Υεμένη: Επίθεση των Χούθι με πύραυλο σε πλοίο υπό ελληνική διαχείριση -Για πρώτη φορά υπάρχουν νεκροί - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

7.3.24

Υεμένη: Επίθεση των Χούθι με πύραυλο σε πλοίο υπό ελληνική διαχείριση -Για πρώτη φορά υπάρχουν νεκροί


 Τουλάχιστον δύο ναύτες έχασαν τη ζωή τους μετά από επίθεση σε πλοίο στον Κόλπο του Άντεν, σύμφωνα με τη βρετανική πρεσβεία στην Υεμένη.


Τουλάχιστον δύο ναυτικοί σκοτώθηκαν από την επίθεση των ανταρτών Χούθι της Υεμένης στο πλοίο True Confidence, στον Κόλπο του Άντεν, όπως ανέφερε το πλήρωμά του και επιβεβαίωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.


Λίγο νωρίτερα οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη, αναφέροντας ότι έπληξαν το True Confidence με πυραύλους, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά. «Η επιχείρηση έγινε αφού το πλήρωμα αγνόησε τα προειδοποιητικά μηνύματα από τις ναυτικές δυνάμεις της Υεμένης» ανέφερε ο εκπρόσωπος των Χούθι, ο Γιαχία Σαρέα, σε ομιλία του στην τηλεόραση.«Οι ναυτικές δυνάμεις των ενόπλων δυνάμεων της Υεμένης πραγματοποίησαν επιχείρηση στόχευσης κατά του αμερικανικού πλοίου (TRUE CONFIDENCE) στον Κόλπο του Άντεν, με αριθμό κατάλληλων ναυτικών βλημάτων. Το χτύπημα ήταν ακριβές, χάρη στον θεό, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά σε αυτό» είπε ο εκπρόσωπος των ανταρτών.


Συνολικά 23 άτομα επέβαιναν στο πλοίο που χτύπησαν οι Χούθι στην Υεμένη

Οι δύο ναυτικοί είναι τα πρώτα θύματα αφότου οι Χούθι ξεκίνησαν τις επιθέσεις τους εναντίον πλοίων στην περιοχή αυτήν, τον περασμένο Νοέμβριο, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας.


Άλλοι έξι ναυτικοί τραυματίστηκαν. Το πλήρωμα εγκατέλειψε το σκάφος, σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο. Στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 23 άτομα, 20 ναυτικοί και τρεις ένοπλοι φρουροί. Οι 15 από αυτούς κατάγονταν από τις Φιλιππίνες, τέσσερις από το Βιετνάμ, δύο από τη Σρι Λάνκα, ένας από την Ινδία και ένας από το Νεπάλ.


Τι αναφέρει η πλοιοκτήτρια και η διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου που χτύπησαν οι Χούθι

Το φορτηγό πλοίο «True Confidence» επλήγη σήμερα από πύραυλο περίπου 50 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμανιού του Άντεν στην Υεμένη, μια επίθεση που προήλθε από δυνάμεις των Χούθι, ανέφεραν η πλοιοκτήτρια εταιρεία και η εταιρεία που διαχειρίζεται το πλοίο.


Το πλοίο μεταφοράς ξηρού φορτίου, στο οποίο έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά, εξακολουθεί τον πλου, αναφέρει η ανακοίνωση των δύο εταιρειών, όπου προστίθεται πως δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες για την κατάσταση των 20 μελών του πληρώματος και των τριών ένοπλων φρουρών που επέβαιναν σε αυτό.


Όμως, ναυτιλιακή πηγή δήλωσε πως τρεις ναύτες του πλοίου, που φέρει σημαία Μπαρμπέιντος, αγνοούνται και άλλοι τέσσερις έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα.


Μαχητές Χούθι στην Υεμένη έχουν εξαπολύσει κατ' επανάληψη μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και πυραύλους εναντίον διεθνών εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα από τα μέσα Νοεμβρίου, λέγοντας πως ενεργούν για να στηρίξουν τους Παλαιστινίους που αντιτίθενται στις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα.


Η βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας UKMTO ανέφερε νωρίτερα πως είχε λάβει αναφορά για ένα συμβάν 54 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Άντεν, που βρίσκεται κοντά στην είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας.


Η ναυτιλιακή πηγή, που αρνήθηκε να κατονομαστεί, δήλωσε νωρίτερα πως το πλοίο φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί, ενώ αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε πως καπνός εθεάθη να βγαίνει από το «True Confidence». Ο αξιωματούχος, που ζήτησε επίσης ανωνυμία, δήλωσε στο Reuters πως μια σωστική λέμβος εθεάθη επίσης στη θάλασσα κοντά στο πλοίο.


Το «True Confidence» ανήκει στην καταχωρημένη στη Λιβερία εταιρεία True Confidence Shipping και διαχειρίστρια είναι η εταιρεία Third January Maritime με έδρα τον Πειραιά, ανέφεραν οι εταιρείες στην κοινή ανακοίνωσή τους, διευκρινίζοντας ότι το πλοίο δεν έχει σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή