Παραλαβή των ελικοπτέρων Romeo με μηνύματα – Γιατί θεωρούνται τα κορυφαία στον κόσμο στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

21.3.24

Παραλαβή των ελικοπτέρων Romeo με μηνύματα – Γιατί θεωρούνται τα κορυφαία στον κόσμο στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο


 Ακόμη περισσότερο ενισχύεται το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, με την απόκτηση των ελικοπτέρων Romeo, των πιο σύγχρονων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων παγκοσμίως.

Το 2025 το πολεμικό ναυτικό παραλαμβάνει ακόμη 4 τέτοια ελικόπτερα και παράλληλα την φρεγάτα Belh@rra, που φέρει το όνομα «Κίμων». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με το Νίκο Δένδια ήταν οι πρώτοι που πέταξαν με το νέο απόκτημα του πολεμικού ναυτικού, ΜΗ-60 Romeo. Η πτήση για τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια ήταν πάνω από τα νερά του Ευβοϊκού, που το πλήρωμα τους εξήγησε πως γίνεται το κυνήγι ενός υποβρυχίου.

Μπορεί να υπάρχει θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημείωσε ο πρωθυπουργός, ωστόσο δεν είμαστε αφελείς, συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που πρόταξε την ειρήνη αλλά και την προάσπιση των Εθνικών δικαίων.

«Παρά την ηρεμία που, ευτυχώς, επικρατεί τώρα στο Αιγαίο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι εξ ανατολών γείτονές μας επιταχύνουν το δικό τους εξοπλιστικό πρόγραμμα. Επιβάλλονται, συνεπώς, οι προσεγγίσεις, όμως, σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπονται οι ψευδαισθήσεις. Όλοι οφείλουμε να είμαστε προσηνείς αλλά ποτέ αφελείς, μένοντας προσηλωμένοι στην πυξίδα που δείχνει πάντα την ειρήνη, το Διεθνές Δίκαιο και τη συνεργασία, ταυτόχρονα όμως και σε διαρκή επιφυλακή για την προάσπιση των εθνικών μας δικαίων. Στην ψύχραιμη γραμμή που αυτή η κυβέρνηση υπηρετεί εδώ και σχεδόν μια πενταετία: στη γραμμή του πατριωτισμού της ευθύνης, χωρίς ακραία συνθήματα, χωρίς πολλά λόγια, αλλά με σχέδιο, με πράξεις, με απτά αποτελέσματα» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Παραλαβή των ελικοπτέρων Romeo με μηνύματα – Γιατί θεωρούνται τα κορυφαία στον κόσμο στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο

Από το βήμα για την τελετή ένταξης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στο επόμενο πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, που αφορά τον ίδιο τύπο ελικοπτέρου αλλά για τις ανάγκες της αεροπορίας στρατού.

«Η διατήρηση και η επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα μαζί με τα υφιστάμενα ελικόπτερα το πολεμικό ναυτικό αποκτά τα 7 ελικόπτερα και ενισχύει τον στόλο οποίος θα είναι υψηλών δυνατοτήτων και προστίθεται μαζί με τα black hack της αεροπορίας στρατού το πρόγραμμα το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα εγκρίνει η επιτροπή της βουλής και αμέσως μετά το ΚΥΣΕΑ της επόμενες ημέρες» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τα στελέχη του ναυτικού δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί στο έμψυχο δυναμικό, που θεωρείται ο πολλαπλασιαστής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Ξέρω καλά πόσο απέχουμε ακόμα από το σημείο εκείνο όπου η φροντίδα του κράτους θα αντανακλά πράγματι την τεράστια προσφορά σας. Όμως, σε αυτόν τον δρόμο βαδίζουμε κρατώντας πάντα τις Ένοπλες Δυνάμεις στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας. Και αυτό ακριβώς συμβολίζει και η προμήθεια των νέων Romeo, που τώρα πλαισιώνονται από περισσότερους εκπαιδευμένους πιλότους, περισσότερους μηχανικούς» είπε σχετικά.

Από την επόμενη κιόλας ημέρα, σύμφωνα με πληροφορίες τα πληρώματα των νέων ελικοπτέρων ξεκινούν εντατική εκπαίδευσης στην οποία περιλαμβάνονται και βολές με όλα τα διαθέσιμα όπλα που φέρουν τα νεοαποκτηθέντα MH-60 Romeo. 

Παραλαβή των ελικοπτέρων Romeo με μηνύματα – Γιατί θεωρούνται τα κορυφαία στον κόσμο στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο

Οι δυνατότητες των ελικοπτέρων MH-60 Romeo

Ως προς το τι νέο φέρνει το MH-60 Romeo, αυτά είναι:

  • Ραντάρ με εμβέλεια άνω των 300 χιλιομέτρων
  • Σύστημα υποκλοπών των εχθρικών ραντάρ 
  • LINK 16: Εκτελεί δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις δηλαδή ανταλλάσσει σε πραγματικό χρόνο την τακτική εικόνα με άλλα πλοία ή αεροσκάφη που βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο με αυτό
  • Ηχοσημαντήρες και βυθιζόμενο Sonar
  • Εντοπισμός υποβρυχίου άνω των 20 χλμ.
  • Η πτήση και επιχείρηση μπορεί να έχει διάρκεια άνω των 4 ωρών