«Ημέρα τιμής προς το εν αποστρατεία και το εν ενεργεία προσωπικό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.» - H Διαταγή του κυρίου Αρχηγού - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

20.3.24

«Ημέρα τιμής προς το εν αποστρατεία και το εν ενεργεία προσωπικό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.» - H Διαταγή του κυρίου Αρχηγού


 Αξιωματικοί, Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικοί και Λιμενοφύλακες,

Γυναίκες και Άνδρες του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής,

Η σημερινή ημέρα, η 19η Μαρτίου, ως επίσημη ημέρα απόδοσης τιμής προς το εν αποστρατεία και εν ενεργεία προσωπικό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, αποτελεί την ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης του έργου και της διαχρονικά πολύτιμης προσφοράς που επιτελείτε απέναντι στην Πατρίδα, την κοινωνία και τη ναυτιλία, για πάνω από δέκα δεκαετίες τώρα. Η επιτυχία σας συνίσταται στο ότι η εκτέλεση του καθήκοντος αποτελεί την ίδια στιγμή υπόδειγμα επαγγελματισμού, επιχειρησιακής αρτιότητας, αλλά και ανθρωπιστικής συμπεριφοράς.

Η σημερινή Ημέρα είναι ταυτόχρονα μια ευκαιρία να εκπέμψουμε ένα μήνυμα προς την κοινωνία: το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή είναι παρόν σε όλες τις προκλήσεις της νέας εποχής, πιο οργανωμένο και πιο αποτελεσματικό από ποτέ. Οι 7.907 γυναίκες και άνδρες, που υπηρετείτε απ’ άκρη σ΄ άκρη της πατρίδας, αλλά και στο εξωτερικό, αποτελείτε την ψυχή και την καρδιά του Σώματος.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς, συλλογικά και ατομικά τον καθένα και καθεμία, για τον επαγγελματισμό και την πλήρη συναίσθηση ευθύνης, που πολλές φορές αγγίζει τα όρια της αυταπάρνησης κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

Η προσφορά στον άνθρωπο και τη ναυτιλία, η εμπέδωση του κράτους δικαίου και της ασφάλειας στην περιοχή ευθύνης μας και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί καθημερινό γνώμονα της δράσης μας και ταυτόχρονα καθοριστικό κριτήριο της αξιολόγησής μας.

Ειδικά αυτή την Ημέρα δεν ξεχνάμε τα στελέχη που με υψηλό αίσθημα καθήκοντος έπεσαν εν ώρα υπηρεσίας, ως σύμβολα αυταπάρνησης και πίστης στον όρκο προς την Πατρίδα. Τιμούμε τους ήρωες αυτούς και κλίνουμε ευλαβικά μπροστά στην υπέρτατη θυσία τους, που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη όλων, πυξίδα αρετής και πηγή υπερηφάνειας.

Η οικογένεια του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, γιορτάζει σήμερα και τιμά και τα εν αποστρατεία στελέχη του, που άφησαν πολύτιμη παρακαταθήκη στη σημερινή και κάθε μελλοντική εξέλιξη του Σώματος.

Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου στους εν αποστρατεία συναδέλφους, που κατά τα προηγούμενα χρόνια υπηρέτησαν επάξια τις θεσμικές αρμοδιότητες του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής επιδεικνύοντας ζήλο και επιμονή, κληροδοτώντας μας το ηθικό υπόβαθρο και διασώζοντας αναλλοίωτες τις παραδόσεις που οδήγησαν στην καταξίωση του Σώματος στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας.

Οφείλουμε να παραδειγματιστούμε από αυτούς και να επωφεληθούμε από τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους, για να οδηγήσουμε το Σώμα που υπηρέτησαν και υπηρετούμε σε ένα μέλλον αντάξιο της ένδοξης ιστορίας του.

Απευθυνόμενος και πάλι στους εν ενεργεία συναδέλφους, θέλω για μια ακόμα φορά να τους πω, σε πρώτο ενικό πρόσωπο, ότι σαν Αρχηγός είμαι υπερήφανος για την τιτάνια προσπάθεια σας.

Είμαι υπερήφανος που σώζετε καθημερινά ανθρώπινες ζωές, προλαμβάνετε και καταστέλλετε το οργανωμένο έγκλημα και φυλάσσετε με θαυμαστή αποτελεσματικότητα τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είμαστε υπερήφανοι για την παρουσία του Σώματος σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου, 24 ώρες τη μέρα, 7 μέρες την εβδομάδα, 365 μέρες το χρόνο, οπουδήποτε προκύψει ανάγκη συνδρομής προς το ελληνικό πλοίο και τον Έλληνα ναυτικό, σε περιόδους ηρεμίας αλλά και κρίσεων.

Οι παράκτιες κοινωνίες μας, η ελληνική θαλάσσια οικονομία, οι νησιώτες και οι ναυτικοί μας πορεύονται και θα πορεύονται μαζί με το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή. Μαζί με τα στελέχη μας.

Για εμάς, για τις γυναίκες και άνδρες του Λιμενικού Σώματος, δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο του χρέους και του καθήκοντος.

Σας καλώ όλους, να κρατήσουμε ζωντανή στη μνήμη μας αυτήν την ημέρα και ας αποτελεί πάντα ορόσημο και πηγή έμπνευσης και συλλογικής προσπάθειας προς όφελος του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και της Πατρίδας μας.

Ο Αρχηγός

Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γεώργιος ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