Φορολογικές δηλώσεις: Προσυμπληρωμένες φέτος από την ΑΑΔΕ - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

22.3.24

Φορολογικές δηλώσεις: Προσυμπληρωμένες φέτος από την ΑΑΔΕ


 Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ξεκίνησε, αυτές όμως θα διαφέρουν από τις προηγούμενες καθώς, για πολλούς υπόχρεους θα είναι πλέον προσυπληρωμένες.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι, που δεν έχουν άλλη πηγή εισοδήματος, θα έχουν την επιλογή της αυτόματης υποβολής, αφού το εισόδημά τους θα είναι γνωστό στην ΑΑ∆Ε, και ο προσδιορισμός της φορολογικής τους υποχρέωσης θα γίνεται αυτόματα. Όποιος φορολογούμενος βέβαια επιθυμεί, θα μπορεί να ελέγχει για πιθανά λάθη ή παραλείψεις και να την υποβάλει, όπως μέχρι τώρα, ο ίδιος.

Στους προ-συπληρωμένους κωδικούς θα περιλαμβάνονται τα στοιχεία: μισθών ή συντάξεων καθώς και οι παρακρατούμενοι φόροι, οι τόκοι καταθέσεων, στοιχεία για κατοικίες, ΙΧ αυτοκίνητα, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, δόσεις δανείων και καρτών, δαπάνες αγορών με ηλεκτρονικό χρήμα και τα εξαρτώμενα τέκνα.

Την ίδια ώρα η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ θα γίνει στις αρχές Απριλίου. Για τις ασφαλισμένες κατοικίες τα εκκαθαριστικά, θα είναι μειωμένα έως και 10%, με το μέτρο να αφορά περίπου 305.000 ασφαλισμένες κατοικίες.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η αυλαία για την υποβολή των δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει στα τα τέλη Μαρτίου με ορίζοντα ολοκλήρωσης της διαδικασίας το τέλος Ιουνίου και ο φόρος που θα προκύψει με την εκκαθάριση θα καταβληθεί είτε εφάπαξ είτε σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη έως το τέλος Ιουλίου.