Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου: Η έγκαιρη διάγνωση και ο υγιεινός τρόπος ζωής σώζουν - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

5.2.23

Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου: Η έγκαιρη διάγνωση και ο υγιεινός τρόπος ζωής σώζουν


 Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου σήμερα αλλά αντί να παραθέσουμε στοιχεία που λίγο-πολύ όλοι γνωρίζουμε, θα τονίσουμε τη σημασία της πρόληψης. Μέχρι τώρα, το σύστημα υγείας έδινε έμφαση στη νόσο και τη θεραπεία, συνήθως, όμως, ήταν πολύ αργά για τον ασθενή. Αντίθετα, με τις προληπτικές εξετάσεις, οι πιθανότητες για τον πάσχοντα αυξάνουν και κυριολεκτικά του σώζουν τη ζωή.

Έγκαιρη διάγνωση, στοχευμένες θεραπείες και υγιεινός τρόπος ζωής. O καρκίνος πλέον δεν είναι ανίκητος και η μάχη για την αντιμετώπισή του είναι υπόθεση όλων μας. Μέσα από την ΕΡΤ άνθρωποι που νόσησαν και βγήκαν δυνατοί λένε την ιστορία τους και στέλνουν το δικό τους μήνυμα. Οπως η Μαργαρίτα που διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού τον Νοέμβριο του 2020, μετά από μια εξέταση ψηλάφησης. Η έγκαιρη διάγνωση της έσωσε τη ζωή.

«Είναι πολύ σημαντικό να μην αμελούμε να κάνουμε εξετάσεις, να μην αμελούμε τον έλεγχο. Η πρόληψη μπορεί να σώσει πραγματικά ζωές… Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει υποστήριξη και από την οικογένεια αλλά και από δομές, όπως είναι ο σύλλογος ΚΕΦΙ» δήλωσε η Όλγα Μαρία Τσιώλη, ασθενής.

Ο 17χρονος Μάρκος μαθητής Γ` λυκείου διαγνώστηκε με οξεία λευχαιμία, όταν ήταν μόλις 15 ετών. Από τότε ακολουθεί τις θεραπείες του και βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Κυρίτση, Σοφία Πατραμάνη 

Πηγή