση στα κομματικά τους ακροατήρια και με τη πρώτη ευκαιρία σηκώνουν το γάντι για να… ανάψουν φωτιές. Παράλληλα και οι τρεις μιλούν για την ανάγκη μιας κυβέρνησης συνεργασίας. Οι μεν την αποκαλούν προοδευτική συμμαχία, οι δε την αποκαλούν «τερατογένεση». Τανγκό πάντως με τρεις δεν υπάρχει, ενώ πολύ δύσκολα θα υπάρξει και με δύο.

Η πόλωση έχει χτυπήσει κόκκινο και κανείς από τους τρεις παίκτες δεν πρόκειται προσώρας να βάλει νερό στο κρασί του…

Ήδη ξέσπασε νέα άγρια κόντρα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία για τις ομιλίες Σπίρτζη και Πολάκη σε κομματικές εκδηλώσεις. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το κυβερνών κόμμα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, στην ομιλία του «θα επαναφέρουμε τη Δημοκρατία, είτε με το καλό είτε με το άγριο». Το τι εννοεί με το άγριο και το πώς το άγριο συμβαδίζει με τη Δημοκρατία, δεν χρειάζονται εξηγήσεις. Το ξέρουμε από την “πρώτη φορά”».

Σύμφωνα με όσα αναφέρεται, «στην ίδια εκδήλωση και στο ίδιο μήκος κύματος, ο Παύλος Πολάκης προχώρησε ένα βήμα από όσα είχε πει η κυρία Τσαπανίδου λέγοντας ότι αν δεν υπάρξει ανταπόκριση στην πρόταση διακυβέρνησης του Αλ. Τσίπρα, αυτό θα συμβεί γιατί «είτε είναι “πιασμένοι” όπως το ΠΑΣΟΚ, είτε είναι “κολλημένοι” όπως το ΚΚΕ. Δηλαδή, αυτοί που απευθύνεται ο κ. Τσίπρας είναι «πιασμένοι» και κολλημένοι!»

Στην ανακοίνωση της η Νέα Δημοκρατία, καταλήγει λέγοντας, «με «το άγριο», πιασμένους και κολλημένους, πολλή δημοκρατία “μυρίζει”».

Tην ίδια στιγμή στα ύψη είναι η αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την ανάρτηση του Νίκου Ανδρουλάκη εις την οποία έγραψε: «Η παράσταση μίμησης του Ανδρέα Παπανδρέου τελείωσε κ. Τσίπρα», επίθεση στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου.

Στην ανάρτηση του ο Νίκος Ανδρουλάκης, επιτίθεται προσωπικά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας, ότι δεν δέχεται προοδευτικά μαθήματα από τον αρχιτέκτονα της κυβερνητικής συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ – Ακροδεξιά. Μάλιστα, τονίζει, πως «η παράσταση μίμησης του Ανδρέα τελείωσε».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει βγάλει τα συμπεράσματά του από τη συνεργασία του με τους ΑΝΕΛ. Ελπίζαμε ότι και το ΠΑΣΟΚ θα έχει βγάλει τα δικά του από τη συνεργασία του με τη ΝΔ», ήταν η απάντηση της Πόπης Τσαπανίδου.

Φουντώνουν τα σενάρια της 3ης κάλπης

Εκτός από το παζλ των ενδεχόμενων συνεργασιών, όσο πλησιάζουμε στο τελευταίο κατοστάρι των εκλογών, ένα παλιό σενάριο έχει αρχίσει να φουντώνει πάλι στα δημοσιογραφικά και στα πολιτικά γραφεία και δεν είναι άλλο από το ενδεχόμενο μιας τρίτης κάλπης η οποία προφανέστατα θα δυσκολέψει αρκετά και τα πολιτικά κόμματα, αλλά και την χώρα συνολικά. Στο Μέγαρο Μαξίμου απεύχονται βεβαίως μια τέτοια εξέλιξη η οποία μπορεί να πάει πίσω τη χώρα για πολύ καιρό, όμως δεν παύει να αποτελεί ένα σενάριο επί χάρτου.

Το σενάριο αυτό επανήλθε στη δημόσια σφαίρα μετά από δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος σε συνέντευξή του στο Attica TV είπε μεταξύ άλλων «Κόμμα με το οποίο μπορούμε να κάνουμε κυβέρνηση είναι μόνο το ΠΑΣΟΚ», σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης υπογραμμίζοντας ότι «αν το ΠΑΣΟΚ δεν δεχθεί, τότε η χώρα θα πρέπει να πάει σε τρίτες εκλογές», αφού νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων είχε δηλώσει ότι οι πρώτες εκλογές είναι εξουδετέρωσης της «παγίδας» της απλής αναλογικής. Ο γαλάζιος υπουργός ήταν σαφής: «Δεν υπάρχει άλλο κόμμα (σ.σ. εννοεί το ΠΑΣΟΚ). Ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ μπορούμε να κάνουμε συγκυβέρνηση, ούτε με το ΚΚΕ μπορούμε να κάνουμε συγκυβέρνηση, ούτε με το ΜέΡΑ25, ούτε με τον Βελόπουλο. Άρα, το μόνο κόμμα στην περίπτωση των δεύτερων εκλογών, αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία, που θα μπορούσαμε να κάνουμε συγκυβέρνηση είναι το ΠΑΣΟΚ. Απλά πράγματα, μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας τώρα, το ξέρετε και εσείς». Ερωτηθείς τι θα γίνει αν το ΠΑΣΟΚ απαντήσει αρνητικά, ο υπουργός απάντησε: «Αν το ΠΑΣΟΚ λέει όχι, θα πάμε σε τρίτες εκλογές. Τι θα κάνουμε; Θα κυβερνήσουμε χωρίς πλειοψηφία;».

Η άσκηση των συνεργασιών είναι βεβαίως πολύ δύσκολη αφού οι βασικοί παίκτες κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους. Γίνεται αντιληπτό ότι η ουσιαστική συζήτηση θα ξεκινήσει μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης κάλπης.


Πηγή