Ε.Α.Α.Λ.Σ Παρέμβαση: Μείωση των πόρων του ΜΤΝ-ΕΛΟΑΝ… Αρνούμαστε, μετά τις απώλειες του κουρέματος των αποθεματικών (PSI), μια νέα εγκληματική μείωση των οφειλόμενων κρατήσεων υπερ των Μετοχικών Ταμείων - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

14.6.22

Ε.Α.Α.Λ.Σ Παρέμβαση: Μείωση των πόρων του ΜΤΝ-ΕΛΟΑΝ… Αρνούμαστε, μετά τις απώλειες του κουρέματος των αποθεματικών (PSI), μια νέα εγκληματική μείωση των οφειλόμενων κρατήσεων υπερ των Μετοχικών Ταμείων


 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ   ΕΝΩΣΗΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Λ.Σ.

     Πειραιάς  14-06-2022

       Αρ.Πρωτ.:15/22

ΘΕΜΑ: Μείωση των πόρων του ΜΤΝ-ΕΛΟΑΝ

 Έντονη αναστάτωση έχουν προκαλέσει στα  εν ενεργεία και σε αποστρατεία στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, οι πληροφορίες σχετικά με   σχεδιαζόμενη νομοθετική παρέμβαση της Κυβέρνησης προκειμένου μειωθούν  δραματικά   τα έσοδα των Μετοχικών Ταμείων των  Ενόπλων Δυνάμεων  -και κατά συνέπεια και των  ΜΤΝ, ΕΛΟΑΝ- από τις ανταποδοτικές  κρατήσεις ύψους 4% και 2% επί των πάσης φύσεως συμβάσεων προμηθειών- δαπανών.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει εδώ και ένα χρόνο (από το Φεβρουάριο 2021!!) από το ΥΕΘΑ, ενόψη των νέων εξοπλιστικών   προγραμμάτων των Ε.Δ.  να κινήσει διαδικασία νομοθετικής ρύθμισης προκειμένου μειωθούν ποσοστά των παραπάνω κρατήσεων ώστε τα έσοδα των ταμείων να μην υπερβαίνουν τον μέσο όρο των ποσών της προηγούμενης πενταετίας- που σημειώνεται ότι ήταν σχεδόν μηδενικές-  προσαυξημένων κατά 50%. Ως αιτιολογία της πρότασης αυτής ήταν το ύψος των πληρωμών είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία και ότι γίνεται με δανεισμό σε μια δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει πλήρως και ο κ. ΥΕΘΑ Νικόλαος Παναγιωτόπουλος στο από 18-5-2022 έγγραφό του σε απάντηση ερώτησης βουλευτών. Μάλιστα στο έγγραφο αυτό εμφατικά αναφέρεται, ότι με την υιοθέτηση της πρότασης του ΥΠΟΙΚ αποσκοπείται αφενός η «..σημαντική εξοικονόμησης πόρων προς όφελος μελλοντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων του ΥΠΕΘΑ..» και αφετέρου η «…διαχρονική διασφάλιση των υφιστάμενων πόρων των ΜΤ και των ΕΛΟΑ ….προς εξασφάλιση της δυνατότητάς των, στο άμεσο μέλλον, να χορηγήσουν έγκαιρα τις παροχές τους χωρίς κίνδυνο για την βιωσιμότητά τους».

 Όλα τα παραπάνω μόνο οργή και αγανάκτηση προκαλούν στους μετόχους των ΜΤ αφού για μία ακόμη φορά καλούνται τα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη  να πληρώσουν αναίτια τα σπασμένα λαθεμένων πολιτικών και αποφάσεων.

