Επαναφορά δώρων και αποκατάσταση μισθών των στελεχών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. ; - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

14.6.22

Επαναφορά δώρων και αποκατάσταση μισθών των στελεχών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. ;


Παραθέτουμε ανακοίνωση ΠΟΛ   

Από το 2010 μέχρι και σήμερα οι εργαζόμενοι στα Σ.Α και στο Στράτο έχουν δεχτεί μια ασταμάτητη επίθεση στα εργασιακά τους κεκτημένα που αφορά τόσο στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα όσο και στους μισθούς.


     Η αύξηση του χρόνου εργασίας στα 40 έτη ασφαλιστικών εισφορών και των ορίων ηλικίας στο 60ο έτος υποχρεώνει τους ένστολους σε εργασία μέχρι τα γεράματα. 


    Ταυτόχρονα η μείωση των μισθών λόγω Μνημονιακών υποχρεώσεων από τον Αύγουστο του 2012 μας οδήγησε σε μια σειρά δικαστικών αγώνων με τις τελικές αποφάσεις του ΣτΕ να μας δικαιώνουν και να αποκαθιστούν ,εν μέρει ,τις μειώσεις αφού το νέο μισθολόγιο που εφαρμόζεται από 1-1-17 έχει περιορίσει με την εφαρμογή της προσωπικής διαφοράς τη δυνατότητα αυξήσεων .


    Παράλληλα με διάταξη του ν. 4093/2012, επήλθε πλήρης κατάργηση των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας για τους υπαλλήλους του Δημοσίου.


    Αν και προσφύγαμε στη δικαιοσύνη και για αυτή την απώλεια η ολομέλεια του ΣτΕ με τις 1307-1316/2019 αποφάσεις της, έκρινε συνταγματικές τις περικοπές των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος θερινής άδειας των εν ενεργεία υπαλλήλων του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα.


     Καθίσταται σαφές ότι επί 10 έτη το εισόδημα των Ένστολων καταγράφει διαρκώς απώλειες. 


     Αν συνυπολογιστούν οι αυξήσεις στα βασικά αγαθά, στην ενέργεια, στα καύσιμα και επί συνόλω μελετηθεί η αγοραστική δύναμη των μισθών των συναδέλφων αλλά και η μείωση κατ'αναλογία των συντάξεων θα διαπιστωθεί πως ο μισθός μας έχει απολέσει το 40% της αξίας του .


    Δεν θα πρέπει δε, να ξεχάσουμε πως το μισθολογικό -ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό ζήτημα θα παρουσιάσει τεράστια κενά καθώς οι νέοι συνάδελφοι αμείβονται με κατά πολύ μικρότερους , συγκριτικά με το παρελθόν, βασικούς μισθούς και ως εκ τούτου οι μειωμένες εισφορές που καταβάλλονται θα επηρεάσουν αρνητικά τα ασφαλιστικά μας ταμεία τόσο για τις συντάξεις και τα εφάπαξ όσο και για τη βιωσιμότητά τους . 


    Θεωρούμε αδιανόητη την φτωχοποίηση των Λιμενικών και την υποβίβασή τους σε εργαζόμενους β΄ διαλογής .Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα πρέπει να ανταμείβει τους ένστολους ανάλογα με την προσφορά τους στη προστασία των πολιτών και στην ασφάλεια της χώρας μας και για το λόγο αυτό  κρίνεται επιβεβλημένη η επαναφορά των δώρων και η αξιολόγηση της αποκατάστασης των μισθών των στελεχών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. με σοβαρές αυξήσεις. 


Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών (omospondia.gr)