Τα πιο ισχυρά διαβατήρια του κόσμου για το 2024 - Η θέση του ελληνικού - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

13.3.24

Τα πιο ισχυρά διαβατήρια του κόσμου για το 2024 - Η θέση του ελληνικού


 Στη δημοσιότητα δόθηκε ο δείκτης «Nomad Passport» για το 2024, ο οποίος κατατάσσει τα διαβατήρια 199 χωρών του πλανήτη με βάση πέντε κριτήρια που έχει ορίσει.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, τα κριτήρια για την κατάρτιση της λίστας και ο συντελεστής βαρύτητας έχουν ως εξής:

  • Ταξίδια χωρίς Visa (50%)
  • Φορολόγηση (20%)
  • Διεθνής αντίληψη (10%)
  • Δυνατότητα διπλής υπηκοότητας (10%)
  • Προσωπικές ελευθερίες, όπως ελευθερία του Τύπου, υποχρεωτική στρατιωτική υπηρεσία κτλ (10%)

diavatiria_nomad_ed180.jpg

Σύμφωνα, λοιπόν, με την κατάταξη, το πιο «δυνατό» διαβατήριο του κόσμου είναι το ελβετικό, ενώ τελευταίο στη λίστα βρίσκεται αυτό του Αφγανιστάν.

Το ελληνικό διαβατήριο βρίσκεται στην 5η θέση μαζί με το ολλανδικό, το νορβηγικό, το γερμανικό, το ισλανδικό, το νεοζηλανδικό, το ιταλικό και αυτό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Nomad Passport 2024: Τα πιο ισχυρά διαβατήρια του κόσμου

diavatiria_nomad_1_0ec54.jpgdiavatiria_nomad_2_9d55f.jpgdiavatiria_nomad_3_f1cd1.jpgdiavatiria_nomad_4_37e56.jpgdiavatiria_nomad_5_eedae.jpgdiavatiria_nomad_6_e010b.jpgdiavatiria_nomad_7_6cf9f.jpg

Η έκθεση με τον δείκτη «Nomad Passport» για το 2024

Η κατάταξη της Henley & Partners

Πριν από περίπου 2 μήνες, η Henley & Partners έδωσε στη δημοσιότητα τη δική της κατάταξη (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

Ο εν λόγω δείκτης θεωρείται ως ο πιο αξιόπιστος για τους πολίτες του κόσμου και τα κράτη κατά την αξιολόγηση της κατάταξης ενός διαβατηρίου στο παγκόσμιο φάσμα κινητικότητας. Ουσιαστικά, το Henley Passport Index εξετάζει πόση προσπάθεια πρέπει να κάνει ένας ταξιδιώτης πριν από την αναχώρησή του για να του επιτραπεί να ταξιδέψει.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον δείκτη, στην πρώτη θέση με τα πιο ισχυρά διαβατήρια βρίσκονται η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη και η Ισπανία (194 προορισμοί).

Στη δεύτερη θέση βρίσκονται τρεις χώρες, η Φινλανδία, η Νότια Κορέα και η Σουηδία (193 προορισμοί).

Στην τρίτη θέση συναντάμε την Αυστρία, τη Δανία, την Ιρλανδία και την Ολλανδία (192 προορισμοί).

Στο τέταρτο «σκαλί» βρίσκονται το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία, η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο (191 προορισμοί).

Την «πεντάδα» με τα ισχυρότερα διαβατήρια του πλανήτη κλείνουν η Μάλτα, η Ελβετία και η χώρα μας η Ελλάδα (190 προορισμοί).

Τις τελευταίες θέσεις της κατάταξης καταλαμβάνουν χώρες που έχουν πρόσβαση σε κάτω από 50 προορισμούς.

Στην 91η θέση βρίσκεται το Τζιμπουτί (50 χώρες), η Μιανμάρ (48 χώρες), η Αιθιοπία (47 χώρες), το Κονγκό και το Νότιο Σουδάν (46 χώρες).

Στη θέση 95 βρίσκονται το Ιράν, ο Λίβανος, η Νιγηρία και το Σουδάν (45 χώρες) και ακολουθούν η Ερυθραία και η Σρι Λάνκα (43 χώρες), το Μπαγκλαντές και η Βόρεια Κορέα (42 χώρες), η Λιβύη, το Νεπάλ και το Παλαιστινιακό Έδαφος (40 χώρες), η Σομαλία (36 χώρες), η Υεμένη (35 χώρες), το Πακιστάν (34 χώρες), το Ιράκ (31 χώρες), η Συρία (29 χώρες) και τέλος το Αφγανιστάν (28 χώρες).

Πηγή