Αντίστροφη μέτρηση για τις νέες φορολογικές δηλώσεις – Τι αλλάζει για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

15.3.24

Αντίστροφη μέτρηση για τις νέες φορολογικές δηλώσεις – Τι αλλάζει για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες


 Ποιοι κωδικοί του εντύπου Ε1 θα είναι φέτος προσυμπληρωμένοι

Το ρολόι για το ετήσιο ραντεβού περίπου 9 εκατ. φορολογουμένων με την εφορία μετράει ήδη αντίστροφα. Η αυλαία των φετινών φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Μαρτίου και η ΑΑΔΕ έχει αρχίσει να τρέχει τις διαδικασίες σχεδιάζοντας τα νέα έντυπα της φορολογικής δήλωσης με νέους κωδικούς που αφορούν κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες. Τον δρόμο προς τη Βουλή θα πάρει η διάταξη που θα προβλέπει την αυτόματη συμπλήρωση και υποβολή της φορολογικής δήλωσης από την ΑΑΔΕ για περίπου 1 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους οι οποίοι το 2023 απέκτησαν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις.


Για τους συγκεκριμένους φορολογουμένους οι κωδικοί του εντύπου Ε1 θα είναι προσυμπληρωμένοι και το μόνο που θα έχουν να κάνουν είναι να τσεκάρουν τα στοιχεία της δήλωσης. Ακόμα και στην περίπτωση που δεν υποβάλουν τη δήλωσή τους εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, δηλαδή έως 30 Ιουνίου 2024, θα το κάνει η ΑΑΔΕ για αυτούς.Οι κωδικοί του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης που θα είναι φέτος προσυμπληρωμένοι είναι οι εξής:


Στοιχεία για συνταξιούχους. Στον πίνακα 2, ο κωδικός 013-014 θα είναι προσυμπληρωμένος για όλους τους φορολογούμενους που είναι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών και έχουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια.

Ποσά μισθών ή συντάξεων. Στον πίνακα 4Α θα είναι προσυμπληρωμένοι οι κωδικοί 301-302, 321-322

Φόροι που έχουν παρακρατηθεί. Θα είναι συμπληρωμένοι οι κωδικοί 315-316.

Τόκοι καταθέσεων

Φόροι από τόκους

Στοιχεία για τις κατοικίες που αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης

Στοιχεία για αυτοκίνητα τα οποία αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης

Δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων (τεκμήριο διαβίωσης)

Αποπληρωμή δανείων – καρτών

Δαπάνες αγορών με ηλεκτρονικό χρήμα

Εξαρτώμενα τέκνα

Ποσά που καλύπτουν τεκμήρια

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Νέοι κωδικοί εισάγονται φέτος στο έντυπο Ε3 το οποίο αποτελεί τη βάση για τον υπολογισμό του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και επιχειρήσεων. Οι νέοι κωδικοί συνδέεται με τις αλλαγές που έγιναν στη φορολογία εισοδήματος, για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το έτος 2023. Συγκεκριμένα στο έντυπο Ε3, θα προστεθούν νέοι κωδικοί με στόχο να προσδιοριστεί το καθαρό φορολογητέο εισόδημα των επαγγελματιών με βάση το νέο τεκμαρτό σύστημα.


Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρχουν κωδικοί για:


Τα έτη λειτουργίας της επιχείρησης.

Το συνολικό ετήσιο κόστος μισθοδοσίας των υπαλλήλων, εφόσον η επιχείρηση απασχολεί προσωπικό.

Το ύψος του ετήσιου τζίρου που πραγματοποίησε η επιχείρηση κατά το φορολογικό έτος 2023.

Να δηλώσουν οι φορολογούμενοι εάν απαλλάσσονται από το νέο σύστημα φορολόγησης (είναι πολύτεκνος ή ανάπηρος 80% και άνω) ή εάν δικαιούται μείωσης του ελάχιστου ετήσιου καθαρού εισοδήματος που θα προσδιοριστεί με το νέο σύστημα (λόγω του ότι έχει έδρα σε μικρό χωριό, έχει αναπηρία 67%-79% κ.λπ.).

Να δηλώσει εάν εμπίπτει σε κάποια κατηγορία που απαλλάσσεται από τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, όπως ασθενής νοσηλευόμενος, στρατευμένος, φυλακισμένος κ.λπ.

Να δηλώσει σε ειδικό κωδικό, πως επιθυμεί τον έλεγχο από την ΑΑΔΕ, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι πράγματι τα έσοδά του είναι κάτω από τα ελάχιστα που ορίζει ο νόμος.

Πηγή