Άραγε δεν  γνωρίζει η Κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ότι οι στρατιωτικοί και Λιμενικοί  είναι οι μόνοι δημόσιοι λειτουργοί που δεν έχουν επικουρική ασφάλιση και  οι μόνοι για τους οποίους η Πολιτεία δεν καταβάλει εργοδοτική εισφορά 3% για τα αυτοχρηματοδοτούμενα από τις εισφορές των στελεχών  Μετοχικά Ταμεία που έχουν ιδρύσει;

 Άραγε τι άλλαξε  και τα θεσπισθέντα  εδώ και 90 χρόνια (1932) αντισταθμιστικά έσοδα του ΜΤΝ , ΕΛΟΑΝ από κρατήσεις επί των πάσης φύσεως συμβάσεων προμηθειών Π.Ν και Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. το ύψος των οποίων (4% και 2%), μένει σταθερό  επί 63 χρόνια (από το έτος 1959), τώρα πρέπει να μειωθούν;

 Δεν γνωρίζουν  άραγε στο ΥΠΟΙΚ και στο ΥΠΕΘΑ ότι και στο παρελθόν υπήρξαν περιοδικά αυξημένες εξοπλιστικές δαπάνες (π.χ. αγορά του αιώνα) χωρίς να μειωθούν τα έσοδα των Μετοχικών Ταμείων, όπως και δεν αυξήθηκαν τις περιόδους που οι εξοπλιστικές δαπάνες ήταν σχεδόν ανύπαρκτες, όπως συνέβη και την προηγούμενη 10ετία

 Δεν γνωρίζουν στα υπουργεία ΥΠΟΙΚ και ΥΠΕΘΑ ότι αν στις σχεδόν ανύπαρκτες εξοπλιστικές δαπάνες της προηγούμενης 5ετίας προσθέσουμε αύξηση 50% θα προκύψει σχεδόν ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΑΝΑΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΟΦΕΛΕΟΣ (0 χ 50%= 0) ; Τι είδους δημιουργική λογιστική είναι αυτή σε βάρος των εν ενεργεία και αποστρατεία ενστόλων  που επιχειρείται να εφαρμοστεί;

 Από πότε αποτελεί επίσημη πολιτική της πολιτείας να περικόπτονται οφειλόμενες εισφορές από τα  Ταμεία μόνο των ενστόλων προκειμένου διενεργηθούν μελλοντικοί εξοπλισμοί;  Γιατί στο κάτω κάτω  δεν συμμετέχουν σε αυτό όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία της χώρας; Η άμυνα της χώρας δεν αποτελεί  καθολική υπόθεση;  Είναι δυνατόν  με τα χρήματα  των Ταμείων  των ενστόλων να αγοράζει ο καθένας τους το τυφέκιο ή το σκάφος για να υπερασπιστεί  την πατρίδα μας;

 Δηλαδή φθάσαμε σε εποχές της πολιτικής των εράνων ή της «φανέλας του στρατιώτη» σε βάρος ΜΟΝΟ  των Ταμείων των ενστόλων; Ποιος εγγυάται ότι οι περικοπές στα ταμεία των ενστόλων θα διατεθούν σε μελλοντικούς εξοπλισμούς; Κανένας.

 Ως  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος καλούμε τα Υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας να επανεξετάσουν το θέμα  προκειμένου αποφευχθεί η λήψη αποφάσεων που σε μια τέτοια κρίσιμη περίοδο όπως η σημερινή, θα έχει άμεσο και ΔΥΣΜΕΝΗ ΑΝΤΊΚΤΥΠΟ στο ηθικό του προσωπικού των Ε.Δ. και του Λιμενικού Σώματος.

 Δεν συνάδει με  λειτουργία  κράτους δικαίου σύμφωνα με τους κανόνες της σύγχρονης δημοκρατίας μας, η εισαγωγή  διάταξης νόμου για να αποφύγει το κράτος την εκπλήρωση υποχρεώσεών του  που σταθερά τηρούσε επί έναν σχεδόν αιώνα,  όταν  διαπιστώνει κάθε φορά  ότι οφείλει ένα  υψηλό ποσό σε εργαζόμενους ως ανταποδοτική  εισφορά.

