Φρεγάτα «Ύδρα»: Η «προστάτιδα» της Ερυθράς Θάλασσας που «μπλοκάρει» τους Χούθι - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

16.3.24

Φρεγάτα «Ύδρα»: Η «προστάτιδα» της Ερυθράς Θάλασσας που «μπλοκάρει» τους Χούθι

 

Την Κυριακή 3 Μαρτίου η Ελληνική φρεγάτα «Ύδρα» του Πολεμικού Ναυτικού έφτασε στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σκοπός του ταξιδιού της φρεγάτας είναι η συμμετοχή στην αποστολή «Ασπίδες» και στη δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη διαφύλαξη της θαλάσσιας ασφάλειας και της διασφάλισης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην περιοχή, μετά τις επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης.

Η ελληνική φρεγάτα την Τετάρτη 13 Μαρτίου είχε την πρώτη της εμπλοκή στο Κόλπο του Άντεν στο πλαίσιο της επιχείρησης της EUNAVFOR ASPIDES.

Συγκεκριμένα, η φρεγάτα ΥΔΡΑ τις πρωινές ώρες την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 στον Κόλπο του Άντεν, παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, έβαλε με πυροβόλο εναντίον 2 Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής, τα οποία στη συνέχεια απομακρύνθηκαν.

Eurokinissi

Δένδιας για Φρεγάτα «Ύδρα»: «Είμαστε υπερήφανοι για τις επιχειρήσεις της πατρίδας μας»

(SOCIAL MEDIA ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ/EUROKINISSI)

Την υπερηφάνεια του εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, για την εμπλοκή της Φρεγάτας Ύδρας  σε επιχείρηση στον Κόλπο του Άντεν.

Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του από την 12 Μ/Κ ΜΠ στην Αλεξανδρούπολη ο κ. Δένδιας ανέφερε:

«Λίγες μέρες πριν, δύο μέρες πριν για την ακρίβεια, μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και με τον Αρχηγό Ναυτικού ήμασταν στον Κόλπο του Άντεν με τη φρεγάτα μας Ύδρα. Νοιώσαμε την περηφάνεια να βλέπουμε τη σημαία της πατρίδας μας στον ιστό της Ύδρας και όπως ξέρετε η Ύδρα σήμερα το πρωί στο πλαίσιο της αποστολής της ενεπλάκη στην αποτροπή επίθεσης drones κατά εμπορικού πλοίου.

Είμαστε υπερήφανοι για τις επιχειρήσεις της πατρίδας μας που διεξάγονται για την προστασία του εθνικού συμφέροντος, του ρόλου της χώρας μας, αλλά και των συμφερόντων του καθενός Έλληνα και της καθεμιάς Ελληνίδας και της ελληνικής κοινωνίας».

Τα χαρακτηριστικά της φρεγάτας «Ύδρα»

(EUROKINISSI

Η φρεγάτα ΥΔΡΑ είναι το πέμπτο πλοίο που φέρει αυτό το όνομα στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού και βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα.

Είναι φρεγάτα γερμανικής κατασκευής τύπου ΜΕΚΟ 200 ΗΝ. Είναι η πρώτη φρεγάτα του τύπου και καθελκύθηκε στο Αμβούργο της Γερμανίας τον Ιούνιο του 1991 και παραδόθηκε στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τον Οκτώβριο του 1992.

 1. Διαστάσεις: 117/14,8/6 μέτρα
 2. Εκτόπισμα: 3.350 τόνους
 3. Πλήρωμα: Δυνατότητα ενδιαιτήσεως 205 ατόμων
 4. Ταχύτητα:30 κόμβοι
 5. Πρόωση: CODOG (Combined Diesel Or Gas) 2 αεροστρόβιλοι LM2500 και 2 diesel MTU20V

Οπλισμός:

 1. 1 πυροβόλο 5 ιντσών/54,
 2. 2 συστήματα εγγύς προστασίας Phalanx,
 3. 8 Κ/Β Ε/Ε Harpoon,
 4. 16 Κ/Β Ε/Α ESSM (Envolved Sea Sparrow Missile),
 5. 2 τριπλούς Τ/Λ Mk32,
 6. εκτοξευτής ΗΝ αντιμέτρων και ανάλογο ΗΝ εξοπλισμό
 7. Δύναται να μεταφέρει ένα Ελικόπτερο S-70B-6 Aegean Hawk