ΕΑΑΛΣ: Τι συζητήθηκε με το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

9.6.22

ΕΑΑΛΣ: Τι συζητήθηκε με το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού


 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

της

ΕΝΩΣΗΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ (Ε.Α.Α.Λ.Σ.)

 

“Στα κεντρικά γραφεία του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού (Μ.Τ.Ν.) στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιουνίου 2022 προγραμματισμένη συνάντηση των Προεδρείων Μ.Τ.Ν. και Ε.Α.Α.Λ.Σ.

 

Από το Μ.Τ.Ν. συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Αντιναύαρχος ε.α.Ι. Σαμαράς ΠΝ, ο Γενικός Διευθυντής ΜΤΝ Πλοίαρχος (Ο) Μαυρουδάκης Γιάννης ΠΝ και ο Υποναύαρχος ΛΣ (ε.α.) Α. Θεοφίλου, υπό διπλή ιδιότητα αφενός ως μέλος του ΔΣ ΜΤΝ, αφετέρου ως Εκτελεστικός Γραμματέας του Δ.Σ. της Ε.Α.Α.Λ.Σ.

Από την Ε.Α.Α.Λ.Σ. συμμετείχαν επίσης ο Γεν. Γραμματέας Δημήτριος Σαϊτάκης και ο Αντιπρόεδρος της Ιωάννης  Καραγεωργόπουλος.

Κατά την εν λόγω συνάντηση, καταρχάς διαπιστώθηκε η ανάγκη για εποικοδομητική και βιώσιμη συνεργασίας των δύο φορέων.

Ακολούθως, από πλευράς ΜΤΝ παρουσιάστηκαν με τρόπο εκτενή και εμπεριστατωμένο συγκεντρωτικά οικονομικά στοιχεία του Ταμείου (ΜΤΝ, ΒΟΕΑ, ΕΚΟΕΜΝ, ΕΛΟΑΝ κλπ.).

Επίσης, παρουσιάστηκε η παρούσα κατάστασή του ως και οι προοπτικές του για το μέλλον.

Περαιτέρω, έγινε ενημέρωση και σύντομη συζήτηση για τα παρακάτω ειδικότερα θέματα:

 

– Περιγραφή και πορεία υλοποίησης έργων εκσυγχρονισμού, εξορθολογισμού και ψηφιοποίησης της λειτουργίας του ΜΤΝ.

 

– Αποτίμηση της οικονομικής χρήσης έτους  2021, που είχε θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα (πλεονασματική) και στη διάρκεια της οποίας επετεύχθησαν οι δημοσιονομικοί στόχοι του Ταμείου, βάσει των απολογιστικών στοιχείων του.

 

–  Στατιστική αποτύπωση σύνθεσης μερισματούχων Ταμείου, με επισήμανση της σπουδαιότητας που έχει για τη μεσο-μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του Ταμείου η διατήρηση της κατάταξης νέων στελεχών στο Λ.Σ.

 

– Πηγές προέλευσης πόρων/εσόδων ΜΤΝ (εισφορές/κρατήσεις ασφαλισμένων, κοινωνικοί/ανταποδοτικοί πόροι, αξιοποίηση περιουσίας) και αναλυτική παρουσίασή τους.

 

Στο ευρύτερο πλαίσιο των προκλήσεων που αναμένεται να αντιμετωπίσει  το ΜΤΝ στο εγγύς μέλλον αναφέρθηκε ότι συγκαταλέγονται:

– η κατάργηση των κρατήσεων ν. 4093/12 στο μέρισμα ΜΤΝ για μερισματούχους προ του 2016

– αύξηση ορίου των χορηγούμενων δανείων, που όπως επισημάνθηκε από τους εκπροσώπους του ΜΤΝ, αμφότεροι εντάσσονται εντός των δυνατοτήτων του Ταμείου.

 

Τέλος, από πλευράς εκπροσώπων ΕΑΑΛΣ εκφράσθηκε η έντονη ανησυχία για τη φημολογούμενη περικοπή του 4% σε 1% της παρακράτησης ως ανταποδοτικοί πόροι και προέρχονται από τις προμήθειές του ΠΝ και του ΛΣ, με παράλληλη γνωστοποίηση της αποφασιστικότητας της ΕΑΑΛΣ για εκδήλωση έντονης αντίδρασης σε περίπτωση πραγματοποίησης τέτοιας δυσμενούς για τα Ταμεία που στηρίζουν το εισόδημα των μερισματούχων/δικαιούχων τους εξέλιξης.”