 Δεν μπορεί  να εκληφθεί  ως σοβαρό  επιχείρημα,  το γεγονός ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα καλύπτεται από δανεισμό της χώρας. Πάντοτε αυτά τα εξοπλιστικά προγράμματα καλύπτονταν από δανεισμό και σε δύσκολες δημοσιονομικές περιόδους από το 1932 μέχρι σήμερα.

 Διερωτάται κανείς γιατί αυτήν την δημοσιονομική περίοδο που εξαιτίας της Πανδημίας και της Οικονομικής κρίσης ενισχύονται ή επιδοτούνται ή χορηγούνται κίνητρα (ορθώς) σε εκατοντάδες κατηγορίες εργαζομένων, επιχειρήσεις,  από κεφάλαια που   προέρχονται από δανεισμό,  κρίνεται  (παραδόξως και αδίκως) αναγκαίο να απωλέσουν ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΑ ΕΣΟΔΑ  τα Μετοχικά Ταμεία των ενστόλων;  

 Γιατί γίνεται εφαρμογή διαφορετικών  μέτρων  και διαφορετικών σταθμών;

 Αρνούμαστε, μετά τις απώλειες του κουρέματος των αποθεματικών (PSI) που είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση των μερισμάτων και των συντάξεων, μια νέα εγκληματική μείωση των οφειλόμενων κρατήσεων υπερ των Μετοχικών Ταμείων, η οποία  μακροπρόθεσμα θα τα οδηγήσει σε μόνιμο μαρασμό.

 Αρνούμαστε να δεχθούμε τον ΠΑΡΑΛΟΓΟ ισχυρισμό του ΥΠΕΘΑ,  ότι με την μείωση των πόρων των Ταμείων εξασφαλίζεται η βιωσιμότητά τους.

 Αρνούμαστε να συναινέσουμε οι κρατήσεις να μην καταλογίζονται στον κάθε φορέα που διενεργεί την προμήθεια ή δαπάνη, αλλά δίδοντας συχωροχάρτι και δικαίωση σε κακοδιαχειρήσεις να κατανέμονται ενιαία στο ΜΤΝ, ΜΤΣ, ΜΤΑ.

 Καλούμε τον Υπουργό Ναυτιλίας και Ναυτιλιακής Πολιτικής, ως συναρμόδιος Υπουργός, δεδομένου ότι 13.000 περίπου εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ είναι μέτοχοι στο ΜΤΝ και ΕΛΟΑΝ,  να συνδράμει για την αποφυγή λήψης απόφασης που θα βλάψει τους εργαζόμενους.

 Καλούμε την κυβέρνηση να εξετάσει το θέμα και  να κατανοήσει επιτέλους ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες από  Υπουργούς της δεν συμβάλλουν στην εξύψωση του ηθικού των Ε.Δ. που σήμερα επιτελούν το καθήκον τους σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.  Η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει το θέμα ώστε  όχι μόνο να μην γίνουν αυτές οι περικοπές στα Μετοχικά Ταμεία, αλλά να επανέλθουν οι συντάξεις και οι μισθοί στα προ του έτους 2012 επίπεδα.

 Καλούμε όλες τις Ενώσεις των εν ενεργεία και εν αποστρατεία ενστόλων  για κοινή δράση για την ενημέρωση των μελών τους, την διατράνωση της αντίθεσής των και την  γνωστοποίηση των θέσεων τους στην κυβέρνηση, την ενημέρωση όλων των κομμάτων και των βουλευτών τους καθώς και άλλων εμπλεκόμενων φορέων σχετικά με το θέμα αυτό.

 Τέλος διαμηνύουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι οι 13.000 οικογένειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος και οι δεκάδες χιλιάδες οικογένειες των στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων δεν θα ανεχτούν πλέον άλλη μια νέα αδικία, θα βρεθούν απέναντι σε κάθε τέτοια προσπάθεια και όποιος τους θεωρεί δεδομένους θα διαψευστεί οικτρά.