Νέος ΚΟΚ: Συμμόρφωση οδηγών και είσπραξη προστίμων – Αυστηρότερες ποινές για κόκκινο, υπερβολική ταχύτητα και αλκοόλ - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

31.3.24

Νέος ΚΟΚ: Συμμόρφωση οδηγών και είσπραξη προστίμων – Αυστηρότερες ποινές για κόκκινο, υπερβολική ταχύτητα και αλκοόλ


 Στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε την Παρασκευή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χριστίνα Αλεξοπούλου παρουσίασαν στο Υπουργικό Συμβούλιο τις πρωτοβουλίες για το νέο κυρωτικό πλαίσιο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και άλλες διατάξεις για την ασφαλή κινητικότητα.


Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, προβλέπει αναμόρφωση των ποινών για τις παραβάσεις οδικής ασφάλειας, χωρίς ωστόσο να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα. Στόχος είναι η συμμόρφωση των οδηγών, η επιβολή δίκαιων ποινών που να αντιστοιχούν στη επικινδυνότητα της κάθε παράβασης αλλά και στη διασφάλιση της είσπραξης των προστίμων.


Ποινές ανάλογες των παραβάσεων

Οι ποινές, σύμφωνα με τον νέο ΚΟΚ, θα αφορούν κυρίως στον οδηγό και θα είναι ανάλογες των παραβάσεων με βάση κατηγοριοποίηση αυτών ως προς την επικινδυνότητά τους, όπως αυτές που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό ατύχημα.


Συγκεκριμένα παραδείγματα:


η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,

η υπερβολική ταχύτητα,

η αντικανονική προσπέραση,

η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

οι λιγότερο επικίνδυνες παραβάσεις:

παράνομη στάθμευση


οι διοικητικές παραβάσεις (π.χ. οδήγηση χωρίς ο οδηγός να φέρει μαζί του τα νόμιμα έγγραφα)


Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για τους ευάλωτους χρήστες της οδού (πεζοί, μεταφορά παιδιών, κ.λπ.) οι οποίοι έχουν αυξημένες ανάγκες ασφάλειας.

Πηγή