Παρουσία της Φιλαρμονικής του Λιμενικού Σώματος εορτάστηκε και φέτος η εορτή της Αναλήψεως στην Σίφνο - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

17.6.22

Παρουσία της Φιλαρμονικής του Λιμενικού Σώματος εορτάστηκε και φέτος η εορτή της Αναλήψεως στην Σίφνο




 Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος εορτάστηκε η εορτή της Αναλήψεως στην Σίφνο με προσκεκλημένη την Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος. Η εορτή ξεκίνησε με τον πανηγυρικό εσπερινό στον Ιερό βράχο της Χρυσοπηγής την 01 Ιουνίου, και ολοκληρώθηκε με την  Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία  το πρωί της επόμενης ημέρας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικοπόλεως κ. Χρυσοστόμου, συνιερουργούντος  του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β΄ στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Απολλωνίας, όπου μετά το πέρας ακολούθησε λιτάνευση της ιερής εικόνας. Το βράδυ η φιλαρμονική του Λ.Σ. πραγματοποίησε μια συναυλία με μεγάλη επιτυχία στην κεντρική πλατεία της  Απολλωνίας, πρωτεύουσας του νησιού. 

Λιγα λόγια για το πανηγύρι…

Τα έξοδα του πανηγυριού αναλαμβάνει ο «πανηγυράς» ή οι «πανηγυράδες» αν πρόκειται για «αδελφάτο» και περιλαμβάνουν την συντήρηση της εκκλησίας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, τον καθαρισμό και το άσπρισμα για το πανηγύρι, τα φαγητά, το μαγείρεμα, το κρασί, την αμοιβή των μουσικών των ιερέων κι των ψαλτών, όλα. Σε αντάλλαγμα ο «πανηγυράς» κρατάει στο σπίτι του την εικόνα του Αγίου όλο το χρόνο. Την επόμενη χρονιά κάποιος άλλος παίρνει την εικόνα και αναλαμβάνει τα έξοδα του πανηγυριού. Η συνήθεια αυτή είναι τόσο δημοφιλής που σε κάποιες εκκλησίες υπάρχουν «λίστες αναμονής» για χρόνια.

H αγία Εικόνα  της Χρυσοπηγής μεταφέρθηκε από την οικία των Πανηγυράδων, κ.κ. Νικηφόρου και Κων. Βερνίκου & της κας Μαργιώρας Γεωργούλη στο λιμάνι των Καμαρών Σίφνου, απ’ όπου την παρέλαβε κατά το έθος το πλοίο Champion Jet 1.

Μετά την αποβίβασή της, η ιερά Εικόνα διά χειρών του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου, μετεφέρθη στον επί του Βράχου Ιερό Ναό, υπό τους παιάνες της Φιλαρμονικής του Λιμενικού Σώματος, τους πανηγυρικούς συριγμούς δεκάδων πλοιαρίων, αλιευτικών σκαφών και καϊκιών, και τη ρίψη πυροτεχνημάτων, που προσέδιδαν έντονα πανηγυρικό χαρακτήρα στην τελετή.

Δείτε ΕΔΩ όλη την συναυλία απο την  Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος





Photos :  Giannis Kontos Photography | Facebook

Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος (symels.gr)