Ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες και στο τέλος του μήνα -ίσως και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα- αναχωρεί από τη Θεσσαλονίκη το ιστορικό αντιτορπιλικό πλοίο «Βέλος», το οποίο λειτουργεί ως ζωντανό μνημείο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της αντιδικτατορικής δράσης του Πολεμικού Ναυτικού.

Το «Βέλος» που ήταν ελλιμενισμένο στην παραλία, στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής, υπέστη σοβαρότατες ζημιές από τους θυελλώδεις ανέμους και τη θαλασσοταραχή τον περασμένο Νοέμβριο και αφού ρυμουλκήθηκε, βρήκε απάγκιο στην προβλήτα 2 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Ρήγμα στην πρύμνη είχε προκαλέσει η κακοκαιρία που «λάβωσε» το θρυλικό αντιτορπιλικό Βέλος

Εδώ και λίγο καιρό ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για την αναχώρησή του και τη μεταφορά του στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας, προκειμένου να γίνει η απαραίτητη περιοδική συντήρηση.

Πότε αναχωρεί από Θεσσαλονίκη;

Πληροφορίες της Voria.gr αναφέρουν πως οι ετοιμασίες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και σύντομα -ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα- το «Βέλος» θα ξεκινήσει το ταξίδι. Βέβαια, επειδή πρόκειται για παλιό ηλικιακά πλοίο και αρκετά ταλαιπωρημένο, χωρίς δύναμη στις κύριες μηχανές, θα ρυμουλκηθεί από άλλα δύο πλοία στο μακρύ ταξίδι. Η διαδικασία ρυμούλκησης και μεταφοράς απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, για αυτό και η προετοιμασία κράτησε τόσο χρόνο, ενώ επιπλέον θα συνοδεύει το «Βέλος», η φρεγάτα «Αιγαίο», τόσο για λόγους ασφάλειας όσο και συμβολικά, καθώς πρόκειται για ένα μνημείο-μουσείο του Πολεμικού Ναυτικού.

Στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας το πλοίο θα δεξαμενιστεί και θα περάσει την προγραμματισμένη περιοδική συντήρηση. Αυτή δεν μπορούσε να γίνει στη Θεσσαλονίκη, καθώς δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και δεξαμενές.

Όσο για την επόμενη μέρα, αυτή είναι άδηλη ακόμη. Παράγοντες και φορείς της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας έχουν εκφράσει την επιθυμία να επιστρέψει το «Βέλος», αλλά είναι νωρίς για να ληφθεί μια τέτοια απόφαση από την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού.

Μία από τις ιδέες που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι να επιστρέψει και να ελλιμενιστεί στην Α΄ προβλήτα, εκεί όπου βρίσκεται γνωστό εστιατόριο, ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμη καμία σχετική συζήτηση με τη διοίκηση της ΟΛΘ ΑΕ.

Σημειώνεται πάντως πως από το 2019 όταν και κατέπλευσε στην πόλη και στη Νέα Παραλία, κοντά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, επισκέφτηκαν το «Βέλος», περισσότερα από 200.000 άτομα, μικροί και μεγάλοι, αριθμός υπερπολλαπλάσιος από όσους είχαν περάσει από το πλωτό μουσείο όταν αυτό βρισκόταν στην παλιά του θέση, στο Παλαιό Φάληρο.