Τα 4 σενάρια για το θερμό καλοκαίρι στο Αιγαίο και η ψυχραιμία ισχύος της Αθήνας - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

4.6.22

Τα 4 σενάρια για το θερμό καλοκαίρι στο Αιγαίο και η ψυχραιμία ισχύος της Αθήνας


 Ο οδικός χάρτης της Αθήνας απέναντι στο χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» και τα σενάρια εμπλοκής – Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την ψυχραιμία της ισχύος και την αυτοπεποίθηση του δικαίου παρουσιάζοντας ακόμα πιο έντονα και επίμονα τις εκτός πραγματικότητας αναθεωρητικές διεκδικήσεις της Τουρκίας σε όλη τη διεθνή κοινότητα

Η Αθήνα σηκώνει τη γαλάζια σημαία έναντι της «Γαλάζιας Πατρίδας» και των υπόλοιπων αστειοτήτων που διακινεί ο Ερντογάν. Μάλιστα μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στα νησιά μας τα οποία βρίσκονται στη λίστα των νοσηρών φαντασιακών διεκδικήσεων της Άγκυρας με βάση το χάρτη που εμφάνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η σύγχυση των Τούρκων έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Η Άγκυρα έστειλε αεροσκάφη στο Αιγαίο να πραγματοποιήσουν 32 παραβιάσεις προτού αναχαιτιστούν και επιστρέψουν στις βάσεις τους, ενώ την ίδια ώρα πολεμικές ιαχές εκτοξεύονται και από τον αρχηγό του ρεπουμπλικανικού κόμματος, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ο οποίος επιχειρεί να πλειοδοτήσει σε νεοοθωμανισμό από τον Ερντογάν. Παρόλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έπειτα από διαδοχικές επαφές τις τελευταίες τρεις εβδομάδες με ενημέρωση περιφερειακών συμμάχων και εταίρων στην ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα, αποφάσισε και διπλή παρέμβαση από Βρυξέλλες και Ρότερνταμ βάζοντας ταφόπλακα ακόμα και στις προσωπικές επιθέσεις που εξαπέλυσε εναντίον του ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο οδικός χάρτης της Ελλάδας το επόμενο διάστημα

Πάνω σε αυτό τον καμβά της διεθνοποίησης του ζητήματος με ψυχρό τρόπο και χωρίς κορώνες, με προβολή στοιχείων και επιχειρημάτων στη βάση του διεθνούς δικαίου θα συνεχιστεί από την πλευρά της Αθήνας η ίδια στρατηγική μπροστά σε δύο προγραμματισμένους σταθμούς του Ιουνίου. Ο πρώτος είναι η Σύνοδος Κορυφής των 27 στις Βρυξέλλες (23-24 Ιουνίου), κατά την οποία η Αθήνα δεν θέλει απλώς επίσημη συζήτηση για την Τουρκία, αλλά θα διεκδικήσει επιπλέον και ρητή καταδίκη των ενεργειών της στο κείμενο συμπερασμάτων. Ο δεύτερος σταθμός είναι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη (28-30 Ιουνίου), με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προτάσσει ήδη τη σημασία αποφυγής αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του NATO.

Οι Έλληνες επιτελείς, αναμένουν ότι εντός του καλοκαιριού η Τουρκία θα βγάλει στη θάλασσα το τέταρτο γεωτρύπανο που έχει αποκτήσει, θέτοντας υπό αμφισβήτηση ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Ποια είναι τα τέσσερα «θερμά» σενάρια που εξετάζονται και τα οποία είναι – λίγο έως πολύ – προβλέψιμα και αναμενόμενα;

  1. Το πρώτο σενάριο αναφέρει ότι το γεωτρύπανο θα πάει κοντά σε τουρκικές ακτές και δεν θα θίξει τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.
  1. Το δεύτερο αναφέρει ότι ενδεχομένως το τουρκικό γεωτρύπανο θα πλεύσει σε κάποιο οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ, κάποιοι ομιλούν για το οικόπεδο 6
  2. Το τρίτο σενάριο που μελετά η Αθήνα έχει να κάνει με τη τοποθέτηση του γεωτρύπανου στα όρια της ΑΟΖ που έχει οριοθετήσει η Αθήνα με το Κάιρο
  1. Το τέταρτο και ίσως το πιο επικίνδυνο θέλει το γεωτρύπανο να κινείται νοτίως της Γαύδου, μέσα στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Τι από τα παραπάνω θα συμβεί δεν μπορεί κανείς να το μαντέψει. Σαφέστατα όμως πρέπει να σημειώσουμε ότι στην προηγούμενη κρίση με το Oruc Reis, αντλήθηκαν χρήσιμα συμπεράσματα, και μελετήθηκαν διεξοδικά όλες οι αδυναμίες που εμφάνισε η τουρκική νηοπομπή και για όσο διάστημα προκαλούσε στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως προαναφέραμε η Αθήνα θα κινηθεί στην λογική της ψυχραιμίας ισχύος και της αυτοπεποίθησης του δικαίου.


Πηγή

No comments:

Post a Comment

Η Φωνή του Λ.Σ. δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα και διευκρινίσεις ή αν επιθυμείτε να διαγράψουμε ένα άρθρο ή ένα σχόλιο μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο group.voice.ls@gmail.com.