Συντριβή F-16: Το χρονικό της πτώσης – Πώς κατάφερε να σωθεί ο πιλότος - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

21.3.24

Συντριβή F-16: Το χρονικό της πτώσης – Πώς κατάφερε να σωθεί ο πιλότος


 Αδιευκρίνιστα παραμένουν τα αίτια της συντριβής του μαχητικού αεροσκάφους F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας, το οποίο κατέπεσε το μεσημέρι στη θαλάσσια περιοχή νότια της Χαλκιδικής. Ο πιλότος πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το σύστημα αυτόματης εκτίναξης και να εγκαταλείψει το αεροσκάφος, πριν αυτό συντριβεί. Άμεσα απογειώθηκε ελικόπτερο Έρευνας και Διάσωσης, ενώ αλιευτικά και σκάφη του Λιμενικού έσπευσαν στο σημείο, όπου είδαν το αλεξίπτωτο να πέφτει. Ο πιλότος εντοπίστηκε σώος και μεταφέρθηκε άμεσα στην Αθήνα όπου και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Αεροπορίας.

Η τετράδα των F16 Block 52+ είχε απογειωθεί από την 110 πτέρυγα μάχης. Σε αυτή πετούσε και ο διοικητής της 337 μοίρας «Φάντασμα». Λίγα ναυτικά μίλια από τη Χαλκιδική, σύμφωνα με πληροφορίες, η τετράδα χωρίστηκε για να ξεκινήσει μια σειρά εναέριων ελιγμών.

Ανάμεσα στις αερομαχίες και τις προσβολές κρούσης, ένα εκ των αεροσκαφών άρχισε να βουτά στο κενό και δευτερόλεπτα μετά οι συνάδελφοι του υποσμηναγού ανέφεραν την επείγουσα εγκατάλειψη.

Λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι, σήμανε συναγερμός στην Πολεμική Αεροπορία για την πτώση μαχητικού αεροσκάφους F-16 Block 52+ κοντά στην Ψαθούρα, νότια της Χαλκιδικής.

Συντριβή F-16: Το χρονικό της πτώσης – Πώς κατάφερε να σωθεί ο πιλότος

Στη θαλάσσια περιοχή έσπευσαν επτά σκάφη του Λιμενικού, ένα παραπλέον εμπορικό πλοίο, τρία εναέρια μέσα και μια φρεγάτα.

Οι διασώστες κατάφεραν να επιβιβάσουν τον υποσμηναγό στο Super Puma που είχε απογειωθει από τη Λήμνο και μεταφέρθηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας στην Αθήνα.

«Το Λιμεναρχείο έχει κινητοποιηθεί και είναι καθοδόν. Αυτήν την στιγμή είναι πάρα πολύ μακριά, είναι από την Ψαθούρα είναι 22 μίλια ανοιχτά στο πέλαγος, βόρεια, είναι μεγάλη απόσταση» είπε ο δήμαρχος Αλοννήσου κ. Παναγιώτης Αναγνώστου, κατά τη διάρκεια έρευνας για τον εντοπισμό του πιλότου.

«Αισθάνομαι τέλεια που είναι καλά το παιδί μου» λέει ο πατέρας του πιλότου

Ο κ. Δημήτρης Αποστολάης, πατέρας του πιλότου ανέφερε: «Τον περισυνέλεξαν κι αυτή τη στιγμή είναι στο 251. Αισθάνομαι τέλεια που είναι καλά το παιδί μου».

Ευχές για ταχεία επάνοδο του πιλότου από τον Ν. Δένδια και η δήλωση του Τούρκου υπ. Άμυνας

«Εκφράζουμε τις πιο ειλικρινείς μας ευχές για ταχεία επάνοδο στα καθήκοντά του, στον χειριστή του μαχητικού αεροσκάφους F – 16 της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο κατέπεσε σήμερα σε θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου» αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Και καταλήγει: «Συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν στην επιτυχή και ταχύτατη επιχείρηση διάσωσης».

«Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, μετέφερε σε επικοινωνία μας την ικανοποίησή του για την αίσια έκβαση της επιχείρησης διάσωσης του χειριστή μαχητικού αεροσκάφους F- 16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, όπως και τις θερμές ευχές του προς αυτόν. Από την πλευρά μου ευχαρίστησα τον ομόλογό μου για το ειλικρινές ενδιαφέρον του για τον Έλληνα πιλότο», γνωστοποιεί ο Έλληνας υπουργός με νέα ανάρτησή του.

«Το ευχάριστο είναι ότι ο πιλότος διεσώθη και είναι ασφαλής» τόνισε ο βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης. «Να τους πούμε να συνεχίσουν την αποστολή τους και την προσπάθεια που κάνουνε, ώστε να διατηρηθεί η αεροπορία και οι ένοπλες δυνάμεις στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο», συνέχισε.

Ο υποσμηναγός θα υποβληθεί σε μια σειρά προβλεπόμενων εξετάσεων και το επόμενο διάστημα αναμένεται να επιστρέψει στα καθήκοντά του.

Πηγή